UTEN PREST: Dersom det blir streik i Den norske kirke risikerer pårørende å ikke kunne gjennomføre tradisjonelle kirkelige begravelser. ILLUSTRASJONSFOTO: Pxhere

Frykter avlyste bryllup og begravelser

I slutten av august kan Den norske kirke bli rammet av streik for aller første gang.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke meldte KA arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter om brudd i forhandlingene mellom KA og 12 av 22 arbeidstakerorganisasjoner i Den norske kirke.

Blant fagforeningene som ikke har godtatt KAs siste tilbud finner vi Presteforeningen, Fagforbundet, Diakonforbundet, Kirkelig Undervisningsforbund og Musikernes fellesorganisasjon.

Dette er første gang på åtte år at det har oppstått brudd i forhandlingene i kirkelig sektor.

– Det har vært meget krevende forhandlinger, hvor partene har forsøkt i det lengste å komme i mål, sier Ingrid B. Tenfjord, direktør i KAs arbeidsgiveravdeling i en pressemelding.

Streik vil ramme tredjepart

Det vil antakeligvis bli mekling hos Riksmekleren i begynnelsen av august og at en eventuell streik tidligst vil starte i slutten av august.

– Det kan bety avlyste gudstjenester, bryllup, begravelser og konfirmasjon. Det samme gjelder for andre arrangementer i menighet som konfirmantundervisning, sier Tenfjord til Aftenposten.

– Å ramme arbeidsgiver, og samtidig ikke ramme tredjepart unødig, er alltid en balansegang, sier leder av forhandlingsenheten i Fagforbundet Tone Faugli til Dagbladet.

Hun er klar på at Fagforbundet er innstilt på å gå til streik dersom meklingen ikke skulle føre fram.

Begravelser blir særlig problematisk

En eventuell kirkestreik vil særlig få konsekvenser for gjennomføring av begravelser da gravferdsloven krever at en begravelse eller kremasjon må finne sted seinest ti virkedager etter et dødsfall.

Daglig leder i Jølstad begravelsesbyrå, Jan Willy Løken, sier til Dagbladet at 90 prosent av pårørende ønsker prest til stede under seremonien.

Alternativene til en tradisjonell begravelse i kirken er en livssynsnøytral seremoni eller at den avdøde kremeres, og at det avholdes en urneseremoni med prest og organist seinere.

– At kremasjonen skjer før seremonien, og at man har en seremoni med prest seinere, skjer allerede nå, sier Løken, men understreker at kremasjon aldri skjer uten de pårørendes samtykke.

Powered by Labrador CMS