Fylkeslege er kritisk til reservasjonsleger
Statens helsetilsyn skal vurdere om fastleger i Bø og omegn reserverer seg ulovlig. Også i Møre og Romsdal risikerer en fastlege reaksjoner.
Fylkeslege i Telemark, Steinar Aase, anbefaler Bø kommune å ikke ansette flere reservasjonsleger. I flere uker har han behandlet tilsynssaker mot fem fastleger i Telemark, som reserverer seg mot enkelte oppgaver av samvittighetsgrunner.
Tre av dem er fastleger ved Bø legesenter, mens de to andre jobber i Sauherad og Vinje kommuner. I tillegg er det tilsynssaker mot alle tre kommunene og to kommuneoverleger.
Skal vurdere lovbrudd
Legene reserverer seg mot ulike ting, som å henvise til abort eller assistert befrukting, sette inn kobberspiral, eller gi ut p-piller.
Fylkeslegen mener at reservasjonspraksisene kan være ulovlige, og har derfor sendt de totalt ti sakene videre til Statens helsetilsyn. Det er bare Helsetilsynet som kan vedta reaksjoner ved lovbrudd.
Ifølge fylkeslegen kan det i så fall være snakk om «administrativ reaksjon», advarsel, begrensing av autorisasjon, eller pålegg overfor kommune og kommuneoverlege.
- Betenkelig praksis
Det er ikke kommet noen klager fra pasienter på reservasjonslegene. Fylkeslegen er likevel kritisk til særlig Bø legesenters praksis med reservasjon.
Der reserverer Terese Debicka seg mot å henvise til abort, mens Dag Sele og Ole André Skalstad reserverer seg mot å sette inn spiral.
- I Bø kommune er det nesten halvparten av fastlegene, tre av syv, som reserverer seg av samvittighetsgrunner. Fylkesmannen finner dette betenkelig på grunn av både praktiske forhold og signalvirkningen overfor publikum, og har rådet kommunen til ikke å ansette flere reservasjonsleger, sier Aase.
Fellesliste ulovlig?
Hittil har Bø kommune forsvart praksisen på legesenteret fordi fastlegene der har fellesliste med pasienter.
- Fylkesmannen er ikke uten videre enig i at en fellesliste gjør reservasjonspraksis lovlig, sier fylkeslegen.
Han peker på at reservasjonssaken er av betydelig nasjonal interesse og at det også fins fastleger i andre fylker som reserverer seg mot å utføre enkelte helsetjenester av samvittighetsgrunner.
- Det synes nødvendig å ha lik reaksjon mot leger og kommuner i alle fylker, og dette er også en grunn til at Fylkesmannen mener at sakene må vurderes av overordnet myndighet, sier Aase.
- Det er ikke overraskende at Helsetilsynet ønsker å se disse sakene samlet, på nasjonalt nivå. Og i og med at vår praksis dermed fortsatt er til vurdering hos Helsetilsynet, ønsker jeg foreløpig ikke å kommentere saken noe mer, sier reservasjonslege Dag Sele.
KrF positiv
Olaug Bollestad, KrFs helsepolitiske talskvinne, mener det er positivt at Helsetilsynet får mulighet til å gi en lik reaksjon i saker mot reservasjonsleger.
- All honnør til fylkeslegen i Telemark som løfter dette nasjonalt, men fylkeslegen sier ikke konkret hva han er kritisk til, når han sier han er kritisk, påpeker Bollestad.
Hun mener at felleslister eller gruppepraksis har flere faglige positive sider ved seg, med økt tilgjengelighet for pasientene, og mulighet for at leger kan reservere seg.
Reservasjon i Rauma
Også fylkeslegen i Møre og Romsdal har nylig sendt en liknende tilsynssak til Helsetilsynet.
Den dreier seg om fastlege Elin Eidskrem Moldsvor i Rauma kommune, som reserverer seg mot å sette inn kobberspiral og henvise til abort av samvittighetsgrunner. Fylkeslegen mener at dette er et brudd på loven, ifølge assisterende fylkeslege Cato Innerdal.
Helsetilsynet kjenner ikke til andre reservasjonssaker hos fylkesmennene.
- Sist Helsetilsynet hadde en sak som gjaldt reservasjonsrett var i 2003, sier Nina Vedholm, kommunikasjonsdirektør i Helsetilsynet.
Fylkesmennene i Vest-Agder, Østfold, Vestfold, Finnmark, Sogn og Fjordane, Buskerud, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, og Aust-Agder opplyser til Dagen at de ikke har hatt eller har gående tilsynssaker mot leger som reserverer seg.
DAGEN