En ansatt i kraftselskapet TEPCO viser journalister rundt i det katastroferammede atomkraftverket Fukushima Daiichi nordøst i Japan. En ny granskningsrapport viste at japanske myndigheter fryktet at ulykken ved kraftverket skulle få enda verre følger enn den gjorde.

Fryktet atomkatastrofe skulle utradere Tokyo

Japans ledere fryktet en «djevelens kjernereaksjon» ved det katastroferammede atomkraftverket Fukushima Daiichi. De trodde selve hovedstaden Tokyo kunne bli utradert, viser en uavhengig gransking.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen mente ikke bare hovedstadens, men også den japanske nasjonens framtid var i fare. Frykten toppet seg tre dager etter jordskjelvet og tsunamien 11. mars i fjor, går det fram av granskningsrapporten som ble lagt fram tirsdag.

Daværende statsminister Naoto Kan og hans stab fryktet at tusenvis av brukte brenselstaver ved kjernekraftverket nordøst i Japan skulle smelte. I så fall kunne store mengder stråling bli spydd ut fra anlegget.

LES OGSÅ:

Japan lover å hjelpe Europa Norsk misjonær midt i atomkrisen


Frykt

- Da det var på sitt verste, fryktet jeg en «djevelens kjernereaksjon», sier Yukio Edano. Da ulykken skjedde, var han den japanske regjeringens talsmann. Edano var redd for at både selve Fukushima Daiichi og to andre atomanlegg i den samme regionen skulle komme ut av kontroll.

- Demoniske bilder gikk gjennom hodet mitt, forteller Edano om frykten for at reaktor etter reaktor skulle bryte sammen.

- Hvis noe slikt hadde skjedd, ville Tokyo vært ferdig, tilføyer han ifølge den nye granskningsrapporten.

Ved statsminister Kans kontor vokste forestillingen om at Japan som nasjon kunne komme til å gå under. Derfor holdt regjeringen beinhardt på kravet om at kraftselskapet TEPCO, som eide Fukushima Daiichi, skulle fortsette det livsfarlige arbeidet med å få kontroll over anlegget.

Tryglet

Da TEPCO-sjef Masataka Shimizu tryglet om at de ansatte måtte få forlate Fukushima Daiichi, sa statsministeren derfor ikke bare blankt nei. Han truet også med å bryte TEPCO-konsernet opp i småbiter hvis ikke Shimizu gjorde som han fikk beskjed om, heter det i rapporten.

Kan, som gikk av i september i fjor, måtte tåle hard kritikk for sin håndtering av katastrofen ved Fukushima Daiichi. Rapporten viser ifølge kommentatorer at statsministeren viste både mot og handlekraft i en svært vanskelig situasjon.

Rapporten er skrevet av en uavhengig granskningskommisjon med seks medlemmer. De har snakket med over 300 personer som sto sentralt i krisearbeidet etter at ulykken skjedde. (NTB)

Powered by Labrador CMS