Frp er nesten utradert blant aktive kristne
Frp har lenge fridd til Kristen-Norge, men har marginal oppslutning blant kristne.
Første gang Vigdis Åmland opplevde at en politiker appellerte til henne var på 80-tallet. Hun var i midten av tjueårene og så en tv-sendt debatt med Frp-formann Carl I. Hagen.
Der gikk han til angrep på sosialismens forkjærlighet for skatter og avgifter. Det likte hun.
– Dessuten ga partiet en sterk støtte til Israel, sier Åmland.
Siden den gang har hun stemt på Fremskrittspartiet, foruten én gang hun stemte på Kristelig Folkeparti for å bidra til at Kjell Magne Bondevik ble statsminister.
Men hun er langt fra representativ for den jevne kristenvelgeren.
Få stemmer på Frp
I dag kan Dagen avdekke at kun 2,7 prosent av aktive kristne stemte Frp ved stortingsvalget i 2017. Dette kommer frem i vår nasjonale kartlegging som er gjennomført de siste månedene.
Frp har i tillegg mistet oppslutning blant kristne mellom kommunevalgene i 2015 og 2019, slik de også gjorde på landsbasis.
Til sammenligning stemte 13 prosent av hele Norges befolkning på Frp i samme valg.
Levende Ord
Både Frp-profilene John Alvheim og Carl I. Hagen ble blant annet tatt godt imot av hundrevis av kristne i den pinsekarismatiske trosmenigheten Levende Ord på 2000-tallet.
– Mitt inntrykk var at 70 prosent av tilhengerne støttet Frp, slik virket det i hvert fall på responsen, sa Alvheim senere til den kristne ukeavisen Norge Idag om sitt besøk i august 2001.
Listhaug-effekt?
Frp greide da også å sanke en del KrF-stemmer på denne tiden. De siste ti årene har det imidlertid gått mer trått for partiet å fiske i kristendammen, ifølge valgforskning.
Det skjer selv om nestleder og statsråd Sylvi Listhaug har tatt over stafettpinnen og snakket høyt om sin barnetro.
Hun har besøkt alt fra bedehus til TV Visjon Norge, og har fått offentlig kritikk både for å legitimere enkelte kristne miljøer og for å gå med et korssmykke om halsen.
Også pinsevenn og tidligere nestleder Ketil Solvik-Olsen har turnert kristne miljø i valgkamp-tider.
Reisevirksomheten ser likevel ut til å ha hatt liten effekt.
– Overvurdert sin appell
– Frp har overvurdert sin appell til kristne, sier valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
– Det er i tråd med valgundersøkelsene våre, sier han.
Ifølge Dagens kartlegging ville Fremskrittspartiet vært et av de minste partiene dersom aktive i Kristen-Norge fikk bestemme.
I stortingsvalget i 2017 var de marginalt større enn Miljøpartiet De Grønne, Venstre og Sosialistisk Venstreparti, og litt større enn Partiet De Kristne. I kommunevalget i 2019 var det bare Rødt som fikk mindre oppslutning blant aktive kristne.
– Kanskje har det vært litt overdrevet, det potensialet som Frp skulle ha for å tiltrekke seg KrFs velgere, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.
I Aardals forskning på aktive kirkegjengeres partivalg, oppgav 9 prosent at de stemte på Frp i 2017. Det er en del mer enn i Dagens kartlegging, men fortsatt en liten gruppe, mener valgforskerne.
– Jeg har lenge sagt og ment at oppslutningen om Frp i en del kristne kretser i beste fall er veldig lokalt konsentrert, sier Aardal.
Abort og surrogati
En årsak er at Frp er et ganske sekulært parti, og at det er stor avstand mellom KrF og Frps velgere i moralske spørsmål som abort, surrogati og aktiv dødshjelp, ifølge de to valgforskerne.
– Noen mener at Listhaugs appell er veldig stor, men vi har egentlig ikke sett noen solide data som underbygger dette. Appellen har nok vært reell, men den har ikke så stor betydning som man kanskje kan få inntrykk av i norsk debatt, og det viser jo målingen deres, sier Aardal.
Her er Frp-velgerne
De få aktive kristne som stemte på Frp i 2017 er i hovedsak de pinsekarismatiske, det vil si i Pinsebevegelsen. Også her mister Frp oppslutning mellom kommunevalgene.
Tallene er vektet etter kirkesamfunnenes og organisasjonenes størrelse. I de mindre organisasjonene/kirkesamfunnene vil ofte feilmarginen være større.
I stortingsvalget 2017 ser det ut til å være positive utslag for Frp også blant De Frie Evangeliske Forsamlinger og i Baptistsamfunnet, mens tallene for kommunevalget i disse to kirkesamfunnene er vanskelig å si noe sikkert om.
Valgforsker Johannes Bergh understreker at man må ta høyde for feilmarginer og at det er få respondenter i de minste kirkesamfunnene. Han peker på at det også hos pinsevennene og baptistene er forholdsvis lav oppslutning for Frp.
Det samme gjelder Partiet De Kristne, som riktignok har hatt en liten økning som er over landsgjennomsnittet.
– Det er ikke noen store utslag som er verd å rope hurra for for de to partiene, sier han.
Folkekirken dropper Frp
Det kommer ikke overraskende på preses i bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien.
Hun peker på at ledere og aktive medlemmer i Den norske kirke har et sterkt engasjement i klima- og innvandringspolitikken som de ser som viktige verdispørsmål.
– Jeg tror dette også avspeiler seg i hva aktive kristne i folkekirken har stemt. Jeg tror vi skal våge å lese noe av dette inn i det, sier Byfuglien.
– Frps kristenfrierier har altså ikke fungert?
– Frieri er ikke et begrep jeg vil bruke. Det er kristne velgere i alle partier, og partiene må selv reflektere over disse resultatene av undersøkelsen, sier preses.
Pinsevenner for Frp
Sigmund Kristoffersen, som inntil nyttår var leder for Pinsebevegelsen, kjenner seg igjen i at pinsevenner ofte stemmer på borgerlige partier.
Han ser det som en protest mot angrep på kristne symbolsaker fra partier på den politiske venstresiden.
Det faktum at Frp er så lite blant aktive kristne generelt, forklarer han med «dobbeltkommunikasjon på en del verdier som kolliderer».
– Men Frp får likevel litt oppslutning i pinsekarismatiske samfunn?
– Det kan ha å gjøre med at de konservative og den eldre garde er veldig opptatt av Israel og klare ja/nei-svar på verdispørsmål og ikke for mye refleksjon, sier han.
At Frps kristenfrierier har fått så lav effekt forklarer han med at kristenbesøk har en umiddelbar, men ikke langsiktig effekt på folk.
– Jeg tror folk er mer bevisst på å tenke helhetlig og over tid, ikke bare se på enkeltsaker. Det er marginale grupper i kristenfolket som stemmer på et parti ut fra enkeltsaker, tror Kristoffersen.
Sverigedemokraterne
Valgforsker Bernt Aardal peker på at Frp greide å hente en del KrF-velgere på 2000-tallet. Særlig blant Israelsvenner fikk de gehør etter at KrF i regjering droppet å flytte ambassaden til Jerusalem.
Men så gikk det nedover. På 2010-tallet fikk Frp en engangsopptur i 2013, ellers har landskapet vært mørkt.
– Burde Frp rett og slett droppe å bry seg om kristne velgere?
– Hva skal man si? Frp er et sammensatt parti, som mange partier selvsagt er. De har sekulære standpunkt i mange saker som strider mot KrFs standpunkter, sier Aardal.
Han mener det er enklere for Frp å sanke stemmer hos dem som er mer opptatt av å bevare vestlig kulturarv framfor å utøve kristendom som religion.
– Det har Sverigedemokraterna gjort i Sverige. Å forsvare norsk kultur kan passe med Frps profil og appellere til deres velgere, selv om de ikke er så aktive kristne, sier valgforskeren.
Skryter av Listhaug
56 år gamle Vigdis Åmland fra Bergen er usikker på hva den lave kristenoppslutningen om Frp kan skyldes. Selv stilte hun på Frp-lista i Bergen for første gang i høst.
Åmland mener at Listhaug er dyktig og at hun avverget såkalte «svenske tilstander» under flyktningstrømmen da hun var innvandringsminister i 2015.
– Jeg synes hun er et forbilde. Hun er veldig dyktig. Jeg opplever at hun står for det hun mener og står i stormen, sier Åmland.
– Hva synes du om at Listhaug har feiret utsendelser av asylsøkere i sosiale medier?
– Det var kanskje én gang. Jeg ville nok uttrykt med annerledes. Jeg synes hun er en veldig dyktig politiker, og hun har et varmt hjerte.
– Hva tror du da er årsaken til at aktive kristne ikke i større grad omslutter Frp?
– Jeg vet ikke. Man kan jo håpe at flere ser lyset, smiler Åmland.
For ordens skyld: Journalist og fotograf Bjørn Olav Hammerstad var informasjonssjef ved Levende Ord da Carl I. Hagen besøkte menigheten i 2004 og 2005. Hammerstad har ingen relasjoner til de omtalte kildene i denne saken i dag.
----------
**Følg med på emneknaggen #kristennorge på Instagram.
**Har du tips? Kontakt vår journalist Silje Rognsvåg silje@dagen.no, eller kryptert på appen Signal til nummer 99363371.