Frykter alkovaner under pandemien skal skape trøbbel i framtiden
Organisasjoner som jobber med rusforebygging er bekymret for at risikoutsatte personer viderefører sitt drikkemønster når hverdagen normaliseres.
Nedstenging og hjemmekontor har endret måten nordmenn drikker på, fastslår en rapport fra Rambøll Consulting og alkovettorganisasjonen Av-og-til.
Nå frykter fungerende generalsekretær i sistnevnte organisasjon, Katrine Gaustad Pettersen, at folk tar med seg vaner i hverdagen de vil angre på.
– Spesielt de som tidligere har vært i risikosonen, kan slite fremover nå, sier hun.
Pettersen ber folk være litt ekstra oppmerksomme, slik at det ikke blir dobbelt opp i tiden som kommer.
– Verste scenario er at man tar med seg de nye vanene med mer hverdagsdrikking, samtidig som drikking i sosiale lag tar seg opp når flere er fullvaksinerte, sier Pettersen.
Deler bekymring
Generalsekretær Trine Stensen i Blå Kors deler Av-og-til sin bekymring. Har man et uheldig drikkemønster, og vet at en drikker mer nå enn før pandemien, mener hun det er viktig å søke hjelp.
– Ta kontakt med hjelpeapparatet, venner og familie. Det er god hjelp å få. Det kan også være at noen i dine omgivelser kan oppleve økt alkoholbruk mer problematisk enn deg selv. Derfor er det fornuftig å begrense seg også av hensyn til disse, sier Stensen til Dagen.
Fra forbruk til misbruk
Pettersen i Av-og-til peker på at det kan være vanskelig å legge av seg hverdagsdrikkingen.
– Alkohol er vanedannende, og dragningen til alkoholen etter måneder med jevnt forbruk i hverdagen kan være sterkt. For noen vil det kreve disiplinert jobbing å bryte med vaner man har lagt seg til det siste halvannet året, presiserer hun.
Avhengighetsproblemer utvikles som oftest gradvis over tid, hvor forbruket øker jevnt.
Under korona er det flere som oppgir å drikke mer i løpet av hverdagene enn tidligere, og da kan det være lett å miste oversikten over hvor mye det blir totalt.
– Veien fra forbruk til misbruk er dessverre kortere enn vi tror, og det er lett å overse eller bortforklare faresignalene, sier Pettersen.
Hun er bekymret for at pandemidrikkingen for noen kan være starten på et alkoholproblem, og oppfordrer folk til å være ekstra bevisste nå.
Virkningene ikke over
Selv om koronakrisen går mot slutten, mener generalsekretæren i Blå Kors at det ikke betyr at virkningene av den er over.
Hun tror det er viktig at de som er utsatt får vite hvordan risiko-drikking kan utvikle seg til problem-drikking.
– Det alle selv kan gjøre er å reflektere over om det er endring i alkoholkonsumet gjennom en uke. Hvis konklusjonen er at konsumet har økt, bør man gå tilbake til de tidligere vanene, lyder oppfordringen fra Trine Stensen.