LIBERALISERER: Åshild Bruun-Gundersen (Frp).

Frp: Regjeringen kan ikke trenere eller stoppe bio-endringer

Kommende tirsdag skal Stortinget ta stilling til endringer i bioteknologiloven. Denne uken kom helse- og omsorgskomiteen med sin innstilling i saken.

Publisert Sist oppdatert

Komiteens flertall vil nå vedta lovendringer for å innføre eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og lagring av ubefruktede egg.

Men det blir ikke lovendringer når det gjelder tidlig ultralyd og den kontroversielle NIPT-blodtesten. I stedet kommer såkalte anmodningsvedtak. Det betyr at Stortinget pålegger regjeringen å innføre dette i helsevesenet.

Det gjelder også mitokondriedonasjon, genetisk selvtesting, retningslinjer og kompensasjonsnivå for eggdonasjon.

Det gir Sps Kjersti Toppe et visst håp.

– Man kan i alle fall håpe at det da blir foretatt en viss gjennomgang av hvordan tidlig ultralyd skal bli prioritert innenfor dagens helsevesen og at man får sett litt nærmere på de negative konsekvensene dette kan få, sier Toppe til Vårt Land.

Vil kutte i helse

Frps helsetalsperson Åshild Bruun-Gundersen understreker at dette ikke er en mulighet for regjeringen til å endre på noe.

Ap, SV og Frp vil ikke omtale teknologien i loven fordi man må kunne ta høyde for nye teknologier og metoder som kan være mer treffsikre og mindre kostbare i framtiden.

– Regjeringen har ingen mandat til å stoppe eller trenere vedtaket, om det er det Sp prøver å skape en illusjon om. Stortinget vedtar at det skal skje, men fordi det vil få økonomiske konsekvenser må det innarbeides i statsbudsjettet. Regjeringen må også gå i rask dialog med aktørene på feltet så det blir en del av den offentlige svangerskapsomsorgen fra 1. januar 2021, sier hun.

– Hvordan vil Frp prioritere dette i et allerede stramt helsebudsjett?

– Dette er minimale kostnader og det fins nok av kuttmuligheter i helsesektoren i dag som ikke går ut over pasientbehandling. For noen vil tidlig ultralyd kunne erstatte senere ultralyd, sier Frp-eren.

– Demokratisk skivebom

KrF har de siste ukene appellert til Frp-eres samvittighet for at de skal stemme mot eget parti. Ap er sterkt kritisk til det de kaller «demokratisk skivebom», ifølge Vårt Land.

Både Ap og Frp har tidligere pekt på når KrF er så opptatt av at Frp-ere skal stemme fritt, burde de også la Høyre og Venstres representanter stemme etter egen overbevisning i stortingssalen. KrF har fastholdt at regjeringskameratene er bundet av Granavolden-plattformen.

Powered by Labrador CMS