Frykter det blir vanskelig å si nei til blodprøven
- Blodprøven vil gi nye og uante muligheter, sier leder av Bioteknologinemnda som etterlyser politikerne.
Lars Ødegård snakker om blodprøven som gjør tidlig ultralyd uaktuell.
Ødegård leder Bioteknologinemnda, som er et frittstående, rådgivende organ er oppnevnt av regjeringen og høringsinstans for norske myndigheter i saker om moderne bioteknologi. Nemnda har ikke vurdert det nye blodprøvetilbudet i detalj.
- Men vi er kjent med at det har vært under utvikling. Vi avga i fjor høst en uttalelse om revisjon av bioteknologiloven der vi viser til dette.
Nemnda anbefaler at tidlig ultralyd ikke tilbys som rutinekontroll, men et flertall anbefaler at alle kvinner som ønsker skal få tidlig ultralyd i kombinasjon med en blodprøve som brukes i Norge for å påvise Downs syndrom og andre kromosomavvik.
Utdatert
- Siden flere partier ønsker å innføre et tilbud om tidlig ultralyd i strid med de faglige rådene som helsesektorens eget kunnskapssenter har gitt, er det nærliggende å anta at jakten på Downs syndrom er ett fremtredende formål med et slikt tilbud til alle gravide. Hvis det er det de vil, kommer den nye blodprøven til å gi nye og uante muligheter. Det er vanskelig å si nei til å bruke kostnadseffektive og ikke-risikopregede tester. I så måte er tidlig ultralyd utdatert.
Ødegård utfordrer politikerne til å komme på banen.
- Jeg etterlyser ærlige politikere som sier hva de vil med metodene. Vi må stille spørsmålet: hva er siktemålet?
Det er ingenting i dagens norske lovverk som hindrer kvinner i å benytte seg av tilbudet om den nye blodprøven. Det er heller ingenting som vil hindre selskaper å etablere et tilbud om blodprøver i Norge, men de må godkjennes, opplyser Ødegård.