Frykter abortdebatt gir reservasjonstap
KrF-veteran Ingebrigt Sørfonn advarer mot at en intern abortdebatt vil overskygge reservasjonssaken og samvittighetsfrihet for fastleger.
Olaug Bollestad, KrFs helsepolitiske talskvinne, har bedt partiet om å tenke nytt om abort for å få ned aborttallene.
- I løpet av de årene vi har hatt abortloven har det vært 600.000 aborter. Det er hinsides. Da er spørsmålet: Blir det bedre eller dårligere når kvinnen eller legen bestemmer, spør hun i Vårt Land.
Samtidig står hun på KrFs prinsipielle linje som er å stramme inn abortloven.
Taper reservasjon
KrF-veteran Ingebrigt Sørfonn frykter at en intern abortdebatt nå kan frata reflekterte leger reservasjonsmuligheten.
Han reagerer sterkt på de rødgrønne partienes harde ordbruk i debatten om reservasjonsmulighet for fastleger.
- Dette er totalt feil tidspunkt å reise en intern abortdebatt i KrF. Nå er det samvittighetsfriheten som er truet, tordner Sørfonn.
Selv vil han ikke mene noe om hvor pragmatisk linje KrF bør ha til abortspørsmålet.
- Det er så komplisert og vanskelig å svare på. Starter vi en ny debatt internt, kan vi tape den krigen som egentlig går nå om å få et godt vern rundt samvittighetsfriheten. Reservasjonssaken kan gå i samme grøft som spørsmålet som om generell abort, sier Sørfonn.
Uheldig tidspunkt
Også fylkesleder i Buskerud KrF, Hege Irene Fossum mener at KrF trenger en fornyet diskusjon om hvordan partiet skal snakke om abort.
- Tidspunktet er litt kanskje uheldig, jeg er litt bekymret for at man lett kan blande det sammen med debatten om reservasjonsrett, sier Fossum.
- Bør kvinner selv avgjøre om de skal ta abort?
- Så lenge vi har abortloven vi har, er det vanskelig å si om legen eller kvinnen skal bestemme. Jeg ønsker at det er rett til liv og vern om barnet som skal stå i sentrum. Det er viktig med gode dialoger og tiltak for å hjelpe kvinner til å ta reflekterte valg, og helst valg som gir barnet rett til å leve, sier fylkeslederen i Buskerud KrF.
La kvinnen bestemme
Stortingsrepresentant Anders Tyvand sier til Vårt Land at «kvinner bør ha det siste ordet» i spørsmålet om abort eller ikke.
- Hvis vi velger en løsning der avgjørelsen skal tas i dialog mellom lege og pasient, slik vi sier i programmet, så mener jeg at kvinne må ha siste ordet, presiserer Tyvand i en SMS til Dagen.
Han vil ikke slå fast at dette er veien å gå.
- Vi har en jobb å gjøre internt for å finne ut hvordan abortloven kan strammes inn uten å gjeninnføre nemndsystemet.
Akseptere loven
- Betyr det at du er åpen for å godta retten til selvbestemt abort?
- Jeg ønsker å endre loven og sikre retten til liv, sier Tyvand.
Olav Ingebjørn Moe, fylkesleder i Østfold KrF er enig i at partiet må forholde seg til at abortloven fins.
- Vi aksepterer at den er der, men har et annet primærstandpunkt. Målet er færrest mulig aborter. Men jeg vil aldri formulere meg slik at jeg vil jobbe for selvbestemt abort slik begrepet brukes i dag, sier Moe.
DAGEN