Frykter at KrF blir for bredt i kompromissene
Det må være rom for å diskutere alt i KrF, men selve vedtakene bør være tydelige, mener KrFU-leder Martine Tønnessen.
Fredag ble Martine Tønnesen, som har ledet ungdomspartiet siden oktober 2017, innstilt som leder for KrFU for et år til.
– Jeg er veldig takknemlig for den tilliten valgkomiteen her har vist meg, og hvis landsmøtet også ønsker at jeg fortsatt skal lede organisasjonen vil jeg fortsette å jobbe for KrFUs gode politikk, sier Tønnessen.
Høyt under taket
Det har stormet rundt KrF siden familiepolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold viet Mona Høvset og Louise-Hill Vegsund. Martine Tønnessen mener saken ikke har vært like betent i KrFU som i moderpartiet. Hun forteller at ungdomspartiet har diskusjoner rundt homofilt ekteskap hvert eneste år. Tønnessen mener det må være rom for begge syn i KrF.
– Knut Arild Hareide har gjort en veldig bra jobb i denne saken. Jeg er enig i at man må skille mellom teologi og politikk.
Inn i regjering?
Det spekuleres i om KrF er på vei inn i regjering sammen med Høyre, Frp og Venstre. Dette er noe også KrFUs landsmøte skal ta stilling til.
– Det er en krevende diskusjon. Men jeg mener det er på tide å ta den. Et politisk parti bør vite hvor de skal være om tre måneder. Det vet vi ikke nå, sier Tønnessen.
KrFU-lederen vil ikke si hva hun mener moderpartiet bør gjøre før KrFUs landsmøte 21. september.
– Vi har to valg. Enten gå inn i regjering eller forbli i den posisjonen vi er nå. Jeg tror det blir jevnt på landsmøtet.
Står alene
Unge Venstre-leder Sondre Hansmark uttalte at han ønsker å utvide antall uker kvinner kan ta abort fra dagens grense på 12 uker til 24 uker. Også AUF og FpU har tatt til ordet for å øke abortgrensen. KrFU er prinsipielt imot abort, men ser at det er vanskelig å få et forbud i Norge. De har derfor landet på selvbestemt abort.
– Opplever dere å bli sett på som sære, som står så langt fra de andre ungdomspartiene i abortspørsmål?
– Det ville ligge langt unna min virkelighetsforståelse å foreslå abort i uke 24. Men uansett om man blir sett på som sær eller ikke må man tørre å stå for noe, sier KrFU-lederen.
Hun mener KrF er alene i sitt syn på menneskeverd og savner en ordentlig diskusjon om teamet.
Ikke imot all utvikling
Tønnesen forteller at KrF ofte oppfattes som et parti som er imot all endring og utvikling, men at dette ikke stemmer.
– VI er ikke imot teknologiske fremskritt som bedrer livet til folk, men vi mener det må være klare grenser for bioteknologien.
KrFU-lederen syns ikke argumentene er gode nok fra de som ivrer for bioteknologi.
– Grunnen til at jeg er skeptisk er at jeg ikke opplever at rammene er der. Nå er argumentet at siden vi kan få det til så gjør vi det. Det blir feil.
KrFU-lederen ønsker en garanti om at det ikke åpnes surrogati eller eggdonasjon i Norge dersom KrF skal gå inn i regjering.
– Det er ikke surrogati jeg er mest redd for. Det skal en del til for at det går gjennom. Men eggdonasjon er det noe som det er et stort flertall for. Det ligger også i bioteknologimeldingen. Med mindre KrF lander en avtale her blir det innført.
En bjørnetjeneste
Martine Tønnesen foreteller at når det nærmer seg valg er resten av partiene forsiktige med å kritisere KrF. Både borgerlig og sosialistisk side av politikken ønsker å samarbeide med KrF og angriper dem derfor ikke i politiske saker. Dette mener KrFU-lederen er en bjørnetjeneste.
– Med de siste debattene har KrF vært en tydelig stemme mot liberaliseringstrendene. Dette er en posisjon partiet ikke får så ofte. Alle stryker KrF med hårene og ønsker samarbeid med oss. Da er det vanskelig å markere seg og få fram hva man mener i ulike saker, avslutter Tønnessen.