SPLID: Tidligere KrF-leder Olaug Bollestad i samtale med fungerende leder Dag-Inge Ulstein før sendingen av Debatten på NRK tirsdag kveld.

Fylkesleder om Debatten: – Trist at vi har kommet dit

Frontene var steile mellom Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein under tirsdagens Debatten-sending i NRK.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har rett til å gi tilsvar til det varselet, det har jeg ikke fått. Partiet har avsluttet og sagt at varselet er ferdigbehandlet i partiet, men jeg har ikke fått gitt mitt tilsvar, sa en kampklar Bollestad under intervjuet med Fredrik Solvang.

Varslingssaken og den påfølgende maktkampen i KrF har preget nyhetsbildet siden midten av august.

Nå fortalte Bollestad endelig sin historie. På forhånd hadde det blitt lekket et brev der hun orienterte sentralstyret om at hun følte seg presset ut av ledervervet.

I sendingen ble det tydelig at Bollestad og Dag Inge Ulstein, som nå er fungerende KrF-leder, så ulikt på både varslingssaken og prosessen rundt den.

– Trist

En av dem som fulgte sendingen var fylkesleder i Møre og Romsdal KrF, Tore Johan Øvstebø.

På spørsmål om han ble klokere av det som kom frem i intervjuene, svarer han:

– Absolutt ikke.

– Jeg synes ikke dette er en sak som egner seg i det formatet der.

Fylkeslederen viser til at dette er en personalsak som burde vært behandlet internt, og ikke i en debatt på NRK.

– Jeg syntes det var trist at vi har kommet dit

– Dårlig tegn for Bollestad

En annen som så Debatten var Vidar Udjus, som er politisk redaktør i Fædrelandsvennen i Kristiansand.

Han forsto lite av Olaug Bollestads argumentasjon.

– Og det er et dårlig tegn for Bollestad og den saken hun prøvde å få fram. Hun hadde varslet at hun skulle fortelle sin historie, men jeg syntes det var vanskelig å få tak på hva den egentlig var, forteller Udjus.

SÅ DEBATTEN: Vidar Udjus er politisk kommentator i Fædrelandsvennen

Han viser blant annet til at Bollestad både sa at hun valgte å gå av frivillig og at hun ble presset til å trekke seg.

– Dag Inge Ulstein hadde en vanskelig oppgave, men han kom godt ifra det. Jeg vil tro at den sittende ledelsen i KrF har grunn til å tenke at dette kunne gått veldig mye verre.

– Aldri vært så alvorlig

– Det ble tydelig at Ulstein og Bollestad har to ulike historier om det som har skjedd. Hvem tror du at grasrota tror mest på?

– Jeg tror grasrota synes det er vanskelig å vite hva som er rett. Men når Bollestad samtidig indirekte innrømmer at hun kan ha baktalt folk og kan vær vanskelig å forholde seg til, så tror jeg ledelsen fikk et større innblikk i den nåværende ledelsens resonnement.

Udjus tror derfor at Debatten-sendingen kan ha styrket folk sympati for Ulstein og resten av KrF-ledelsen.

Samtidig er han tydelig på at det ikke løser KrFs problemer.

– KrF har aldri vært i en så alvorlig situasjon som nå. Den tidligere lederen beskylder den nåværende lederen for å presse henne ut, og den nåværende lederen ønsker ikke å ta over partiet. Og nå skal de leve i denne limboen fram til 25 januar, poengterer redaktøren.

Ulsteins nei: – Det står fast

Foreløpig er det uklart hvem som blir KrFs neste leder.

Dag Inge Ulstein har sagt at han ikke ønsker å fortsette på Stortinget eller bli partileder. Det gjentok han på Debatten.

– Jeg tror alle som kjenner meg, vet at når jeg har svart på det, så har det vært ekte og sant. Det har handlet om situasjonen for familien etter 12-13 år i toppolitikken. Så det står fast, uttalte Ulstein før han la til at han ville bidra for partiet i situasjonen det står i.

Ida Lindtveit Røse, som nå er 2. nestleder i partiet, har uttalt at familien står i en krevende situasjon etter at ektemannen ble siktet i en straffesak.

SVARER: Fungerende KrF-leder Dag-Inge Ulstein intervjues av Fredrik Solvang i Debatten på NRK tirsdag kveld.

Valgkomiteens leder, Reid-Ivar Dal har åpnet for at også personer som ikke sitter på Stortinget, kan bli partiledere.

Denne uken ble fylkesleder i Agder, Jorunn Lossius, foreslått som en mulig kandidat. Hun fikk størst oppslutning i første nominasjonsrunde i hjemfylket.

19. september, kl 13,52: I en tidligere versjon av artikkelen sto det at Ida Lindtveits Røses ektemann er tiltalt i en straffesak. Det er feil. Det korrekte er at han er siktet. Dagen beklager feilen. Rettet 19. september kl 13:54

Powered by Labrador CMS