Frykt for velsignet mat

Mye mat ville sette seg fast i halsen hvis vi måtte dele livssyn med produsenten for å få den ned.

Publisert Sist oppdatert

LES SAKEN HER: Vil ikke ha mat fra kristen leverandør

Anvendelsen av det merkelige begrepet livssynsnøytral ble brakt til et bunnpunkt denne uken. Det skjedde da et firma i Grimstad kansellerte avtalen med BiG Catering, som eies av Normisjon. Bedriften forklarte oppsigelsen nettopp med at man vil være livssynsnøytral.

Maten var nemlig Grimstad-bedriften godt fornøyd med. Og de som lager den, er både kristne og human-etikere, opplyser Kjetil Vestel Haga ved Bibelskolen i Grimstad. Det er her BiG Catering drives.

Men når eieren er kristen, fant den ikke navngitte bedriften i sørlandsbyen det for godt å takke nei til videre servering. En slik begrunnelse gir oss en flau smak i munnen. Hvis man virkelig ønsker et samfunn preget av åpenhet, forståelse og respekt, er ikke dette veien å gå. Det fører i verste fall til en mistenkeliggjøring og isolasjon av virksomheter som er tydelige på sitt eget verdigrunnlag. Som stortingsrepresentant Svein Harberg (H) påpekte i Dagen i går, blir det vanskelig å ha med hverandre å gjøre i samfunnet hvis man begynner å operere med slike premisser.

Alle har jo et livssyn. Ingen er livssynsnøytrale. Begrepet er i utgangspunktet meningsløst. Livssyn er en fellesbetegnelse for hvordan vi ser verden, og hvordan dette i sin tur preger verdiene og prioriteringene våre. Mye mat ville sette seg fast i halsen hvis vi måtte dele livssyn med produsenten for å få den ned.

Heldigvis er ikke Harberg alene om å reagere. Han får også støtte fra stortingsrepresentant Odd Omland (Ap), som beskriver holdningene som ligger bak avbestillingen som skremmende. Omland tar i stedet til orde for å være livssynsåpen. Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund mener det er faretruende nær diskriminering å begrunne en oppsigelse av en avtale med religion og livssyn. Også nestleder Elisabeth Lier Haugseth hos Likestillings- og diskrimineringsombudet mener at saken reiser spørsmål om diskriminering. Årsaken er at Big Catering stiller dårligere enn andre konkurrenter på grunn av sin religiøse tilknytning.

LES OGSÅ: Reagerer på boikott av kristen-mat

Saken kommer på toppen av en rekke eksempler denne høsten som vitner om en berøringsangst overfor alt som har med religion og tro å gjøre. Ikke minst husker vi godt forsøket i nabobyen Arendal på å forby religiøs forkynnelse via høyttaler på to sentrale steder i byen. Heldigvis ble dette famøse komitévedtaket forkastet i bystyret, men det vitner om samme tendens som må kalles med sitt rette navn: kristendomsfobi. For det er jo kristen tro man stort sett er redd for. Årets adventstid har dessverre vært preget av en angst for kristen påvirkning som er både tankevekkende og urovekkende.

Flere kristne virksomheter vil kunne oppleve liknende sanksjoner som det BiG Catering har opplevd. Svaret bør ikke være å trekke seg tilbake, fornærmet over å bli avvist og mistenkeliggjort, eller å svare med samme mynt. Det bør heller ikke være å nedtone hva vi står for slik at vi slipper bråk og konflikter. I stedet bør vi argumentere saklig og sindig for at det må være rom for å være åpen og tydelig om eget ståsted, og så gjøre en best mulig jobb på dette grunnlaget. Også dét samsvarer med et kristent livssyn.

Powered by Labrador CMS