Frykter statlig meningspoliti
Pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, er skeptisk til å ta vigselsretten fra trossamfunn som nekter gjennomføre likekjønnede vigsler. Men leder i Humanistisk Ungdom synes forslaget er interessant.
Dagen skrev denne måneden om den svenske likestillingsministeren, Åsa Lindhagen (Miljøpartiet), som varsler at hun vil gå inn for en lovendring som fratar trossamfunn vigselsretten dersom de ikke vil vie likekjønnede par.
I debatten etter uttalelsen blir det fra flere hold hevdet at vigselsplikt er et inngrep i religionsfriheten.
Lysne hevder at så lenge tros- og livssynssamfunnene skal ha vigselsrett og kunne vie folk på vegne av staten, er det naturlig at det følger med noen krav fra statens side.
«At en av disse er at kjærlighet er kjærlighet, uansett hva ens personlige overbevisning måtte være, er absolutt ikke utenkelig», skriver han.
Lysne, som også er styremedlem i Human-Etisk Forbund (HEF), hevder at verken teologiske overbevisninger, ideologiske standpunkter, meninger og ideer har rett på beskyttelse.
«Det har derimot mennesker, også de som ikke passer inn i konservative stereotyper», skriver han.
– Statlig meningspoliti
Nå møter Lysne motbør fra pressesjef i HEF, Jens Brun Pedersen. Sistnevnte skriver i en debatt på Facebook at HEF må passe på at religiøse samfunn fortsatt skal ha rett til å ha et syn som skiller seg fra hva som er majoritetens syn på likebehandling og diskriminering.
«Jeg er redd vi her kan ende opp med å gå god for et statlig meningspoliti i vårt land. Det svenske forslaget bør ikke støttes av HEF», skriver han.
Likestillings- og diskrimineringsloven § 9 tillater forskjellsbehandling dersom det har et saklig formål, er nødvendig for å oppnå formålet og ikke er uforholdsmessig inngripende overfor den eller de som forskjellsbehandles.
Det står at «I arbeidsforhold (...) er direkte forskjellsbehandling på grunn av kjønn, etnisitet, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk bare tillatt hvis denne egenskapen har avgjørende betydning for utøvelsen av arbeidet eller yrket (...).
Brun-Pedersen sier til Dagen at han ikke ønsker å la seg intervjue om saken.
– Vil ikke agitere
Styreleder i HEF, Tom Hedalen, støtter Jens Brun-Pedersens syn.
– Vi stiller oss kritiske til at tros- og livssynssamfunn ikke er villige til å inngå likekjønnede ekteskap og kommer til å kritisere det, men vi vil ikke agitere for at de skal fratas vigselsretten eller økonomisk støtte. Det ville vært et dramatisk inngrep, sier han til Dagen.
– Hva frykter du blir konsekvensene dersom Norge skulle gå inn for vigselsplikt for tros- og livssynsorganisasjoner?
– På vegne av oss i Human-Etisk Forbund frykter jeg ingenting. Vi støtter likekjønnet vigsel og har forestått slike ekteskap lenge.
– Har vært en minoritet
– Er det fare for at den ideologiske tanken bak vigselsplikt farger over på andre områder og fratar tros- og livssynsorganisasjoner rett til forskjellsbehandling som de har i dag? For eksempel når det gjelder ansettelser?
– Jeg føler ikke at det er noen umiddelbar fare for det. I alle fall ikke for Human-Etisk Forbund som jeg representerer. I stillinger der en må bekjenne seg til et humanistisk livssyn, bekjentgjør vi det. Det er ikke noe som er aktuelt å spørre om i alle stillinger, og vi må være bevisste på at det er en unntaksregel.
– Hvorfor er dere imot vigselsplikt?
– I dag er vi en majoritet, men vi har vært en minoritet. Selv om dette er vanskelig for meg å si i denne konkrete saken, så er tros- og livssynsfrihet et prinsipp. Samtidig baserer dette standpunktet seg på en forutsetning om at det er mulig å inngå ekteskap borgerlig og at det finnes exitmuligheter for dem som blir diskriminert i livssynssamfunn, sier Hedalen.
----------
Dagen presiserer: I første versjon av denne artikkelen skrev vi at Øistein Sommerfeldt Lysne, som er leder i Humanistisk Ungdom, støtter forslaget til den svenske likestillingsministeren. Dette er nå endret til at han synes forslaget er interessant.