Frp får ikke burka-forbud
Arbeiderpartiet nekter å forby kvinner å gå med burka eller nikab.
Tirsdag formiddag konstaterte Arbeiderpartiet at de er mot et burka-forbud. Dermed er det fortsatt flertall mot å forby heldekkende plagg i offentligheten.
– Jeg synes det er synd, men dette er en sak som Stortinget avgjør. Jeg blåser i hvem vi må ha med oss for å få flertall, sier Erlend Wiborg (Frp).
Han tok opp saken som en interpellasjon til partikollega og statsråd Anders Anundsen. Målet var imidlertid å få Arbeiderpartiet til å svare klart på om de var for et burka-forbud, og lodde stemningen blant de andre partiene.
I 2010 sa Aps innvandringspolitiske talskvinne at hun var for et forbud.
Les også: Støre åpner for å revurdere forbud
Få bærer burka
Frp mener at muslimske plagg som burka og nikab er kvinneundertrykkende og hindrer integrering, og at plaggene gjør det vanskelig å identifisere folk. Begge plaggene skjuler ansiktet.
I fjor sommer slo Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg fast at Frankrikes forbud mot bruk av burka og nikab i offentlige rom ikke strider med menneskerettighetene.
Arbeiderpartiet har tidligere uttalt at de vurderer å støtte et burka-forbud, men har til nå stemt ned slike forslag.
Under debatten i Stortinget tirsdag var både Ap, Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Senterpartiet og Høyre enig i at det er en utfordring at noen kvinner kan bli tvunget til å gå med heldekkende plagg. KrF holdt ikke innlegg i debatten.
Men som justisministeren slo fast, pekte flere på at det er svært få som faktisk bærer nikab eller burka i Norge i dag.
– Media har anslått at maksimalt 50 til 100 kvinner bruker de heldekkende islamske plaggene nikab og burka. Problemstillingen er liten i omfang, og da må vi vurdere om et forbud er nødvendig opp mot antallet som bruker slike plagg, sa Anundsen.
– Et forbud er et forsøk på løse et tilnærmet imaginært problem, mente Venstres Sveinung Rotevatn.
Må kle seg som de vil
Flere representanter pekte også på at mange kvinner forteller at de bærer heldekkende plagg helt frivillig. Anundsen vektla at det er vanskelig å avdekke og straffeforfølge at noen tvinger kvinner til å bære burka eller nikab.
Selv om Aps representant Eirik Sivertsen vedgår at burka og nikab «uttrykker menneskesyn som bryter med norske verdier», mener han at et forbud mot plaggene er et brudd med norsk tankegang om at alle skal få kle seg som de vil.
Sivertsen listet opp en rekke spørsmål som han mener må besvares før et forbud skulle blitt innført.
– Blir kvinnene mindre undertrykket hvis plaggene blir forbudt, fratas kvinnene bevegelsesfrihet? Vil kvinner som bruker det frivillig ta det som bekreftelse på fremmedgjøring? Hvordan skal forbudet håndheves? Hvem er det som skal straffes?
Begrense frihet
Høyres Peter Frølich ønsker debatten velkommen. Hittil har partiet stemt ned forslag om forbud, men Høyre har ikke tatt stilling til spørsmålet etter dommen i Strasbourg i fjor.
– Vi har lang tradisjon for å kjempe for grupper som undertrykkes. Om kampen skal føres gjennom garderoben, er vi litt mer usikre på, sa Frølich under debatten.
Han avvist ikke et forbud mot burka og nikab, men pekte på begrensning i den enkeltes frihet skal være begrunnet godt i faktiske forhold. Frølich understrekte at det ikke er sikkert om et norsk burka-forbud ville fått samme dom i Strasbourg.
Wiborg nekter for at saken nå er død.
– Vi får ikke flertall nå, men Frp vil jobbe for å ta opp saken igjen. Vi gir oss ikke før vi har overtalt alle de andre partiene.