Demonstranter foran Det hvite hus krever at USA stenger grensene for reisende fra Vest-Afrika. Foto: Jim Bourg, Reuters/NTB scanpix

Frykten for ebola sprer seg

Frykten for ebola begynner for alvor å få tak. I USA vil politikere stenge grensene, foreldre tar ungene ut av skolen og på en belgisk flyplass nekter sjauere å håndtere kofferter fra Vest-Afrika.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for helsemyndighetenes stadige gjentakelser om at folk utenfor de verst rammede landene kan ta det med ro, har frykten for smitte fått et kraftig oppsving de siste dagene.

– Det er en kløft, en form for fordreining, mellom virkeligheten og frykten for å bli smittet, sier psykolog Nicolas Veilleux i Leger Uten Grenser til AFP.

– Det samme skjedde i begynnelsen av hiv-epidemien på 1980-tallet, sier han. Psykologen mener det er nødvendig å få ut mer informasjon om ebola til befolkningen dersom man skal få bukt med panikken.

LES OGSÅ: Norske misjonærer i Vest-Afrika frykter ebola

«Skrekkscenario»

Utenfor Vest-Afrika, er kun tre smittetilfeller kjent. Det gjelder en spansk og to amerikanske sykepleiere som behandlet ebola-syke pasienter.

Helsemyndighetene i USA har fått hard kritikk for ikke å gjøre nok for å hindre smitte. Kritikken har tiltatt etter at det ble kjent at den ene sykepleieren reiste med et rutefly fra Cleveland til Dallas mens hun var smittet og hadde feber.

Flere medier kaller det «myndighetenes skrekkscenario», nemlig at smittede personer reiser med kollektivtransport eller andre treffpunkter der det er tett sammenstimling av mennesker.

Myndighetene jobber nå med å få kontakt med de 800 passasjerene som reiste på samme fly som sykepleieren, ifølge Reuters. Samtidig forsøker smittevernmyndighetene å si at det er minimal risiko for at noen av passasjerene er blitt smittet.

Fra enkelte kongressmedlemmer har det kommet forslag om at grensene bør stenges for reisende fra Guinea, Liberia og Sierra Leone. Dette ble torsdag avvist av president Barack Obama.

– Det er langt mer effektivt å innføre feberkontroller på flyplassene. Jeg har ikke noe prinsipielt imot innreiseforbud, hvis det gir den beste beskyttelsen for befolkningen. Men vi ender kanskje med å bli mer usikker på hvem som er smittet, sa Obama.

LES OGSÅ: FN etterlyser ebola-bidrag

Mange tror smitten er luftbåren

Frykten for smitten er i ferd med å få fotfeste i en rekke land.

Ebola smitter via kroppsvæsker og viruset er ikke luftbårent, slik som influensa og forkjølelse. Et stort flertall av amerikanere, 85 prosent, tror viruset spres med hosting og nysing, selv om Verdens helseorganisasjon sier slik smitte er høyst usannsynlig.

I USA holder noen skoler stengt av frykt for at elever og lærere er utsatt for smitte. I Texas er tre skoler stengt fordi to elever var på flyet med den syke sykepleieren, og i Ohio er flere stengt fordi en ansatt kanskje var på flyet.

LES OGSÅ: Folkehelseinstituttet advarer mot ebola-hysteri

Mange er urolige

Mediene er fulle av anekdoter om frykt for smitte. På flyplassen i Brussel nekter bagasjesjauere å håndtere kofferter fra Sierra Leone og Guinea før de har fått mer informasjon om hvordan man kan beskytte seg, melder AFP.

I Spania ber sykehuset som behandler den smittede sykepleieren, om at pressen unngår å trykke bilder av sykehusbygningen med åpne vinduer fordi de blir nedringt av folk som er redd for at viruset skal spre seg. Og taxier har nektet å kjøre journalister som har oppsøkt sykehuset for å dekke ebola-saken.

Republikken Kongos ambassade i Paris fikk problemer da de kontaktet et utleiebyrå for å leie kontorlokaler. Byrået nektet å ta oppdraget «på grunn av ebola-epidemien».

Ved et college i USA ble studenter holdt tilbake og området sperret av da det oppsto frykt for at smitte kunne være i omløp. Bakgrunnen var at søsteren til en av studentene var blitt syk etter en reise til en av delstatene i Midtvesten. Det viste seg senere at det ikke var snakk om ebolasmitte.

Powered by Labrador CMS