Anders Lange stiftet partiet som i dag heter Fremskrittspartiet i 1973. Her røyker han pipe mens han blir intervjuet av en journalist i forbindelse med stortingsvalget det samme året. Foto: NTB

Frp fyller 50 år: Fra rebell til regjeringspartner

Et halvt århundre er gått siden Anders Lange stiftet protestpartiet som i dag heter Fremskrittspartiet.

Publisert Sist oppdatert

Det var på et massemøte på Saga kino den 8. april 1973 at Anders Lange stiftet partiet som den gang fikk navnet Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep.

Siden den gang har Fremskrittspartiet rukket å felle en borgerlig regjering, vært gjennom en opprivende strid på det såkalte «Dolkesjø»-landsmøtet, gått inn i regjering, utpekt hele sju justisministre (inkludert en vikar) og forlatt den samme regjeringen.

I dag er Frp et etablert parti, deres gruppe er en av de største på Stortinget.

Mener Frp har flyttet debatten

Siv Jensen, som var partileder fra 2006 til 2021, mener det norske samfunnet hadde sett annerledes ut uten Frp.

Carl I. Hagen ble valgt som formann i Fremskrittspartiet i 1978. På bildet jubler han over gode resultater ved stortingsvalget i 1989 sammen med kona Eli Hagen og Tor Mikkel Wara, som senere ble justisminister i Solberg-regjeringen. Foto: Jørn H. Moen / NTB

– Fremskrittspartiet har hatt en uvurderlig påvirkning på norsk politikk gjennom sine 50 år, sier Jensen, som er gjest på partiets landsmøte denne helgen.

– Frp har bidratt til å flytte debatten, bidratt til å utvikle samfunnet. Hele innvandringspolitikken har flyttet seg som følge av Fremskrittspartiet. Skattepolitikken, avgiftspolitikken, måten vi tenker på rundt samferdselsløsninger, fortsetter hun.

Ingen rebell lenger

Partiet har vært gjennom en lang reise, mener Jensen

– Det er lenge siden Fremskrittspartiet var rebell. Fremskrittspartiet ble etablert om ikke som en rebell, så i hvert fall et parti som ville gjøre opprør. Men i moderne tid har vi også tatt ansvar, sittet i posisjon, styrt landet, sier eks-partilederen.

DOLKESJØ: Fremskrittspartiet har vært gjennom flere tøffe tak. Som da partiet samlet seg til landsmøte på Bolkesjø i 1994, som i etterkant fikk tilnavnet «Dolkesjø». Landsmøtet ble preget av en opprivende strid mellom partiets ulike fløyer og personstrid rundt partiformann Carl I. Hagen (t.h.). Ved siden av Hagen sitter daværende nestleder Ellen Wibe. Foto: Bjørn Owe Holmberg / NTB

Også Jensens forgjenger, Carl I. Hagen, mener Frp er et mer polert parti i dag enn tidligere – men ikke uten brodd.

– Vi er like opprørske, men har nå en mer strømlinjeformet organisasjon. Vi har veldig mange dyktige mennesker der vi tidligere hadde en del – la oss si utradisjonelle mennesker som gjorde at vi ble kalt bygdetullinger og litt av hvert, sier Hagen, som var Frp-leder fra 1978 til 2006.

Speider mot en regjeringsfremtid

En annen viktig skilnad er at Frp i moderne tid har vist at det er et parti som kan sitte i regjering, fortsetter Hagen.

Siv Jensen ble valgt til ny partileder etter Carl I. Hagen på Frps landsmøte i 2006. Foto: Morten Holm / NTB

– Vi kan fortsatt bli et toneangivende regjeringsparti så lenge vi har den samme pågåenheten som er vist på dette landsmøtet, som er en blanding av opprørskhet og det å ha konkrete løsninger, sier Frp-nestoren.

Vaktbikkjerolle

Frp har hatt en politisk vaktbikkjerolle for økt frihet, oppsummerer partileder Sylvi Listhaug. Hun sier partiet har klart å flytte norsk politikk, og nevner eksempler som å fjerne reguleringer for åpningstider og bli kvitt monopolordninger. Det har gitt friheter som dagens unge ser på som en selvfølge, påpeker hun.

– Fremskrittspartiets rolle har alltid vært å kjempe for økt makt og frihet for enkeltmennesket og mindre makt til politikere og byråkrater: Vi har utfordret etablerte sannheter og tatt alle de vanskelige debattene som andre partier ikke har ønsket, sier Listhaug.

I 2013 gikk Frp for første gang i regjering sammen med Høyre. Her holder representanter fra de borgerlige partiene pressebrifing etter den første dagen med sonderingsmøte for å samle seg om en ny regjering. F.v. daværende Venstre-leder Trine Skei Grande, daværende KrF-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og daværende Frp-leder Siv Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB

Hun ramser opp at Frp har bidratt til å bygge veier som aldri før, har strammet inn innvandringspolitikken redusert helsekøer og fjernet arveavgift, for å nevne noe.

– Mye arbeid gjenstår fortsatt, og derfor vil Frp fortsette å kjempe knallhardt for å øke folks valgfrihet, redusere skatter og avgifter, bruke alle gode krefter for å fjerne helsekøene og være garantisten for en god og verdig eldreomsorg, sier Listhaug.

I 2020 kunngjorde Frp at de gikk ut av Solberg-regjeringen. F.v. daværende nestleder Sylvi Listhaug, daværende leder Siv Jensen, nestleder Terje Søviknes og påtroppende nestleder Hans Andreas Limi. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Da hun talte til landsmøtet i 2023, trakk Frp-leder Sylvi Listhaug linjene tilbake til 1973, da Anders Lange stiftet Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep (ALP). Foto: Terje Pedersen / NTB
Powered by Labrador CMS