Frivillige taper millioner
Organisasjoner kan ha betalt millioner av kroner for mye i skatt. Årsak: Manglende kjennskap til ordning for kompensasjon av moms.
Frivillighet Norge mener organisasjoner ikke er godt nok kjent med det gjeldende regelverket.
– Det finnes flere eksempler på at organisasjoner ikke har kjent til ordningen, sier assisterende generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, til Dagen.
Han tror dette spesielt gjelder små organisasjoner eller trossamfunn som ikke har et sentralledd.
Orgelsaken
Dagen har skrevet om organisten i den katolske St. Paul menighet i Bergen som hadde sendt søknaden om momskompensasjon for et kirkeorgel til Skatteetaten i stedet for Lotteritilsynet. Han mottok ingen henvisning, bare en regning på 600 000 kroner.
Amund Dahlen kom med en klar oppfordring til myndighetene:
– Reglene må bli enklere å forholde seg til.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Ingen henvisning
Skatteetaten står fast ved saksbehandlingen.
– Vi har ingen rutiner for å henvise organisasjoner som ønsker momskompensasjon til Lotteritilsynet. Slik kompensasjon administreres av Lotteritilsynet som er underlagt Kulturdepartementet, skriver medierådgiver i Skatteetaten, Ernst Larsen, på e-post.
Stian Slotterøy Johnsen, assisterende direktør i Frivillighet Norge, sier at organisasjoner kan ha gått glipp av store summer.
– Det er ikke urimelig å anta at dette dreier seg om millionbeløp, sier han til Dagen.
– Legger begrensninger
Johnsen mener også at dagens rammeordning legger begrensninger på kompensasjonen.
I 2014 var det søkt om 270 millioner kroner mer enn potten på 1.2 milliarder ifølge Lotteritilsynets årlige rapport. Dette gjør at de frivillige ikke vil få tilbakebetalt hele momsen, men må dele på en pott. De får derfor ikke hele summen de søker om.
En menighet i Den norske kirke ville slippe hele momsbeløpet.
– Rammen er ikke stor nok til å dekke behovet for momskompensasjon. Jo flere som søker jo større blir avstanden, sier Johnsen.
– Stor utfordring
Lotteritilsynet tror små organisasjoner kan rammes.
– Ordningen er lagt opp slik at man søker gjennom et sentralledd, og det meste av informasjonen sendes gjennom sentralleddene, sier Bjarne Hellem, seniorrådgiver i Lotteritilsynet.
– Er det slik at små organisasjoner som ikke er knyttet til et sentralledd mangler kjennskap til ordningen?
– Det kan nok være riktig, og dette er en stor utfordring for små organisasjoner, sier Hellem til Dagen.
Korrekt informasjon
– Burde Skatteetaten ha henvisningsplikt overfor frivillige organisasjoner som søker feil?
– Det hadde vært fint om de hadde vært informert om muligheten, men Skatteetaten kan ikke vite om hver enkelt organisasjon vil kvalifisere til momskompensasjon, sier assisterende generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.
– Det er viktig at offentlige etater gir korrekt informasjon.
Større behov
Frivillighet Norge kommer hvert år ut med en rapport som måler etterspørselen etter kompensasjon. I år var tallet høyere enn noen gang.
Kompensasjonsordningen startet i 2004, med bevilgninger på rundt 200 millioner kroner. I år har Kulturdepartementet satt av over 1,2 milliarder.
– Burde organisasjoner kjenne til regelverket?
– Behovet blir større hele tiden, sier Johnsen, og sier at de økende søknadstallene kan bety at flere kjenner til ordningen.
– Må gjøres enklere
Johnsen sier at ordningen som finnes må gjøres enklere å ta i bruk.
Han understreker at høyere søkertall ikke nødvendigvis betyr mer midler til frivilligheten som helhet.
– Er det flere søkere, så blir det mindre kompensasjon på hver enkelt organisasjon.