Frp har mistet ett av sju betalende medlemmer
Det første året i regjering var krevende for Fremskrittspartiet. Ett av sju medlemmer forsvant. Nå får partiet refs av sine egne.
– Det er viktig at vi ikke sminker situasjonen, og er ærlige. Det siste året har vi vært nødt til å bruke mye ressurser og tid på regjeringsprosjektet fordi det er nytt og vi befinner oss i upløyd mark for partiet. Samtidig erkjenner vi en nedgang i medlemstallet. Det er ikke dramatisk. Det understreker at alle valg, også det kommende kommunevalget, handler om en ting: Innsats, sier partileder og finansminister Siv Jensen til Bergens Tidende.
Ikke siden 2001 har Frp hatt færre betalende medlemmer. Da partiet fikk regjeringsmakt høsten 2013, hadde det 18.894 betalende medlemmer. Nå har medlemstallet falt med 2.552.
– Ingen krise
Ved siden av tapet av 14,5 prosent av sine betalende medlemmer snubler partiet også under 10-prosentstreken på flere meningsmålinger.
– Det har vært utfordrende for partiet å etablere regjeringserfaring. Samtidig har vi fått masse igjen for det. Vi leverer god Frp-politikk hver eneste dag, og vi får gjennomslag for mye. Sakte, men sikkert, begynner det å sige inn der ute. Vi ser en tendens til at meningsmålingene kan være i ferd med å snu. Det er mange positive drypp og signaler. Uansett må vi jobbe hardt hver eneste dag, sier partilederen.
– Det er ingen krise i Frp. Det er en del av jobben min å være ute og føle på stemningen. Jeg kan rapportere at stemningen er god i partiet, men vi må klare å flytte stemningen fra tillits- og folkevalgte over på velgerne, sier første nestleder Per Sandberg.
Kritikk
Samtidig kommer det i sakspapirene som er sendt ut til delegatene på helgens landsmøte, fram høflig, men tydelig, kritikk av arbeidet til Siv Jensen og partiet, skriver Aftenposten.
«Det oppleves fortsatt forbedringspotensial i samhandlingen med politisk ledelse i departementene», heter det i årsmeldingen fra stortingsgruppen.
Per Sandberg innrømmer at det har vært utfordringer, men sier partiet nå jobber aktivt med å forbedre samarbeidet.
– Dette er en treningssak. Trening, trening, trening. Jeg har vært den som – sammen med generalsekretæren – har snakket om at den kommunikasjonen som var mellom storting og regjering, og kommunikasjonen ut til partiet, ikke var god nok. Nå opplever jeg det motsatte: At det er en god dialog mellom alle parter. Fra regjeringen til parti og til stortingsgruppen. Nå gjenstår det neste, å kommunisere dette ut til velgerne, sier Sandberg.
– Jeg tror det har variert litt. Man må jobbe godt og systematisk med hvordan vi deler informasjon mellom regjering og storting, Stortinget og regjeringen, og mellom de fire partiene, sier Jensen til avisen.