Frykter epidemier i ungarsk flyktningleir
Helsesituasjonen for mange av flyktningene i flyktningleiren i Röszke i Ungarn er svært alvorlig, og faren for alvorlige sykdomsutbrudd er stor, sier helsearbeidere.
Hver dag blir flere tusen nye flyktninger og migranter sendt til leiren, som ligger sør i Ungarn, like ved grensen til Serbia. Forholdene i leiren blir verre for hver dag som går, advarer hjelpearbeidere som jobber i den svært underbemannede og overfylte leiren.
– Når det ikke finnes rennende vann, ingen mulighet til å vaske seg og folk kommer med smittsomme sykdommer, så har vi et alvorlig problem, sier legen Teresa Sancristobal, som jobber for Leger Uten Grenser.
Utmattede
Frivillige fra Tyskland, Storbritannia og flere andre vesteuropeiske land har levert hjelpesendinger med tepper, mat og klær. Men hjelpen hoper seg opp utenfor leiren mens nøden blir større for dem som er innenfor gjerdene.
LEDER: «Jeg er sønn av en flyktning»
Gravide kvinner er blant dem som organisasjonen nå prioriterer å hjelpe.
– Mange har gått i dager og uker og er fullstendig utslitte, sier legestudenten Sarah Schober, som leder et helseteam fra Østerrike.
– Men alt vi har å gi dem er magnesium og små drammer for å lette på krampene, sier hun.
Gikk med brukket kne
Andre hjelpearbeidere forteller at mange av flyktningene lider av dehydrering og utmattelse. Én forteller om en tolv år gammel jente som hadde gått i sju kilometer med brudd i kneet etter å ha blitt påkjørt av en taxi i Serbia.
FNs flyktningorganisasjon forsøker så godt de kan å hjelpe men er underfinansiert og mangler penger. De sanitære forholdene beskrives som forferdelige, og regn har ført til at mye av leiren er et gjørmehav.
– Folk gjør sitt fornødne mellom teltene fordi de ikke har andre steder å gå. Dersom været blir varmere, er vi svært nære alvorlige epidemier, sier Schober.
Ungarske myndigheter har fått sterk kritikk fra omverdenen for måten de håndterer flyktningstrømmen på.