Sveriges finansminister Anders Borg hadde lørdag ikke gitt opp håpet om fortsatt borgerlig styre i Sverige. Samtidig advarte han mot de rødgrønnes økonomiske politikk, som ifølge Borg vil gi økte skatter og færre arbeidsplasser. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix

Frykter «kaosvalg» skal ramme svensk økonomi

Nesten 8 prosent står uten jobb, men Sveriges økonomi har klart seg godt gjennom finanskrisen. Med den nye Riksdagen kan bildet endre seg.

Publisert Sist oppdatert

En ustabil situasjon med en svak mindretallsregjering, er ett moment som trekkes fram.

I tillegg er dagens borgerlige regjering, økonomer og næringslivet bekymret for at de rødgrønne skal skru tiden tilbake ved å gjeninnføre avskaffede skatter og avgifter. Det kan straffe seg i økonomien, advarer de.

Søndag gikk svenskene til valg. Meningsmålingene tydet på forhånd på at den rødgrønne opposisjonen ville vinne.

Les også: «Kristenfobien i Sverige er en fare for demokratiet»

Klar advarsel

Finansminister Anders Borg hadde ennå ikke gitt opp håpet om et fortsatt borgerlig styre «som kan ta vare på Sverige også i vanskelige tider» da han møtte NTB lørdag. Han advarer mot en eventuell rødgrønn regjerings økonomiske politikk.

– Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet vil heve skatten på arbeid kraftig. Da stiger kostnadene. Verden er en tøff og konkurranseutsatt plass. Stiger våre kostnader raskere enn i andre land, koster det jobber, sier han.

Konsekvensen kan bli økt ledighet og dermed større sosialutgifter og lavere skatteinntekter, tror regjeringen.

– Om man senere gjeninnfører reguleringer på arbeidsmarkedet, som de også vil, er det en enda større fare for at kostnadene øker, sier Borg.

Ingen over 50 prosent

Verken høyre- eller venstreblokken så på forhånd ut til å få over 50 prosent av stemmene. Men ingen av dem ønsker å gjøre seg avhengig av innvandringskritiske Sverigedemokraterna.

En mindretallsregjering må derfor samarbeide over blokkgrensen for å få flertall for sin politikk.

– Det verste utfallet slik finansmarkedene ser det, vil være en svært svak rødgrønn mindretallsregjering, konstaterer sjeføkonom Roger Josefsson fra Danske Markets.

Mot fire tapte år?

Nordea peker i en analyse på at den nye regjeringen overtar en sterk økonomi. Men hvis utfallet av valget blir en svak mindretallsregjering, kan Sverige bli hengende etter, ifølge storbanken.

– Risikoen for en svak mindretallsregjering er overhengende, uansett hvilken side som vinner. Det kan bety fire mer eller mindre tapte år for svensk økonomi, sier sjeføkonom Annika Winsth.

Årsaken er at en svak regjering vil få problemer med å få flertall i Riksdagen for mer langsiktige, strukturelle grep. Det kan gå utover veksten, tror analytikeren.

Nordea anslo i august at økonomien kommer til å vokse med litt over 2 prosent i året fram mot 2017, og at arbeidsledigheten vil synke langsomt.

Frykter økt skatt

Den borgerlige regjeringen har de siste åtte årene kuttet skatter for til sammen 130 milliarder svenske kroner og samtidig kuttet i velferden. Skattebyrden har falt med rundt 4 prosentpoeng til omkring 45 prosent av BNP.

Næringslivstopper frykter skattekuttene nå blir reversert.

– Jeg håper bare at enhver ny regjering innser at vi bygger vår velstand på vekst, ikke høyere skatt, sier Volvos toppsjef Håkan Samuelsson til Reuters.

Forbrukerøkonom Claes Hemberg fra Avanza anser økonomisk vekst som det viktigste valgtemaet og er bekymret for hva en rødgrønn regjering kan finne på.

– Vi kan ikke leve av å selge is. Vi må også bytte ideer, varer og arbeidskraft over åpne grenser, sier han til TT.

Powered by Labrador CMS