– Fusjon er veien å gå for de små regionene
Region Hordaland skal fusjoneres med Hovedkontoret til Normisjon. Så langt har Møre og region Nord gjort det samme.
– Det som ligger i modellen er at vi overtar administrative funksjoner, personalansvar og alt som har med forholdet til myndighetene å gjøre. Målet er å avlaste spesielt regionleder, slik at han sammen med de ansatte får mer tid til utadrettet arbeid, sier Svein Granerud, som leder Normisjons arbeid i Norge.
Normisjon har i dag 13 regioner, som fungerer som et forvaltningsnivå i organisasjonen.
Granerud synes ikke det er overraskende at det er de minste regionene som først ser behovet for avlastning.
– Vi har kompetanse
– Forutsatt at man kan beholde bemanningen i regionen, blir det tid til mer utadrettet arbeid. Om regionen har to eller tjue medarbeidere er det mange formelle ting som skal gjøres, og som kan gjøres enklere herfra. Vi har kompetanse som gjør slikt mye mer effektivt, sier han.
I Hordaland er de 3,5 årsverk. Leder Bjørn Malvin Hisdal tror at fusjon er veien å gå for de små regionene. Det samme tenker Torgeir Frøvik Frøsøye, regionleder i Møre. I dag kombinerer han arbeidet som leder med en pastorstilling i Moldefellesskapet. Til sammenligning var regionlederen tidligere ansatt i en 100 prosent stilling. I tillegg kom en 40 prosent stilling til bare administrasjon.
Misjonalt fokus
– Tanken var at vi skulle få større mulighet til å ha et misjonalt fokus. Det opplever vi er reelt, sier Frøsøye.
Både Hordaland og region Nord vedtok sammenslåing på sine årsmøter i år.
Rogaland, med 27 ansatte, er den største i Normisjon. Regionleder Erik Rørtveit ser per i dag ikke behovet for økt bemanning. Hans erfaring er at administrative og økonomiske oppgaver lett glir inn i de faste rutinene.
– Personlig er jeg en av dem som er veldig imot sentralisering. Mitt ønske er en desentralisert modell, men jeg har stor respekt for de som ønsker noe annet.
Rørtveit har arbeidet i organisasjonen i seks år, og det har pågått en organisasjonsdebatt så lenge han har vært der.
– Vil satse enda mer
– Når inntektene går ned, er vi nødt til å foreta oss noe. Ideologisk har vi ulike oppfatninger av hva som er best. For meg er det viktig at økonomi og administrasjon er en del av misjonsarbeidet. Det kan være like viktig som å holde en tale. Jeg ser at nye forsamlinger har stor nytte av at vi kan tilby dem en oppegående og nær økonomi og administrasjon. Vi vil satse enda mer på det, nettopp for å tjene på det området, sier han.
Granerud sier at kravene til rapportering og lovpålagte oppgaver har økt, og er blitt betydelig skjerpet i løpet av en generasjon.
– Når vi samtidig ser at vi må kutte antall ansatte i misjonen, er det all grunn til å samordne oppgaver som belaster. Det har dypest sett med forvaltning å gjøre, og at vi får mest mulig for hver krone og hver medarbeider, sier han.