Tusenvis av familier er drevet på flukt fra kampene mellom Den islamske staten (ISIL) og de kurdiske styrkene utenfor byen Sinjar vest for Mosul. Mellom 50.000-200.000 personer har rømt opp i Sinjar-fjellene, som er omringet av ISIL. Foto: Stringer / Reuters / NTB scanpix

Frykter at flyktninger på Sinjar-fjellene dør av sult

Det vil ta flere dager å lage en trygg passasje ned for de flere tusen flyktningene som har søkt dekning i Sinjar-fjellene i Nord-Irak, ifølge en kurdisk myndighetsperson.

Publisert Sist oppdatert

I helgen erobret ekstremistene i Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) byen Sinjar og flere nærliggende landsbyer, og innbyggere flyktet opp i fjellene.

– De rundt 50.000 menneskene som gjemmer seg på Sinjar-fjellet, kommer til å sulte dersom de ikke blir reddet i løpet av 24 timer, opplyser en kurdisk myndighetsperson.

Ifølge FN kan det være så mange som 200.000 mennesker som har søkt tilflukt i fjellene. Det er svært vanskelig å få dem ned igjen, ettersom ISIL har omringet området rundt fjellet.

– Å lage en trygg passasje ned fra fjellet vil ta flere dager, sier Harem Kamal Agha i Kurdistans patriotiske unionsparti (PUK).

Imot inngripen

Iraks fungerende statsminister Nuri al-Maliki sa i sin tale til folket onsdag at forsøk på å gripe inn i prosessen med å velge ny statsminister er grunnlovsstridig og vil åpne «porten til helvete» for landet.

Siden ISIL-opprørere erobret store områder i Nord-Irak i juni, har presset økt både nasjonalt og internasjonalt om at Maliki må gi seg og åpne for en bred samlingsregjering. Politikerne har ennå ikke klart å stable en ny regjering på beina, på tross av at en ny nasjonalforsamling ble valgt 30. april.

Nye kamper

Maliki har lenge vært i konflikt med kurdiske myndigheter om hvem som skal ha kontrollen i Nord-Irak. Det har ført til at det militære samarbeidet mot den felles fienden ISIL tidligere har blitt brutt, men tirsdag ble det klart at de kurdiske peshmerga-styrkene i Irak gjenopptar samarbeidet med regjeringen i Bagdad.

Ifølge en kuridsk talsperson samarbeider nå kurdiske styrker fra Irak, Syria og Tyrkia i kampen mot ISIL. Onsdag brøt det ut nye kamper mellom ISIL og de kurdiske styrkene kun 40 kilometer sørvest for den kurdiskkontrollerte byen Arbil. (©NTB)

Den islamske staten

Ytterliggående, væpnet gruppe som hevder å kjempe for en sunnimuslimsk stat (kalifat) i Irak og Syria. Fronter en svært ekstrem versjon av islamisme.

Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

Leder er Abu Bakr al-Baghdadi, som har utnevnt seg selv til «kalif».

Var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra gruppen og anklager dens krigere for overdreven voldsbruk.

Har siden april gjennomført en offensiv i Deir Ezzin-provinsen nordøst i Syria

Innledet i juni en offensiv i Nord-Irak og har sammen med andre opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.

Har siden april gjennomført en offensiv i Deir Ezzin-provinsen nordøst i Syria

Powered by Labrador CMS