Fylkesledere i KrF frykter lederstrid
Hverken Olaug Bollestad eller Dag-Inge Ulstein har avklart om de er lederkandidater.
Fredag går Ropstad av som partileder på et lenge planlagt landsstyremøte.
Lørdag meldte NTB at partitoppene skal avklare prosessen med å finne Ropstads arvtaker og eventuelt kalle inn til ekstraordinært landsmøte.
Fylkesledere Dagen har snakket med holder kortene tett til brystet, men gir uttrykk for at de ikke var forberedt på å måtte ut på lederjakten rett etter valget.
– Bør sitte på Stortinget
Det store spørsmålet for mange er om en partileder må sitte på Stortinget eller ikke. Blant annet tidligere stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan og partihøvding Kjell Magne Bondevik har tatt til ordet for det.
Flere fylkesledere er også enige i det, blant andre fylkesleder i Agder, Per Sverre Kvinlaug.
– Vi har flere gode kandidater, men mitt utgangspunkt er at vi bør ha en leder som sitter på Stortinget. At han eller hun er tett på den politiske hverdagen og det som rører seg, er en fordel for en leder, sier Kvinlaug til Dagen.
– Hvor stor rolle spiller kjønn, alder og hjemfylke?
– Det er en del av prosessen som valgkomiteen må legge. Det er mange kriterier som må vurderes, mener han.
To favoritter
Etter at KrF falt under sperregrensen har partiet bare tre representanter på Stortinget.
Utenom avtroppende leder Kjell Ingolf Ropstad, er statsrådene Olaug Bollestad fra Rogaland og Dag-Inge Ulstein fra Vestland, partiets eneste representanter på Stortinget.
Bollestad fikk mandag spørsmål om ledervervet, og uttalte til NTB at hun er i tenkeboksen.
– Jeg må bruke tid til å tenke meg om, sa Bollestad.
Det har derimot vært helt stille fra Ulstein-leiren om hans lederambisjoner.
Frykter lederstrid
Flere av fylkeslederne Dagen har snakket med sier at de frykter en lederstrid mellom Bollestad og Ulstein. De kommer begge fra mektige fylkeslag.
Ingen av lederne har rukket å diskutere kandidatene med fylkesstyrene sine, men flere uttrykket usikkerhet rundt hvem av de to som står sterkest i fylkene.
Hjemfylkene deres har fram til nå ligget lavt, men fylkesleder i Rogaland, Oddny Helen Turøy, omtalte Bollestad som en «selvsagt kandidat» like etter Ropstads avgang.
Ønsker et bredere søk
Noen fylkesledere peker også på at det kan være en fordel å velge noen utenfor stortingsgruppen.
– Jeg mener et av kriteriene må være at den nye lederen har kapasitet og er innstilt på å reise land og strand for å vekke kjernevelgerne. Da er det ikke sikkert at det er noen som er fullt opptatt med politikk på Stortinget, sier fylkesleder i Troms- og Finnmark KrF, Truls Olufsen-Mehus, til Dagen.
Også fylkesleder i Vestfold og Telemark, Bror-Lennart Mentzoni, ønsker en bredere lederjakt.
– Vi må kunne se ut til hele partiorganisasjonen, men det må være noen som har en rolle i KrF i dag. Det kan være medlemmer av sentralstyret, noen andre fylkesledere eller fylkespolitikere rundt om i landet. Vi må ta oss tid til å ikke peke for fort på to personer, mener Mentzoni.
Flere har pekt på tidligere KrFU-leder Ida Lindtveit Røse som en joker i lederkampen.
Hun er i gruppeleder i KrFs fylkestingsgruppe i storfylket Viken.
Må ha støtte utenfor partiet
Fylkesleder i Vestland, Morten Helland, mener partiet må finne en leder som kan begeistre utenfor partiet.
– Det er viktig at det er en som ikke bare har brei støtte i partiet, men også utenfor partiets rekker, spesielt blant potensielle nye velgere for KrF, sier Helland.
– Turøy kalte Bollestad en «selvsagt kandidat». Hvor høyt vil du gå ut på vegne av Ulstein?
– Jeg vil si at det er to selvsagte kandidater. Det jeg vil si om det foreløpig, er at Dag-Inge er en svært populær førstekandidat i Hordaland. Han har brei støtte både i og utenfor partiet.
– Slitsom prosess
Det er stor enighet blant fylkeslederne om at man må ha en grundig prosess.
Samtidig er mange usikker på hvor lang tid det vil ta før en ny partileder er på plass.
– Det er slitsomt å stå i slike prosesser. Jeg håper vi kan arrangere landsmøte så fort vi har en kandidat vi kan samles om. Så får den prosessen ta den tiden den tar, sier Britt Egeland Gulbrandsen i Viken KrF.
Andre mener det er realistisk å avholde landsmøte allerede i høst, mens andre mener det blir i vinter.
– Jeg opplever at mine folk ønsker en ryddig prosess der vi ikke forhaster oss på hvem vi velger inn i ledertrioen, skriver fylkesleder i Møre og Romsdal KrF, Randi Walderhaug Frisvoll, i en SMS til Dagen.
Dagen har vært i kontakt med KrFs kommunikasjonssjef Elisabeth Løland, men hun ønsker ikke å kommentere prosessen utover det partiet har opplyst til NTB.