Frp raser etter faktafeil om Israel – nå beklager NTB
– Norske medier villeder konsekvent leserne, sier Frp-politiker. Nå retter nyhetsbyrået feil i artikkel om Israel.
Mandag publiserte nyhetsbyrået NTB saken «Palestinerne i Øst-Jerusalem får ikke stemme».
Her står det at palestinerne betaler skatt til Israel, men de får ikke stemme ved israelske valg. Grunnen? At de har takket nei til israelsk statsborgerskap.
Frps stortingsrepresentant Erlend Wiborg reagerer sterkt på viklingen av saken.
– Dette er symptomatisk for hvordan norske medier konsekvent villeder leserne, sier Wiborg.
– Saken er ikke direkte feil, men det etterlatte inntrykket er at man her fremstiller «slemme israelere» som nekter palestinere å stemme.
Wiborg viser til at Israel har akkurat de samme reglene for hvem som kan stemme som Norge.
– I Norge kan kun norske statsborgere stemme ved stortingsvalg, akkurat som i Israel, sier han og fortsetter:
– Jeg lurer på om NTB har tenkt å lage en lignende sak om hvor slemme Norge er ved stortingsvalget i høst siden vi har samme valgsystem.
Karikerer konflikten
Frp-politikeren mener store mediehus som NTB har et særskilt ansvar for å dekke Israel-Palestina-konflikten på en balansert måte.
– Mener du det er et gjennomgående problem at NTB-saker er ubalanserte på dette feltet?
– Ja, det gjelder både NTB og de aller fleste norske mediehus, som bygger opp under et narrativ som én slem og én snill part. De evner ikke å se at dette er en konflikt med flere sider og at det ikke er så svart-hvitt som de liker å fremstille det.
Wiborg sier at han selv har vært i Israel og observert arrangerte demonstrasjoner. Her har deltakerne kastet gjenstander på politiet. Dette blir i media fremstilt som spontane og fredelige demonstrasjoner som blir hardt slått ned av israelsk politi.
– Norske medier fremstiller slike hendelser på en helt annen måte enn andre land.
– Mener du norsk media er mer ubalansert i Israel-dekningen enn pressen andre vestlige land?
– Ja det mener jeg. Mange vestlige land har en mye bedre og mer balansert dekning på dette feltet.
Innrømmer feil
NTB beklager nå hvordan saken ble seende ut og innrømmer at helhetsinntrykket ble feil.
– Vi har undersøkt saken internt, og vi ser at vi ikke får fram det som var intensjonen med saken, nemlig å beskrive situasjonen for 300.000 palestinere i Øst-Jerusalem. Poenget var å vise at de ikke har politiske rettigheter verken i Israel eller i de palestinske områdene, ettersom de trolig heller ikke får stemme i det palestinske valget senere i år, sier Sarah Sørheim, nyhetsredaktør i NTB.
– Alle arabere i Jerusalem har fått tilbud om statsborgerskap, men mange har takket nei. Blir det ikke da feil å fremstille det som om at de ikke får lov til å stemme, når de aktivt har valgt dette vekk?
– Jo, dette er en side av saken som også burde ha kommet tydeligere frem, selv om det fremkommer i vår sak at de har mulighet til å søke statsborgerskap. Da vil de i så fall miste retten til å stemme i palestinske valg, sier Sørheim.
– Ikke vellykket
I faktaboksen tilhørende NTB-saken står det at arabere ikke får delta i det israelske forsvaret. Dagen har vært i kontakt med flere arabere som har gjort nettopp dette, og en rekke internasjonale medier har omtalt fenomenet, blant annet Ynetnews som i januar i år skrev om rekordmange arabere i IDF.
NTB forklarer at opplysningen var hentet fra en «gammel faktaboks» i arkivet og derfor ikke er korrekt.
– Vi beklager at vi har sendt ut feilaktig informasjon. Saken er nå rettet og den feilaktige opplysningen slettet fra vårt arkiv, sier Sørheim.
– Bør ikke presisjonsnivået i en faktaboks i en slik sak være høyt?
– Jo. Derfor er denne feilen alvorlig for oss. Vi er glad for at det ble oppdaget, slik at vi fikk rettet det opp.
Følgefeil
I samme faktaboks står det også at arabere ikke har tilgang til samme sosiale goder som resten av Israels befolkning.
– Hvilke sosiale goder er det arabere ikke har tilgang til, som jøder har?
– Vi har fjernet også denne opplysningen. Det er likevel slik at det medfører noen goder av å ha tjenestegjort i militæret. Denne opplysningen hang sammen med den første. Siden punktet om deltakelse i IDF er fjernet, har vi også fjernet det andre punktet om sosiale goder, sier Sørheim.
– Saken deres er brukt av blant annet Aftenposten og en rekke andre aviser, som gjør at veldig mange mennesker har lest nyheten. Vil NTB rette i saken nå?
– Ja, vi har beklaget feilen i faktaboksen og rettet denne. Vi har ikke rettet selve saken. Vinkelen kan angripes, og selv om forholdet mellom statsborgerskap og stemmerett er påpekt, er det ikke konkrete faktafeil i saken.
På kritikken fra Erlend Wiborg svarer Sørheim følgende:
– Vi hadde i denne saken ingen intensjon om å sette Israel i et dårlig lys, og spørsmålet om statsborgerskap for de som bor i Øst-Jerusalem kunne i større grad vært belyst. Intensjonen var å sette søkelyset på innbyggernes situasjon. NTB dekker alle sider i denne konflikten med et kritisk blikk.