Frykter forbud mot tradisjonell lære om samliv
Kristne ledere i flere vestlige land er bekymret for at forbud mot konverteringsterapi kan ramme forkynnere og foreldre.
Norge er et av en rekke vestlige land der et forbud mot såkalt konverteringsterapi blir diskutert for tiden.
Før helgen ble Frankrike det foreløpig siste landet som innførte et forbud, meldte BBC.
Fredag går høringsfristen ut for et lovforslag om det samme i Storbritannia. Fra før er et forbud innført i land som Malta, Tyskland, Brasil og Ecuador, samt 20 delstater i USA, ifølge Forbes. Men det varierer hvor omfattende forbudene er.
Ønsker innstramming
Kultur- og likestillingsminister Annette Trettebergstuen (Ap) varslet at forbudet som kommer i Norge vil bli strengere enn det Solberg-regjeringen foreslo i sommer.
– Vi kommer til å stramme inn, og ser at det er mulig å gå lenger enn den forrige regjeringens lovforslag, sa Trettebergstuen til VG i januar.
Hun ønsker blant annet forbud mot markedsføring og ingen øvre aldersgrense.
«Myter og stereotypier»
I januar trådte et forbud kraft i Canada i kraft. Det inneholder blant annet bestemmelser som de Trettebergstuen går inn for.
Det var det tredje forsøket regjeringen har gjort på å innføre forbud siden 2020. Underveis er forbudet blitt strengere.
Statsråder i regjeringen signaliserte i forkant at det kom til å bli blant de mest omfattende i verden, ifølge New York Times.
Forbudet omfatter å tvinge konverteringsterapi på noen og å bringe mindreårige til utlandet for å ta del i det. Det er også forbudt å tjene penger, fremme eller markedsføre slik praksis.
I innledningen til loven heter det at konverteringsterapi ikke bare er skadelig for individer, men også sprer «myter og stereotypier» om kjønn og seksualitet, inkludert at en type seksualitet og kjønnsidentitet er å foretrekke foran andre.
Overtredelse kan av loven straffes med opp til fem års fengsel.
Markedsføring har en strafferamme på to år.
Ingen foretrukket seksualitet
Loven definerer konverteringsterapi som «praksis, behandling eller tjenester» som tar sikte på å
a) endre en persons seksuelle orientering til heteroseksuell
b) endre en persons kjønnsidentitet til cis-kjønn (en som identifiserer seg med sitt biologiske kjønn, journ. anm.)
c) endre en persons kjønnsuttrykk slik at det samsvarer med kjønnet man ble tildelt ved fødsel
d) undertrykke eller redusere ikke-heteroseksuell tiltrekning eller seksuell adferd
e) undertrykke en persons ikke-ciskjønnede kjønnsidentitet eller
f) undertrykke eller redusere en persons kjønnsuttrykk som ikke samsvarer med kjønnet personen ble tildelt ved fødsel.
Samtidig blir det understreket at definisjonen ikke omfatter praksis, behandling eller tjenester som har å gjøre med «utforsking eller utvikling av en integrert personlig identitet» og som ikke baserer seg på en forståelse av et en bestemt seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk er foretrukket framfor andre.
Jublende statsminister
Vedtaket ble gjort i desember og var enstemmig,
Statsminister Justin Trudeau har kalt konverteringsterapi for avskyelig og nedverdigende.
«LGBTQ2-rettigheter er menneskeretter.», skrev han på Twitter i desember da vedtaket var godkjent.
Men noen konservative politikere hevdet i etterkant de var blitt overrumplet av hvordan forslaget ble introdusert og vedtaket gjennomført, ifølge New York Times.
Parlamentarikeren Ted Falk beklaget på Facebook at innspill i høringsrunden som gikk på at samtaler med en religiøs leder, veileder eller forelder skulle være beskyttet og lovlig, ikke ble tatt hensyn til.
Tettet «smutthull»
Flere organisasjoner for seksuelle minoriteter har hilst loven velkommen og sagt seg for nøyde med at «smutthull» i tidligere forslag er tettet.
En rekke kristne ledere i USA og Canada har derimot kritisert formuleringer i loven, ifølge The Hill.
Mer enn fire tusen pastorer varslet at de søndag 16. januar ville protestere mot loven i forkynnelsen sin. De sluttet seg til en kampanje i regi av Liberty Coalition Canada. Alliansen frykter at loven «kriminaliserer kristendommen».
Kritikerne frykter at til og med private samtaler om seksualitet kan bli straffbare på grunn av vage formuleringer i loven.
– Til syvende og sist er det meningsmotstanderne, de som ikke vil bøye seg, som viser troskap mot Bibelen, sa bibellærer og pastor John MacArthur til Fox News.
Han mener det blir innført lover som vil hindre kristne fra å følge Bibelens påbud om å konfrontere synd.
– Jeg tror det har nådd et nivå i Canada som det ennå ikke har nådd her, men det kommer. Det kommer fort, sier MacArthur.
Venter sprening til USA
Pastor James Coates ble fengslet i fjor fordi han nektet å stenge kirken i samsvar med helsepolitiske retningslinjer som var innført under koronapandemien. Han sier til Fox News at loven er «alt annet enn kjærlig» fordi den tar sikte på å «stenge LHBT-miljøet ute fra det frelsende og livsforvandlende evangeliet om Jesus Kristus».
Den amerikanske evangelisten Franklin Graham har på Facebook skrevet at canadiske pastorer «føler de er blitt fratatt religionsfriheten sin».
«Det er sannsynlig at slaget bare er begynt, siden det blir krevd større klarhet og mer kontekst», skriver det amerikanske kristne medieselskapet CBN om den nye loven.
Frykter forbud mot lære
Argumentene har vært gjenkjennelige i andre land, også i Storbritannia.
– Enhver praksis som blir utført med en på forhånd avklart hensikt eller intensjon om å få en person til å forandre, lege eller undertrykke personens seksuelle orientering eller kjønnsidentitet, bør bli forbudt, hevdet Jane Ozanne fra Ban Conversion Therapy i en debatt på Premier Christian Medias program «Unbelievable?» i januar.
Hun er en forkjemper for aksept av likekjønnede relasjoner og et liberalt syn på kjønnsidentitet innenfor Church of England.
Motparten Peter Lynas fra Evangelical Alliance uttrykte bekymring for at dette i praksis vil begrense hvordan kristne pastorer kan møte mennesker som ønsker samtaler og forbønn. I praksis menerhan friheten til å formidle tradisjonell kristen lære om ekteskap og samliv står på spill.
– Så frykten er at læren blir det neste, for det er ulogisk å skille dem, sier Lynas.
Bekymret for norsk lov
Informasjonsleder Espen Ottosen i Misjonssambandet er betenkt over føringene som ligger i den candiske loven.
– Det er en lov som vil sørge for en ideologisk ensretting i synet på kjønn og seksualitet som ikke hører noe sted hjemme i et mangfoldig samfunn, sier Ottosen.
Han har engasjert seg i debatten om forbud mot konverteringsterapi i Norge fordi han frykter det kan svekke trosfriheten. En slik uro mener han den canadiske loven underbygger.
– Det mest oppsiktsvekkende er at adferd er inne i loven, sier han.
Dermed mener han det er grunn til å spørre om kristne veiledere risikerer å bli lovbrytere ved å stille opp for noen som ber om hjelp til å bryte med uønsket seksuell adferd.
Ottosen er mest bekymret for at en lov som den canadiske kan bli anvendt på familier.
– Det kan være at kristne foreldre som ønsker å veilede barna sine ut fra eget ståsted, kan bli kriminalisert fordi de etter den canadiske loven er forpliktet til å mene noe annet.
– Tror du den norske regjeringens forslag til lov kan bli noe som likner det canadiske?
– Ja, det frykter jeg. Slik jeg har opplevd retorikken til Tretteberstuen, er hun mer enn villig til å begrense hva kristne kan få si, mene og gjøre ut fra en overbevisning om at ståstedet vårt er dypt skadelig.