Frykter abortliberal nestleder i KrF: – Da ser jeg ikke veien videre for partiet
Nå kommer Ragnhild Aadland Høen med en advarsel til valgkomiteen.
På landsmøtet i april i år skal KrF velge ny nestleder etter at Ingelin Noresjø trakk seg i februar i fjor.
Både gruppeleder i Viken, Ida Lindtveit Røse, og fylkesleder i Agder, Jorunn Gleditsch Lossius, har lansert sine kandidaturer.
Synet på abort, Pride og konverteringsterapi er noen av sakene som skiller kandidatene.
Snart kommer valgkomiteen med sin innstilling.
Frykter innstilling på Røse
Ragnhild Helena Aadland Høen, er fylkesstyremedlem i Oslo KrF. Nå frykter hun at valgkomiteen kun vil innstille Ida Lindtveit Røse som ny nestleder.
Selv har hun markert seg som en tydelig forkjemper for motkandidaten Lossius.
Høringsrundene viser at fylkeslagene er delt på midten om nestledervalget.
En innstilling kun på Røse vil virke splittende mellom verdikonservative og verdiliberale i partiet, mener Aadland Høen.
– Det vil være veldig ødeleggende for KrF. Hvis vi skal ha håp om å gå videre samlet som ett parti etter dette valget må vi ha en demokratisk prosess. Den samlende løsningen er delt innstilling.
Aadland Høen har gjort seg bemerket som en tydelig motstander av abort. Hun har også tidligere jobbet i KrFs kommunikasjonsgruppe på Stortinget.
Disse vil fylkeslagene ha
I høringsrunden kom det fram at Ida Lindtveit Røse anbefales av Rogaland, Innlandet, KrFU, Troms og Finnmark, og hjemfylket Viken.
Jorunn Gleditsch Lossius anbefales av Møre og Romsdal, Vestfold og Telemark, Agder og KrF Kvinner.
Vestland, Nordland og Oslo har begge levert delt innstilling og anbefaler derfor begge to. Trøndelag peker på Karin Bjørkhaug.
Advarer valgkomiteen
Sammensetningen i valgkomiteen mener hun kan tyde på at flertallet i komiteen deler Røses syn i sentrale verdisaker.
Likevel advarer Aadland Høen valgkomiteen mot å innstille Røse alene.
– Det vil være ren maktbruk, og misbruk av deres makt, om de gjør det. Høringene viser tydelig at partiet er delt på midten. Per nå er det umulig å si hvem av de to som vil vinne en votering på landsmøtet, sier hun.
Kan bli kampvotering
Valgkomiteen kan enten levere delt innstilling mellom Røse og Lossius, eller innstille én kandidat.
Dersom det én av kandidatene innstilles kan det likevel bli kampvotering på landsmøtet dersom den andre kandidaten spilles inn som benkeforslag.
Mener det handler om partiets retning
Aadland Høen frykter verdikonservative skal oppleve at de skyves ut av partiet.
– Er KrF delt mellom verdikonservative og verdiliberale?
– Så svart-hvitt er det ikke. Det finnes KrF-ere som er abortliberale, men som likevel ønsker å ha Jorunn som nestleder på grunn av hennes tydelighet. De er lei av at KrF skal være et parti som prøver å bli likt av alle. Ingen parti kan bli likt av alle og samtidig samle stemmer.
– Er det abort som er det sentrale konfliktpunktet her?
– Ikke bare det. Det handler om hvilken retning KrF skal gå i. Om vi skal være et folkeparti med kristen profil, eller om vi skal være et mer sekulært parti og forlate våre røtter.
– Er dette nestledervalget et retningsvalg for partiet?
– Det vil ha mye å si for hvilken retning partiet skal ta, i alle fall.
Hun legger til at den nye nestlederen potensielt kan bli en fremtidig partileder, spesielt siden nåværende nestleder Dag Inge Ulstein takket nei til nestledervervet da han ble pekt på av flere i 2021.
– Ser ikke veien videre
Hun mener Røse vil gjøre partiet mer sekulært.
– Jeg tror ikke hun har et bevisst mål om det, men jeg tror det er det som i praksis vil skje.
– Vil du kunne ha tillit til Røse dersom hun blir valgt?
– Jeg vil ikke si hvorvidt jeg har tillit eller ikke, men det vil bli et alvorlig skudd for baugen for min tro på partiet. Da ser jeg ikke veien videre for KrF.
– Vurderer du å gå ut av partiet dersom det skjer?
– Nei, det vil jeg ikke. Selv om man taper et slag, så har man ikke tapt en krig.
Røse: – Fronter politikken KrF bestemmer
Ida Lindtveit Røse avviser at hun vil ta partiet i en sekulær retning.
– Jeg vil, uavhengig av rolle i organisasjonen, fronte den politikken organisasjonen bestemmer. KrF er og skal være et bredt parti med stort meningsmangfold, takhøyde og med rom for å engasjere seg for KrFs politikk både lokalt og nasjonalt, skriver hun i en e-post til Dagen.
Som nestleder vil hun jobbe for å få flere medlemmer, og å utvikle ny politikk.
– KrF er og skal være et kristendemokratisk sentrumsparti, med tydelig verdiforankring i menneskeverd, forvalteransvar og nestekjærlighet, skriver hun.
Valgkomitéleder: – Mange hensyn
Helga Marie Bjerke er leder for valgkomiteen. Hun påpeker at valgkomiteens sammensetning er bestemt av landsmøtet i 2021.
– Den består av seks medlemmer valgt av landsmøtet, samt en kandidat fra KrFU, KrF Kvinner og fra stortingsgruppen. Kritikk av sammensetningen må nesten rettes til landsmøtet, i tilfelle.
– Vil valgkomiteen søke å lande på en innstilling som er representativ for partiet?
– Det er veldig mange hensyn som valgkomiteen skal veie opp mot hverandre når det kommer til sammensetning av partiledelsen og sentralstyret, blant annet geografi, kjønn, bakgrunn og erfaring, sier hun.