Full av respekt for dem som blir værende
– Kirkene og klostrene representerer håpet i Syria, sier generalsekretær Ingeborg Mongstad Kvammen. Hun har nettopp vært i landet.
Det var egentlig Damaskus som var målet, da Ingeborg Mongstad Kvammen og Turid Barth Pettersen fra Det norske bibelselskap ønsket å besøke sine syriske kollegaers arbeid. Men den siste tiden er gamlebyen i Damaskus, der mange av de kristne bor, blitt kraftig beskutt av opprørsgrupper. Reisen ble derfor omdirigert til kystbyen Tartous lenger nord. I denne byen har Bibelselskapet et av sine største lagre og en rekke samarbeidskirker.
– Det som gjør størst inntrykk etter å ha besøkt kirker og klostre i Syria, er det faktum at de fremdeles er der. At prestene, munkene og nonnene ikke rømmer fra landet. Disse menneskene representerer håp for Syria, sier Mongstad Kvammen.
Hun nevner en jesuittnonne hun møtte, Moder Mary Rose, som ble værende i Homs gjennom hele krigen, klostre som tar i mot mennesker som trenger hvile, og ungdommer som jobber frivillig med bibeldistribusjon.
– Selv om nær halvparten av Syrias to millioner kristne nå har forlatt landet, har etterspørselen etter bibler økt hvert...Publisert av Dagen 29. mars 2018
Respekt
Ingeborg Mongstad Kvammen nevner spesielt lederen for Det syriske bibelselskapet, George Andrea.
– Selv i den vanskeligste tiden reiste han fra by til by med bibler og bygget relasjoner med kirkeledere. Det er ikke mange som kunne gjort dette etter ham.
Samtidig erkjenner hun at sikkerhetssituasjonen er krevende.
– Det kan være nødvendig for Bibelselskapets folk å reise inn i farlige områder. Jeg beundrer arbeidet de gjør, men har samtidig forståelse hvis de av sikkerhetsmessige grunner noen ganger lar være.
Nære venner
Den nære relasjonen mellom ansatte i bibelselskapene i Syria og Norge skriver seg tilbake til 2002. Noen år senere reiste hele den norske staben til Syria. I 2012 ble det inngått en formell samarbeidsavtale mellom bibelselskapene i de to landene.
– Det er knyttet nære vennskap. Lidelsen i Syria kommer nærmere, når nyhetene handler om våre egne venner, sier Mongstad Kvammen.
Samtidig uttrykker hun glede over at norske givere har støttet arbeidet i Syria gjennom hele krigen og at distribusjonen av bibler har økt.
– Hva er forklaringen på økningen?
– I krig og krise er sivilbefolkningen alltid de største taperne. I slike tider øker ofte behovet for åndelig føde. Troen blir viktigere når man lever så eksistensielt; når liv og død kommer så nær deg, sier Ingeborg Mongstad Kvammen, som blant annet var prest i sjøforsvaret før hun begynte i Bibelselskapet.
– Hvilke tanker gjør du deg om krisen i Syria ut fra din bakgrunn fra forsvaret?
– Jeg reflekterer først og fremst over hvordan man kan være et medmenneske for alle. Slike kriser innebærer mye smerte, ikke minst for mødrene og konene.
Traumer
– Hva vil du si er de største utfordringene for kirkene i Syria nå?
– I Syria som i resten av regionen er det en stor utfordring at de kristne forlater området. De blir færre og færre.
– Krigen har dessuten vart lenge og påført befolkningen store traumer. Folk har sett, hørt og blitt påført mye vondt. De må heles for å kunne leve videre, sier Mongstad Kvammen, som ser det som en mulighet for kirkene å bruke Bibelens gode budskap i arbeid for å bearbeide traumer.
Det syriske bibelselskapet er også i ferd med å starte et konfliktløsningsprogram, for å hjelpe mennesker til å snakke sammen på tvers av konfliktlinjene.
– Det viktigste for Bibelselskapet er likevel distribusjon av bibler gjennom kirkene. Å være der for alle kirker er vårt DNA. Vi jobber hele tiden gjennom de lokale kirkene. Bibelselskapets og kirkenes arbeid går sammen som hånd i hanske.
Lederen for det syriske bibelselskapet, George Andrea, ble tidligere i år invitert til Norge som gjest på bibeldagen, men fikk avslag på visumsøknaden. Mongstad Kvammen ønsker ikke å kommentere avslaget.
– Vi har hatt et godt samarbeid med UD, UDI og ambassaden og tar avslaget til etterretning, sier hun.