FORHANDLINGER: Frp presset frem et bistandskutt til palestinerne på 30 millioner kroner. Stortingsrepresentant Himanshu Gulati (Frp) håper kuttet kan brukes for å legge press på avskaffe ordningen med terrorlønn.

Frp fikk gjennom millionkutt i Palestina-bistanden

Fremskrittspartiet sørget for et budsjettkutt på 30 millioner kroner til palestinerne og de palestinske selvstyremyndighetene (PA).

Publisert Sist oppdatert

Etter lange forhandlinger mellom Fremskrittspartiet og regjeringspartiene ble partene til slutt enige tirsdag kveld. Resultatet var blant annet store omprioriteringer på bistandsfeltet.

Bistanden til palestinske områder kuttes med 10 millioner kroner, mens bistanden til Palestinske selvstyremyndigheter (PA) kuttes med 20 millioner kroner. Den totale bistanden til palestinerne for 2019 var på 615.9 millioner kroner.

– Hvorfor ønsker Frp kutt i palestinabistanden?

– Frp har et generelt kritisk syn på effekten av norsk bistand, men spesielt kritiske er vi til bistanden til palestinerne, sier stortingsrepresentant Himanshu Gulati (Frp) til Dagen.

Han mener Norge godtar handlinger fra palestinske myndigheter som ikke hadde blitt godtatt dersom det ble gjort av noen andre land. Gulati viser til nye tall fra israelske myndigheter som viser at palestinerne årlig bruker 1.6 milliarder kroner på å lønne terrordømte palestinere og deres familier.

– I hvilken annen sammenheng hadde vi akseptert at norske skattepenger går til terrordømte, spør Gulati.

Indirekte støtte

Norge støtter ikke direkte ordningen med terrorlønn og har flere ganger kritisert denne, men Norge gir direkte budsjettstøtte til palestinske selvstyremyndigheter, som i sin tur lønner terrordømte.

Nå kuttes 20 millioner av denne direkte budsjettstøtten som en følge av forhandlingene mellom regjeringspartiene og Frp. Støtten var i 2019 på 83 millioner kroner.

Pressmiddel

Gulati ønsker at dette kuttet skal brukes som pressmiddel for å få slutt på ordningen med terrorlønn. I Stortingets muntlige spørretime onsdag stilte han spørsmål om dette til bistandsminister Dag Inge Ulstein (KrF).

«Vil Norge bruke dette kuttet til å legge press på palestinske myndigheter til å slutte med utbetalinger av lønn til dømte terrorister, dersom de ønsker norsk støtte i fremtiden», lød spørsmålet.

Ulstein svarte at palestinabistanden ikke ligger under hans mandat, og at det derfor var Utenriksdepartementet som måtte svare på spørsmålet.

Utenriksdepartementet har gjentatte ganger avvist at norsk bistand går til palestinske fanger eller terrrordømte. Denne garantien gjentar statssekretær Audun Halvorsen (H) til Dagen.

– Norsk bistand til Palestina, inkludert budsjettstøtten, går ikke til palestinske fanger. Budsjettstøtten fra Norge går til Verdensbankens flergiverfond. Verdensbankfondet etterlever høye internasjonale standarder for åpenhet og kontroll over pengebruken, sier Halvorsen.

Utbetalingene er også knyttet til gjennomføringen av en rekke definerte reformer og det kreves, ifølge UD, fremgang for at utbetalingene skal fortsette.

Kritiske til ordningen

Selv om UD avviser at norske penger brukes til terrorlønn medgir Halvorsen at Norge fortsatt er svært kritiske til ordningen og har tatt dette opp gjentatte ganger med palestinske myndigheter.

– Vi er sterkt kritiske til støtteordningen for palestinske fanger. Norge og andre givere er i dialog med den palestinske selvstyremyndigheten for å få slutt på ordningen.

Norsk bistand til palestinerne

I 2019 ga Norge totalt 615.9 millioner i bistand til palestinerne.

Norge har også siden 1993 ledet Giverlandsgruppa for Palestina, som koordinerer bistand til palestinerne.

I Frps alternative budsjett ønsket partiet å kutte hele støtten til palestinske selvstyremyndigheter (PA).

Powered by Labrador CMS