ORTODOKS: Den ortodokse kirke er det dominerende trossamfunnet i Ukraina. Observatører frykter at religiøse minoriteter vil bli undertrykt dersom Russland lykkes med å ta makten i landet.

Frykter for trosfriheten hvis Russland okkuperer Ukraina

Menneskerettsorganisasjoner, forskere og politiske myndigheter frykter at en russisk maktovertakelse i Ukraina vil føre til at religiøse minoriteter vil diskriminert og undertrykket.

Publisert Sist oppdatert

Religiøse minoriteter i ukrainske områder som allerede er under russisk kontroll lever under slike forhold nå. Det melder den Wien-baserte frivillige organisasjonen Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe.

I forrige uke fikk Washington Post tak i et brev som den amerikanske regjeringen hadde oversendt FN. Der advarer amerikanerne mot ytterligere russiske menneskerettighetsbrudd mot sårbare grupper i Ukraina, inkludert religiøse minoriteter.

Ikke rom

Anna Piela, gjestestipendiat ved avdelingen for religionsvitenskap ved Northwestern University i Illionois konkluderer i en artikkel på nettstedet «Religion & Politics» at det ikke er rom for demokrati eller religiøse minoriteter i den russiske visjonen for Ukraina som et land som i hovedsak er det samme som Russland.

– De vil bli sett på som en trussel mot en produsert og til slutt kontrollerbar homogenitet. Ettersom demokratiet er i alvorlig fare i Ukraina akkurat nå, er det sannsynligvis minoriteter som vil være de første til å føle hovedtyngden av russisk undertrykkelse, varslet av forfølgelsen av tatariske muslimer på Krim og i Øst-Ukraina.

– Beskyttelse av rettighetene til religiøse minoriteter er ofte lakmusprøven for demokrati. Det er en test som regionen ikke kan feile uten alvorlige konsekvenser, skriver stipendiaten.

«Særlig bekymring»

Russland har blitt betraktet som et «land med særlig bekymring» av den amerikanske kommisjonen for internasjonal religionsfrihet siden 2017.

Mange rapporter bekrefter at religiøse minoriteter utsettes for diskriminering og maktmisbruk av russiske myndigheter. I et brev sendt til FN uttrykte også USAs ambassadør, Bathsheba Nell Crocker, bekymring angående russiske styrkers målretting av religiøse grupper.

Andre frivillige organisasjoner har også dokumentert brudd på religionsfriheten i de Russland-kontrollerte områdene Donetsk og Luhansk. I disse områdene presser myndighetene alle grupper bortsett fra den russisk-ortodokse kirke til å registrere seg på nytt under russisk lov, men blir vanligvis nektet anerkjennelse og blir dermed stemplet som ulovlige.

Forum 18

Organisasjonen Forum 18 har dokumentert menneskerettighetsbrudd mot protestantiske og katolske kristne, som å nekte dem tillatelse til å tilbe samt å kutte leveransene av gass og vann til lokalsamfunnene deres eller forbud mot litteraturen deres.

Situasjonen på Krim, etter at den ble annektert av Russland, er også et eksempel på russiske myndigheters fiendtlige behandling av religiøse minoriteter, ifølge organisasjonen.

De mest berørte har vært den tatariske muslimske minoriteten på Krim, som har blitt utsatt for trusler, trakassering, overvåking og til og med fysiske angrep. I 2014 ble to Jehovas vitner fengslet for sin tro.

Powered by Labrador CMS