Jan Petter Opedal er redd uroen i Misjonssambandet kan overskygge andre saker på generalforsamlingen.

Frykter uroen i NLM kan gå ut over vedtak om kvinner i styret

Slik tror de Øyvind Åslands avgang vil påvirke Misjonssambandets generalforsamling.

Publisert Sist oppdatert

10. mai ble det kjent at Øyvind Åsland var ferdig som generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Han hadde siste arbeidsdag fem dager senere. Avgangen ble begrunnet med et vanskelig samarbeidsforhold mellom Åsland og hovedstyret.

Generalsekretærens raske avgang vil trolig bli tema når Misjonssambandet samles til generalforsamling på Oslofjord Convention Center 5.–10. juli, ett år etter fjorårets utsettelse.

To hovedsaker

Under generalforsamlingen skal organisasjonen blant annet ta stilling til to store saker. Disse er:

  • En foreslått strukturendring som innebærer at hovedstyret erstattes av et sentralstyre hvor også kvinner kan delta. Lære- og tilsynsansvaret i organisasjonen samles i et nytt rådsmøte og et nasjonalt tilsynsråd bestående av menn. Sentralstyret skal ha administrativt og strategisk ansvar. I rådsmøtet tidligere i år fikk forslaget støtte fra 31, mens 21 stemte mot.
  • En ny felles misjonsstrategi som skal omfatte virksomheten i både Misjonssambandet Norge, Misjonssambandet utland og Misjonssambandet ung. Misjonsstrategien innebærer blant annet å flytte ressurser fra etablerte misjonsfelt til unådde folkeslag.

Frykter Åslands avgang overskygger

Regionstyreleder i Midt-Norge, Jan Petter Opedal, er redd for at Åslands avgang, og de såkalte varslingssakene som har preget organisasjonen i flere år, nå skal overskygge disse sakene.

– Jeg håper de to hovedsakene får mest fokus på den kommende generalforsamlingen, men forstår at varslinger og det brå skifte av generalsekretær vil ta en del av oppmerksomheten, sier Opedal til Dagen.

Opedal er en sterk tilhenger av den foreslåtte strukturendringen som åpner for kvinner i sentralstyret.

Jan Petter Opedal er regionstyreleder i Midt-Norge.

Nå frykter han at uroen i organisasjonen kan gjøre noen av delegatene usikre.

– I en situasjon med mye uro vil nok en del av delegatene ikke ønske store forandringer, og vil foretrekke saker som man kan samles om. Jeg forventer derfor at noen framsetter et utsettelsesforslag i struktursaken. Men dette er en strukturendring som for meg og mange andre er en viktig sak, som jeg mener ikke bør utsettes.

Forslaget trenger to tredjedels flertall for å bli vedtatt.

– På høy tid

Maria Celine Lundeby er ungdomskonsulent i Misjonssambandet, og har etterlyst en strukturendring som åpner for flere kvinner i ledende posisjoner i flere år. Hun håper forslaget blir vedtatt.

ETTERLYSER ENDRING: Maria Celine Lundeby, ungdomskonsulent i Misjonssambandet.

– I all hovedsak synes jeg det er et godt og viktig forslag, og det er på høy tid at vi behandler det. Jeg tenker det er en mer hensiktsmessig måte å forvalte de gode gavene både hos kvinner og menn, sier Lundeby til Dagen.

Hun håper ikke uroen i Misjonssambandet vil skygge over behandlingen av saken.

– Jeg håper og tror at det ikke blir lagt opp til store endringer i programmet. Jeg tror at de som ønsker forandring på dette feltet ønsker det uavhengig av alt det andre pågår.

– Hva vil konsekvensen bli dersom behandlingen av forslaget utsettes?

– Resultatet vil i så fall bli økt frustrasjon i organisasjonen, sier Lundeby.

– Støyen vil ta oppmerksomhet

Også mangeårig tillitsvalgt i NLM, Per Inge Søreng håper å unngå at Åslands avgang tar oppmerksomhet fra andre saker. Også han gir sin støtte til den foreslåtte strukturendringen.

– Det er to store saker som skulle være fokus på denne generalforsamlingen, men nå vil Åslands avgang og støyen rundt dette ta oppmerksomhet.

VETERAN: Per Inge Søreng har vært aktiv i Misjonssambandet i 50 år.

– Jeg synes det er trist at Øyvind Åsland har fått en slik slutt på sine 12 år som general. Jeg skjønner godt at det må bli nevnt, men hvis det blir hovedfokuset vil det være synd, for etter mitt syn trenger Misjonssambandet en fornyelse når det gjelder struktur, sier Søreng.

Tror hovedstyret sitter trygt

Hovedstyrets prosess i forbindelse med Åslands avgang har de siste ukene fått sterk kritikk fra flere ansatte og tillitsvalgte i Misjonssambandet.

Tre av hovedstyrets medlemmer er på valg under generalforsamlingen. De siste fire, inkludert hovedstyreleder Raymond Bjuland, er valgt fram til neste generalforsamling.

Dersom det fremmes et mistillitsforslag mot hovedstyret kan generalforsamlingen likevel kaste styret. Det tror Søreng er lite sannsynlig.

– Hvis et mistillitsforslag skulle få flertall må man velge et helt nytt styre. Det vil være veldig dramatisk, og jeg kan ikke se for meg at det vil skje. Men det er opplagt at det vil bli en utskifting i styret, sier Søreng til Dagen.

– Man kan også tenke seg at noen velger å trekke seg, sier Søreng.

Tror ikke styrets begrunnelse utdypes

Også Opedal tror et mistillitsforslag mot hovedstyret er usannsynlig. Han tror hovedstyret derimot vil redegjøre for begrunnelsen for Åslands avgang på eget initiativ, men forventer ikke at mye ny informasjon kommer frem.

– I og med at så mye er taushetsbelagt i disse sakene tror jeg ikke man kan forvente å få mer innsikt i hovedstyrets begrunnelse for sine handlinger. Derfor vil delegatene heller ikke ha noe grunnlag for å ta stilling til eventuell mistillit, sier Opedal.

– Opp til Bjuland om han vil fortsette

Under generalforsamlingen er det vanlig at styret velger og kunngjør hovedstyrelederen mens generalforsamlingen enda foregår. I denne perioden har Raymond Bjuland vært hovedstyreleder.

– Er det gitt at Bjuland fortsetter som hovedstyreleder?

– Jeg tror det er mye opp til Bjuland selv, om han vil. Det har vært en meget tøff periode, særlig siden hovedstyret har vært splittet, sier Søreng.

Han sikter til at tre av hovedstyrets medlemmer rykket ut for å presisere at hovedstyret ikke var samlet om avtalen som innebar Åslands raske avgang.

Powered by Labrador CMS