Fylkeslege er kritisk til reservasjonsleger

Statens helsetilsyn skal vurdere om fastleger i Bø og omegn reserverer seg ulovlig. Også i Møre og Romsdal risikerer en fastlege reaksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Fyl­kes­lege i Tele­mark, Stei­n­ar Aase, an­be­fa­ler Bø kom­mu­ne å ikke an­set­te flere re­ser­va­sjons­le­ger. I flere uker har han be­hand­let til­syns­sa­ker mot fem fast­le­ger i Tele­mark, som re­ser­ve­rer seg mot en­kel­te opp­ga­ver av sam­vit­tig­hets­grun­ner.

Tre av dem er fast­le­ger ved Bø lege­sen­ter, mens de to andre job­ber i Sau­he­rad og Vinje kom­mu­ner. I til­legg er det til­syns­sa­ker mot alle tre kom­mu­ne­ne og to kom­mune­over­le­ger.

Skal vur­de­re lov­brudd

Le­ge­ne re­ser­ve­rer seg mot ulike ting, som å hen­vi­se til abort eller as­sis­tert be­fruk­ting, sette inn kob­ber­spi­ral, eller gi ut p-pil­ler.

Fyl­kes­le­gen mener at re­ser­va­sjons­prak­si­se­ne kan være ulov­li­ge, og har der­for sendt de to­talt ti sa­ke­ne vi­de­re til Sta­tens helse­til­syn. Det er bare Helse­til­sy­net som kan vedta re­ak­sjo­ner ved lov­brudd.

Iføl­ge fyl­kes­le­gen kan det i så fall være snakk om «ad­mi­ni­stra­tiv re­ak­sjon», ad­var­sel, be­gren­sing av auto­ri­sa­sjon, eller på­legg over­for kom­mu­ne og kom­mune­over­lege.

- Be­ten­ke­lig prak­sis

Det er ikke kom­met noen kla­ger fra pa­si­en­ter på re­ser­va­sjons­le­ge­ne. Fyl­kes­le­gen er li­ke­vel kri­tisk til sær­lig Bø lege­sen­ters prak­sis med re­ser­va­sjon.

Der re­ser­ve­rer Te­re­se De­bicka seg mot å hen­vi­se til abort, mens Dag Sele og Ole André Skal­stad re­ser­ve­rer seg mot å sette inn spi­ral.

- I Bø kom­mu­ne er det nes­ten halv­par­ten av fast­le­ge­ne, tre av syv, som re­ser­ve­rer seg av sam­vit­tig­hets­grun­ner. Fyl­kes­man­nen fin­ner dette be­ten­ke­lig på grunn av både prak­tis­ke for­hold og sig­nal­virk­nin­gen over­for pub­li­kum, og har rådet kom­mu­nen til ikke å an­set­te flere re­ser­va­sjons­le­ger, sier Aase.

Fel­les­lis­te ulov­lig?

Hit­til har Bø kom­mu­ne for­svart prak­si­sen på lege­sen­te­ret fordi fast­le­ge­ne der har fel­les­lis­te med pa­si­en­ter.

- Fyl­kes­man­nen er ikke uten vi­de­re enig i at en fel­les­lis­te gjør re­ser­va­sjons­prak­sis lov­lig, sier fyl­kes­le­gen.

Han peker på at re­ser­va­sjons­sa­ken er av be­ty­de­lig na­sjo­nal in­ter­es­se og at det også fins fast­le­ger i andre fyl­ker som re­ser­ve­rer seg mot å ut­fø­re en­kel­te helse­tje­nes­ter av sam­vit­tig­hets­grun­ner.

- Det synes nød­ven­dig å ha lik re­ak­sjon mot leger og kom­mu­ner i alle fyl­ker, og dette er også en grunn til at Fyl­kes­man­nen mener at sa­ke­ne må vur­de­res av over­ord­net myn­dig­het, sier Aase.

- Det er ikke over­ras­ken­de at Helse­til­sy­net øns­ker å se disse sa­ke­ne sam­let, på na­sjo­nalt nivå. Og i og med at vår prak­sis der­med fort­satt er til vur­de­ring hos Helse­til­sy­net, øns­ker jeg fore­lø­pig ikke å kom­men­te­re saken noe mer, sier re­ser­va­sjons­lege Dag Sele.

KrF po­si­tiv

Olaug Bolle­stad, KrFs helse­po­li­tis­ke tals­kvin­ne, mener det er po­si­tivt at Helse­til­sy­net får mu­lig­het til å gi en lik re­ak­sjon i saker mot re­ser­va­sjons­le­ger.

- All hon­nør til fyl­kes­le­gen i Tele­mark som løf­ter dette na­sjo­nalt, men fyl­kes­le­gen sier ikke kon­kret hva han er kri­tisk til, når han sier han er kri­tisk, på­pe­ker Bolle­stad.

Hun mener at fel­les­lis­ter eller gruppe­prak­sis har flere fag­li­ge po­si­ti­ve sider ved seg, med økt til­gjen­ge­lig­het for pa­si­en­te­ne, og mu­lig­het for at leger kan re­ser­ve­re seg.

Re­ser­va­sjon i Rauma

Også fyl­kes­le­gen i Møre og Roms­dal har nylig sendt en lik­nen­de til­syns­sak til Helse­til­sy­net.

Den drei­er seg om fast­le­ge Elin Eids­krem Mold­svor i Rauma kom­mu­ne, som re­ser­ve­rer seg mot å sette inn kob­ber­spi­ral og hen­vi­se til abort av sam­vit­tig­hets­grun­ner. Fyl­kes­le­gen mener at dette er et brudd på loven, iføl­ge as­sis­te­ren­de fyl­kes­lege Cato In­ner­dal.

Helse­til­sy­net kjen­ner ikke til andre re­ser­va­sjons­sa­ker hos fyl­kes­men­ne­ne.

- Sist Helse­til­sy­net hadde en sak som gjaldt re­ser­va­sjons­rett var i 2003, sier Nina Ved­holm, kom­mu­ni­ka­sjons­di­rek­tør i Helse­til­sy­net.

Fyl­kes­men­ne­ne i Vest-Ag­der, Øst­fold, Vest­fold, Finn­mark, Sogn og Fjor­da­ne, Bus­ke­rud, Nord-Trøn­de­lag, Sør-Trøn­de­lag, og Aust-Ag­der opp­ly­ser til Dagen at de ikke har hatt eller har gå­en­de til­syns­sa­ker mot leger som re­ser­ve­rer seg.

DAGEN

Hvor mange reserverer seg?

I 2012 fikk Helsedirektoratet i oppdrag å kartlegge hvor mange leger som reserverer seg. Totalt fant de 16 fastleger som reserverte seg mot å henvise til abort og assistert befruktning.

I spesialisthelsetjenesten var det 79 personer, stort sett jordmødre, som hadde fritak fra abortinngrep av samvittighetsgrunner.

Fylkesmennene i Hordaland og Møre og Romsdal svarte ikke i undersøkelsen. Troms og Nordland mente en undersøkelse var for ressurskrevende, og hadde ikke hørt om reservasjonsleger i sine fylker.

Powered by Labrador CMS