Frp-ere som vil stemme mot bio-forlik kan bli byttet ut. Det overrasker KrF
KrF trodde de kunne få enkelte Frp-ere til å felle bioteknologi-forliket. Men Frps avstemningspraksis gjør at Sylvi Listhaugs eggdonasjon-nei trolig ikke får noen betydning. Med mindre KrF ber om «full sal».
Torsdag formiddag la Frp, Ap og SV fram sitt forlik om liberaliseringer av bioteknologiloven.
KrF er sterkt kritisk til alle punktene og har appellert til Frps representanter om å gå mot dersom de selv er uenige.
Fremskrittspartiet har som tradisjon å fristille sine representanter når Stortinget skal votere over samvittighetsspørsmål.
Kartlegging av Frp-ere
Dagen har sendt skriftlige spørsmål til Frps 26 stortingsrepresentanter for å høre om de vil støtte forslagene om lovendring og hvordan de vil forsvare standpunktet overfor kristne velgere.
Av de 16 som har svart, oppgir 13 representanter at de vil støtte alle punktene i forliket med Ap og SV.
Tre sier de ikke støtter assistert befruktning for enslige eller eggdonasjon.
SV, Ap og Frp har 87 representanter til sammen på Stortinget. Det må minst 85 av 169 representanter til for å få flertall.
Det skal altså ikke mer enn tre personer til for at enigheten ryker, med mindre andre partier også stemmer for.
Frps utbyttings-praksis
Etter det Dagen forstår gjelder dette imidlertid kun dersom et eller flere partier krever såkalt «full sal» - at alle 169 representantene skal være til stede under voteringen.
Vanligvis møter bare et representantivt utvalg fordelt etter partienes prosentvise oppslutning og stemmer for eller mot alt etter hva partiet har bestemt seg for. Vanligvis er det rundt 103 representanter til stede, mens det i korona-krisen er 87.I slike tilfeller har Frp som praksis å skifte ut representanter som ikke ønsker å stemme for det partiet har gått inn for.
– I alle slike saker forsøker vi å løse det ved at de som er uenige med flertallet i gruppa, i dette tilfellet et stort flertall, slipper å votere i salen, sier Sivert Bjørnstad, Frps «innpisker», til Dagen.
Dersom det blir full sal, kan enkeltrepresentanter derimot stemme etter samvittigheten sin. Det kan være KrFs siste sjanse til å få stanset lovendringene dersom de får mange nok over på «sin side».
Frps helsetalsperson Åshild Bruun-Gundersen har imidlertid liten tro på at det vil få noen betydning om noen Frp-ere skulle stemme mot enkeltpunkter. Hun understreker at det er en enstemmig stortingsgruppe som har gått inn for endringsforslagene og viser til at Rødt og MDG trolig vil støtte forliket.
Vil stemme mot eggdonasjon
Per-Willy Amundsen er en av de tre som oppgir at han er mot assistert befruktning for enslige. Han peker på at «barn trenger en far».
– Det er hevet over enhver tvil at fars deltakelse i oppveksten er svært viktig for barnets utvikling. Dessverre har de radikale feministene skapt et falskt verdensbilde hvor fars rolle som omsorgsperson blir nedvurdert, skriver han i en e-post.
– Derfor har jeg tatt forbehold mot å støtte assistert befruktning for enslige kvinner når bioteknologiloven kommer til behandling i Stortinget, slik vårt partiprogram gir oss mulighet til i slike saker, fortsetter Amundsen.
Han er også mot eggdonasjon, og sier at det skal være flere som støtter hans synspunkt.
Listhaug er også mot
I tillegg opplyser også Sylvi Listhaug og Christian Tybring-Gjedde at de er mot både assistert befruktning for enslige og eggdonasjon.
– Jeg mener at det er grunnleggende for ethvert menneske å vite hvor man kommer fra. Det er ingen menneskerett å få barn, selv om jeg som er så heldig å ha fått barn selv, selvsagt skjønner at mange ønsker dette. Jeg mener helsevesenets ressurser skal brukes på å redde liv og kurere sykdom, ikke på å gi eggdonasjon og assistert befruktning for enslige, skriver Listhaug til en e-post til Dagen.
Tybring-Gjedde sier han har varslet partiet om sine standpunkter.
– Jeg har forøvrig bedt om å få utbytting den 26. mai som er dagen saken skal behandles i Stortinget, skriver han.
Listhaug har ikke svart på om hun vil søke om å bli byttet ut. Bjørnstad sier søknadsfristen for å byttes ut er en uke før stortingsmøtet som skal behandle saken.
Amundsen sier han ikke har tenkt å søke utbytting.
– Jeg vil stemme i henhold til min overbevisning, slik vårt partiprogram gir meg rett til, sier han.
Overrasket KrF
KrFs helsetalsperson, Geir Bekkevold, vedgår at han ikke visste om praksisen Frp har med å bytte ut representanter som ikke vil stemme i tråd med det partiets flertall legger opp til.
– Jeg var ikke klar over det. Her er det nok litt ulik praksis fra parti til parti, sier Bekkevold.
Han påpeker at fristillingen av representanter i samvittighetsspørsmål «kommer med en del modifikasjoner».
– Det vil jo aldri gjenspeile seg i salen fordi man ikke får mulighet til å stemme etter hjertet, men blir byttet ut. Da blir det litt feil å si at man i slike saker slipper representantene helt fri, sier KrF-talspersonen.
KrF vil vurdere «full sal»
Han innrømmer at KrF nå kan være «like langt» i forsøket på å stanse lovendringene.
– Det var i alle fall et spor det var verdt å følge. Så skal vi jobbe videre fram mot 26. mai for å se hva utfallet blir til slutt. Det som er foreslått er dramatisk, sier Bekkevold.
Han sier at KrF ikke har diskutert å innkalle alle stortingsrepresentantene til voteringen, men at de skal vurdere det i stortingsgruppa.
– Gir dette håp for KrF om å stanse lovendring?
– Hvor vidt ting vil endre seg hvis vi krever full sal vet jeg ikke, det må vi vurdere, sier Bekkevold.
Han spør seg hvordan «full sal» skal fungere nå i korona-tider når Stortinget har bestemt at det skal være færre representanter i salen under votering.
Stortingspresident Tone W. Trøen (H) sier at presidentskapet må vurdere full sal når det eventuelt oppstår et krav om det.
– Stortinget tar smittevernet på alvor i disse dagene, noe som også er bakgrunnen for at vi er et representativt antall på 87 representanter til stede ved voteringene nå, sier Trøen.
Bundet av Granavolden-plattformen
Frp har uttalt seg kritisk til at KrF vil at de fristiller sine representanter, mens Høyre og Venstre er bundet fordi de sitter i regjering.
– Bør også Venstre og Høyre få fristille sine representanter i voteringen?
– De har sagt at de står fast på enigheten i Granavolden og jeg regner med at det også gjelder når vi kommer til votering i saken, sier Bekkevold.