Frp advarer KrF mot å kreve for mye

– Jeg synes smertegrensen er trådt over, nå må KrF gi noe til Frp. Enkelt og greit, sier fylkestopp.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag ble regjeringspartiene enige med KrF om neste års budsjett. Under pressekonferansen i Stortingets vandrehall sent tirsdags kveld var det imidlertid ikke bare glede å spore.

– Det er ingen hemmelighet at det er spenninger mellom KrF og Frp, sa finanspolitisk talsmann Helge André Njåstad i Frp, til pressen.

– Vi har klart å bli enige om budsjettet denne gangen, men skal vi bli enige fra dag til dag i et forpliktende samarbeid, krever det at vi omtaler hverandre på en annen måte enn det vi har vært vitne til i høst. Dette har preget mange i Frp, uten at vi har tatt til motmæle mot karakteristikkene som har kommet om oss, fortsatte han.

Taxfree-finte

Men til tross for budsjettforlik kan forholdet mellom KrF og Frp ha fått seg en knekk. Midt under budsjettforhandlingene dannet nemlig KrF flertall med opposisjonen om å reversere muligheten til å bytte taxfreekvoten for røyk og snus med alkohol. Dette skal tre i kraft i 2020. En reversering Frp er sterkt imot.

– Selvfølgelig blir budsjettforhandlingene vanskeligere når det blir dannet andre flertall inne i stortingssalen, sa Njåstad etterpå.

Flere fylkestopper i Frp advarer nå KrF mot å forlange for mye i de kommende regjeringsforhandlingene.

– Hvis de små partiene tror da skal ha avtrykk utover deres representasjon på Stortinget, kan de bare glemme det, sier Frank Sve, fylkesleder i Møre og Romsdal, til Dagen.

Sve mener Frp må være veldig tydelig på at en eventuell regjeringsplattform skal gjenspeile størrelsen på de ulike partiene. Høyre har i dag 45 representanter på Stortinget, Frp har 27, mens KrF og Venstre har åtte hver.

– Svelger kameler

Han får støtte fra Claus-Morten Jørstad, fylkesleder i Troms og Finmark.

– KrF og Venstre er ganske små. Deres gjennomslag må ikke gå ut på å ramme Frp, sier Jørstad.

– Tror du på en regjering med de fire partiene?

– Det vil jeg ikke spekulere i, sier han.

– Hva blir utfordrende med et samarbeid?

– Jeg ser ingen grunn til at Frp skal sitte i en regjering der de ikke får gjennomslag for sin politikk. Frp har måtte svelge mange kameler, for eksempel på saker som skatt og vei. Nå går KrF også etter små enkeltsaker. Snart blir vel også ja til lakrispipe og segway reservert.

Irritert

Jørstad trekker frem flere saker som irriterer ham. Blant annet KrFs seier i neste års budsjett hvor 350-kronersgrensen for momsfritak på netthandel fra utlandet fjernes.

– 350-kronersgrensen irriterer meg veldig mye. Fra før har vi fått flyplassavgift og poseavgift. Dette er markeringer fra et mikroparti som rokker ved hele regjeringen, sier fylkeslederen og legger til:

– Jeg synes smertegrensen er trådt over, nå må KrF gi noe til Frp. Enkelt og greit.

Disse forhandler

Det er ennå ikke klart når eventuelle regjeringsforhandlinger starter. Partiene skal først fortsette å sondere. Skulle det bli forhandlinger, vil KrF møte følgende ved bordet:

Fra Høyre møter statsminister og partileder Erna Solberg, nestleder Jan Tore Sanner og nestleder Bent Høie. Fra Venstre møter partileder Trine Skei Grande, nestleder Ola Elvestuen og nestleder Terje Breivik. Frp velger sitt forhandlingsutvalg under et landsstyremøte fredag. De som har deltatt i sonderingene fra Frp er partileder Siv Jensen, nestleder Sylvi Listhaug og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi.

Tror på løsning

Fylkesleder i Rogaland Frp og mangeårig stortingsrepresentant, Bente Thorsen, har tro på at partiene vil finne frem til en løsning.

– Jeg tror at vi kan komme frem til god politisk plattform, men det forutsetter at vi behandler hverandre med respekt både på det politiske plan og på det menneskelige plan, sier Thorsen og fortsetter:

– Vi må ha respekt for at vi har ulike synspunkter. Meg bekjent vil alle politikere noe godt, ingen driver med dette for å gjøre noe vondt.

– Opplever du at KrF ikke har opptrådt med respekt?

– Jeg tror ikke jeg trenger rippe opp i måten de har opptrådt i høst.

Thorsen understreker at alle partier har sin tålegrense.

– Hvor går Frp sin?

– Det gjenstår å se på regjeringsplattformen, sier Thorsen.

– Glad i KrF-ere

Også Frps stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos tror på et regjeringssamarbeid.

– Jeg tror det er mulig. Hvis ikke, hadde vi ikke prøvd, sier Kjos og fortsetter:

– Jeg har en del KrF-ere rundt meg som jeg jobber med og er veldig glad i. Samtidig vet jeg at det har vært krevende for mange i partiet å høre de harde ordene som har blitt sagt i prosessen til KrF. Men jeg som har vært i politikken en stund vet at vi kan være lite snille med hverandre offentlig, men glade i hverandre på bakrommet, sier Kjos.

Forhandlingene

2. november bestemte et ekstraordinært landsmøte i KrF å søke regjeringssamarbeid med Høyre, Venstre og Frp.

Partiene skal nå sondere mulighetene for en regjering, før eventuelle forhandlinger starter.

Det er ikke avklart når forhandlingene begynner, men det skjer trolig etter at budsjettet er ferdigbehandlet i Stortinget.

Det er ikke avklart når forhandlingene begynner, men det skjer trolig etter at budsjettet er ferdigbehandlet i Stortinget.

Powered by Labrador CMS