Frykter abortdebatt gir reservasjonstap

KrF-veteran Ingebrigt Sørfonn advarer mot at en intern abortdebatt vil overskygge reservasjonssaken og samvittighetsfrihet for fastleger.

Publisert Sist oppdatert

Olaug Bolle­stad, KrFs helse­po­li­tis­ke tals­kvin­ne, har bedt par­ti­et om å tenke nytt om abort for å få ned abort­tal­le­ne.

- I løpet av de årene vi har hatt abort­lo­ven har det vært 600.000 abor­ter. Det er hin­si­des. Da er spørs­må­let: Blir det bedre eller dår­li­ge­re når kvin­nen eller legen be­stem­mer, spør hun i Vårt Land.

Sam­ti­dig står hun på KrFs prin­si­pi­el­le linje som er å stram­me inn abort­lo­ven.

Taper re­ser­va­sjon

KrF-ve­te­ran In­ge­brigt Sør­fonn fryk­ter at en in­tern abort­de­batt nå kan frata re­flek­ter­te leger re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ten.

Han rea­ge­rer sterkt på de rødgrøn­ne par­ti­enes harde ord­bruk i de­bat­ten om re­ser­va­sjons­mu­lig­het for fast­le­ger.

- Dette er to­talt feil tids­punkt å reise en in­tern abort­de­batt i KrF. Nå er det sam­vit­tig­hets­fri­he­ten som er truet, tord­ner Sør­fonn.

Selv vil han ikke mene noe om hvor prag­ma­tisk linje KrF bør ha til abort­spørs­må­let.

- Det er så kom­pli­sert og vans­ke­lig å svare på. Star­ter vi en ny de­batt in­ternt, kan vi tape den kri­gen som egent­lig går nå om å få et godt vern rundt sam­vit­tig­hets­fri­he­ten. Re­ser­va­sjons­sa­ken kan gå i samme grøft som spørs­må­let som om ge­ne­rell abort, sier Sør­fonn.

Uhel­dig tids­punkt

Også fyl­kes­le­der i Bus­ke­rud KrF, Hege Irene Fos­sum mener at KrF tren­ger en for­ny­et dis­ku­sjon om hvor­dan par­ti­et skal snak­ke om abort.

- Tids­punk­tet er litt kan­skje uhel­dig, jeg er litt be­kym­ret for at man lett kan blan­de det sam­men med de­bat­ten om re­ser­va­sjons­rett, sier Fos­sum.

- Bør kvin­ner selv av­gjø­re om de skal ta abort?

- Så lenge vi har abort­lo­ven vi har, er det vans­ke­lig å si om legen eller kvin­nen skal be­stem­me. Jeg øns­ker at det er rett til liv og vern om bar­net som skal stå i sen­trum. Det er vik­tig med gode dia­lo­ger og til­tak for å hjel­pe kvin­ner til å ta re­flek­ter­te valg, og helst valg som gir bar­net rett til å leve, sier fyl­kes­le­de­ren i Bus­ke­rud KrF.

La kvin­nen be­stem­me

Stor­tings­re­pre­sen­tant An­ders Ty­vand sier til Vårt Land at «kvin­ner bør ha det siste ordet» i spørs­må­let om abort eller ikke.

- Hvis vi vel­ger en løs­ning der av­gjø­rel­sen skal tas i dia­log mel­lom lege og pa­si­ent, slik vi sier i pro­gram­met, så mener jeg at kvin­ne må ha siste ordet, pre­si­se­rer Ty­vand i en SMS til Dagen.

Han vil ikke slå fast at dette er veien å gå.

- Vi har en jobb å gjøre in­ternt for å finne ut hvor­dan abort­lo­ven kan stram­mes inn uten å gjen­inn­føre nemnd­sys­te­met.

Ak­sep­te­re loven

- Betyr det at du er åpen for å godta ret­ten til selv­be­stemt abort?

- Jeg øns­ker å endre loven og sikre ret­ten til liv, sier Ty­vand.

Olav In­ge­bjørn Moe, fyl­kes­le­der i Øst­fold KrF er enig i at par­ti­et må for­hol­de seg til at abort­lo­ven fins.

- Vi ak­sep­te­rer at den er der, men har et annet pri­mær­stand­punkt. Målet er fær­rest mulig abor­ter. Men jeg vil aldri for­mu­le­re meg slik at jeg vil jobbe for selv­be­stemt abort slik be­gre­pet bru­kes i dag, sier Moe.

DAGEN

KrFs program om abortloven

KrF vil erstatte dagens abortlov med en lov som sikrer livsrett for ufødt liv.

KrF vil ikke tilbake til det gamle nemndsystemet, men vil at en ny lov skal legge fosterets rett til liv til grunn, og at avgjørelser knyttet til liv og helse tas i dialog mellom pasient og lege.

Dette fjerner ikke alle etiske dilemmaer. Det vil, uansett hvilken lov vi har, oppstå vanskelige avveininger som må løses i dialog mellom helsepersonell og den enkelte.

KrF ønsker imidlertid ikke en debatt der unntakene blir avgjørende for helheten.

Powered by Labrador CMS