Frykter mer uro etter flytting av prest
Biskop Anne Lise Ådnøy ser det mest hensiktsmessig å flytte presten i Jørpeland. Menighetsrådet er urolig for at problemene vil vokse.
Avgjørelsen om å flytte Bård Boye fra stillingen ble offentliggjort tirsdag kveld. Han går inn i en studiepermisjon på fire måneder og kommer deretter ikke tilbake til menigheten.
Situasjonen i Jørpeland menighet har lenge vært fastlåst. Biskop Ådnøy legger ikke skjul på at hun venter reaksjoner i menigheten, men vurderer likevel dette som det mest hensiktsmessige å gjøre for både menigheten og presten.
– Kan du si noe om hva konflikten dreier seg om? Er det teologi, liturgi, spiritualitet eller liknende, eller er det andre ting?
– Nei, jeg ønsker ikke å gå inn på slike detaljer i denne sammensatte saken , sier biskop Ådnøy i en epost til Dagen.
En uavhengig rapport om arbeidsmiljøet på menighetskontoret presentert for de ansatte i november og omtalt blant annet i Dagen.
– Ikke det letteste
– Hvor vanlig er det å løse en menighetskonflikt på denne måten? Har du valgt en tilsvarende løsning tidligere?
Det er ikke vanlig at biskopen endrer tjenestested mot prestens vilje. Jeg har ikke gjort det tidligere, og det har ikke blitt gjort i bispedømmet på svært lang tid.
– Hvorfor tenker du flytting av presten skal løse konflikten?
– Dette er verken den letteste eller eneste løsningen på en kompleks problemstilling, men som sokneprestens arbeidsgiver har biskopen mulighet til å gjøre denne endringen. Mange andre grep som kunne bidratt til å snu en fastlåst situasjon har vært prøvd. Slik arbeidsmiljøet i menigheten er nå, er dette det riktige å gjøre.
Tett oppfølging
– Hvem har vært involvert i prosessen?
– Å endre tjenestested er biskopens valg og ansvar som arbeidsgiver. I slike saker er det vanlig å involvere arbeidstaker, og de som arbeidstaker velger å la seg bistå av.
– Er det avgjort hvor Boye skal gjøre tjeneste videre?
– Nei, det blir klart i løpet av permisjonstiden.
– Vil stillingen som prest i Jørpeland bli lyst ut?
– Det vil den bli etter hvert.
– Ser du behov for annen oppfølging av situasjonen i menigheten framover?
– Bispedømmet vil følge opp menigheten tett framover, og fortsette samarbeidet med fellesrådet for et bedre arbeidsmiljø.
Uenig i avgjørelsen
Sokneprest Bård Boye er ikke enig i biskopens avgjørelse og mener dette ikke var beste løsning for menigheten.
– Jeg har hele denne tiden ønsket å være i menigheten, og har vært glad for å være prest for de 7.000 som hører til der, sier Boye i pressemeldingen.
Dagen har ikke lykkes med å få kontakt med Boye.
Takknemlig
Boye skriver at han tar Ådnøys avgjørelse til etterretning.
– Jeg er takknemlig for tiden i Jørpeland, og synes vi har fått til veldig mye fint og viktig. Det er tungt for meg å ikke få lov å fortsette dette arbeidet, sier Boye.
Den lukkede Facebook-gruppen «Vi som syns Bård Boye er en super prest!» hadde i går 657 medlemmer.
«Hvordan i alle dager tror en at en ny prest vil bli tatt imot, dersom en populær prest fjernes i et skittent maktspill?», heter det i gruppens åpne selvpresentasjon.
Frykter mer uro
Lederen for Jørpeland menighetsråd, Odd Bjerga, sendte torsdag ettermiddag en uttalelse til Dagen på vegne av rådet.
«Stavanger biskop er prestens arbeidsgiver og har styringsrett over den ansatte. Det respekterer vi. Vi er også takknemlige for at biskopen valgte å møte lokalt menighetsarbeid ansikt til ansikt», heter det i uttalelsen.
«Menighetsrådet oppfatter sogneprest Bård Boye som en samlende lederskikkelse i menigheten og en person som evner å lytte til og kommunisere med begge parter i konflikten. Vi er bekymret for at en slik dramatisk og opprivende handling fra biskopen vil skape mer uro, mindre frivillig innsats, færre med fast givertjeneste og flere utmeldinger fra Den norske kirke», heter det videre.
«Vi tror biskopens handling er vel ment, og at de ønsker å løse en fastlåst situasjon. Men vi stiller oss uforstående til biskopens begrunnelse som er basert på en helhetlig vurdering av menighetens beste. Vi er bekymret for at biskopens handling og velmente bidrag kan få motsatt konsekvens i forhold til det biskopen ønsker», avslutter menighetsrådet.
Har tillit
Kirkeverge Trond Hjorteland opplyser i en sms at det er lederen i fellesrådet, Tor Jan Aarstad, som kommenterer saken på vegne av Strand kyrkjelege fellesråd.
– Jeg har et godt samarbeid med og stor tillit til bispekontor og KA, og jeg får gode råd fra dem som jeg prøver å følge opp så godt jeg kan, sier Aarstad til Dagen.
– Det er en personalkonflikt, og dette er biskopens avgjørelse. Det har biskopen redegjort for i den pressemeldingen. Utover det har jeg ikke noe å tilføye, sier Aarstad.
Mer engasjement
Biskoper har anledning til å flytte en prest innenfor samme prosti, påpeker Harald Hegstad. Han er professor i systematisk teologi ved MF - vitenskapelig høyskole og sitter i Oslo bispedømmeråd.
– Det hender at dette skjer, men det er uvanlig at det blir så mye lokalt engasjement rundt det som jeg har inntrykk av at det er i Jørpeland, sier Hegstad.
Han understreker at han ikke kjenner saken utover omtalen i mediene og uttaler seg på generelt grunnlag. Han viser til konflikten i Spjelkavik kyrkje i Ålesund som et nylig eksempel på at dette kan skje.
– Skal en prest flyttes til et annet prosti, må Bispedømmerådet bli involvert, sier Hegstad.
I Spjelkavik var det konkrete utgangspunktet at en av prestene reserverte seg mot liturgisk samarbeid med en annen fordi vedkommende sier ja til vigsel av likekjønnede par. Etter det Dagen kjenner til, er det ikke teologisk uenighet som ligger til grunn for konflikten i Jørpeland.