Frykter å måtte stenge kirker som forfaller i Oslo
Regnet renner gjennom flere av Oslos kirketak. Likevel drypper det mindre på både prest og klokker i de rødgrønnes forslag til vedlikeholdsbudsjett.
– Det er veldig mange fuger som må byttes ut, sier kirkeverge i Oslo, Robert Wright. Han peker på mursteinsveggen på Sofienberg kirke sentralt i hovedstaden.
Også taket trenger å fikses på kirken. Rundt et hjørne ligger en haug med takstein som er tatt av fordi de holder på å løsne.
– Det er et ønske om å ta hele kirken når man først er i gang, men det tror jeg ikke vi vil klare. Men vi lapper på som best vi kan.
Kirkevergen skulle ønske at det tilfløt kirkene i Oslo flere vedlikeholdskroner 2016. I stedet må han konstatere at pengestrømmen avtar.
Mens det avgåtte borgerlige byrådet satte av 30 millioner kroner i året til formålet, vil det nye rødgrønne byrådet bare bruke 20 millioner.
– Det går på vårt generelle vedlikehold som er sterkt underfinansiert fra før, sier Wright til Dagen.
Fra før karakteriserer han forslaget til driftsbudsjett som dramatisk.
– Men det får vi prøve å håndtere med omorganisering og ta grep for å drive best mulig, sier han.
Venter dialog
Vanskeligere er det å ta vare på bygningsmassen som uansett står der.
– Vi burde hatt 60 millioner kroner i året. Reduksjonen fører til utsettelse av vedlikeholdet av en del kirker som det allerede regner gjennom. For disse er dette en katastrofe, sier Wright.
Han mener kirkene er kulturbygninger for hele byen og dermed burde prioriteres.
– Vi har et titalls kirker som det regner gjennom taket på. Det totale etterslepet på vedlikehold er på rundt en milliard, sier kirkevergen.
Det borgerlige byrådet ga i sist periode også tilleggsbevilgninger til utvidelse av Nordstrand kirke på 50 millioner og renovering av Paulus kirke på 60 millioner. Det vil si 110 millioner i tillegg til de 120 millionene som Oslo kirkelige fellesråd selv disponerte, altså totalt 230 millioner til kirkevedlikehold i løpet av fire år.
Holder det rødgrønne byrådet seg på det foreslåtte nivået gjennom hele den inneværende perioden, vil det innebære en reduksjon på 150 millioner kroner.
– Vil kuttet føre til at dere må stenge kirker?
– Sannsynligvis må vi stanse bruken av noen slik vi bruker dem i dag. Hvis det går på helsa løs, kan vi ikke holde dem åpne, sier Wright.
– Vi bruker mye penger på å føre kontroll med kirker, for at det ikke skal falle ned takstein eller noe fra fasaden, sier han.
Ved flere kirker har man også satt opp gjerder for å unngå ulykker.
Budsjettet er ennå ikke vedtatt.
– Jeg regner med en dialog med byråden, men det skal mye til at dette endres, sier Wright.
Kulturarv
Bystyrerepresentant Erik Lunde (KrF) påpeker at kommunen etter kirkeloven har en forpliktelse til å ta vare på kirkebygningene.
– Dette går ut over kirker som er hjem for menigheter, samlingspunkt i lokalmiljøet og en viktig del av Oslos kulturarv, sier Lunde.
Han opplyser at KrF ønsker seg en opptrappingsplan for vedlikehold av kirkebygg, slik at vedlikeholdsetterslepet kan reduseres.
KrF-representanten mener nedskjæringen er symptomatisk.
– Dette vitner om et byråd som er mindre opptatt av tro og livssyn, sier han.
Lite om tro
Da plattformen for byrådssamarbeidet mellom Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne ble presentert i oktober, fortalte Dagen at ordet kirke ikke var nevnt en eneste gang. Til sammenlikning var ordet sykkel nevnt 31 ganger.
Tro og religion var nevnt i bare ett avsnitt på de totalt 58 sidene. Til sammenlikning viet byrådet i Bergen, også der med Arbeiderpartiet som største partneren i allianse med KrF og Venstre, et helt kapittel til tro og livssyn.
Nåværende Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) kunne ved presentasjonen av byrådsplattformen ikke si noe om det ville bli endringer på kirkepolitikken med nytt byråd.
– Men det er en viktig del av politikken for Oslo kommune, og vi må gå igjennom denne sektoren og se om det er behov for endringer, sa Borgen til Dagen.
Barnehager først
Byråd for kultur, kirke og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap), forsvarer forslaget.
– Byrådet har mange viktige oppgaver som skal løses, og har prioritert bygging av barnehager fremfor vedlikehold av kirker i tilleggsinnstillingen. Vi har hatt kort tid til å omprioritere på budsjettforslaget fra de borgerlige, og har måttet gjøre noen klare valg. Når det er sagt, er vedlikehold av kirkebyggene er en viktig oppgave og noe byrådet er opptatt av, sier Hansen til Dagen.
– Byrådet ønsker samarbeid med kirken om hvordan best mulig redusere vedlikeholdsetterslepet på kirkebyggene i fremtiden. De 20 millionene som vi foreslår er det samme som ble bevilget i 2014 av et byråd som KrF satt i, legger hun til.