Fylkeslege vil undersøke sexråd på nettsted
Fylkeslege Svein Steinert i Troms varsler grundig gjennomgang av helsepersonells medvirkning på det kristne nettstedet guttogjente.no.
Onsdag fortalte Dagen at styreleder Tom Hedalen i Human–Etisk Forbund vil melde kristne helsearbeidere som sitter i nettstedets fagråd til fylkeslegen.
Nettstedet eies av 15 kristne organisasjoner. Det presenteres som «en annerledes veiledningsside om kropp, sex, forhold og identitet».
– Vi beklager uttalelsene som kommer på disse nettsidene, både knyttet til onani og homofili. Vi synes at helsepersonell blander rollene sine her. Dette er ikke helsefaglig vurdert, sa Hedalen.
Teolog Espen Ottosen, som også sitter i fagrådet, syntes utspillet fra Hedalen var skremmende.
– Når han sier at man ikke bør få lov til å jobbe som helsepersonell, eller i alle fall ikke si sin mening, hvis man har det tradisjonelle kristne synet på samlivsspørsmål, er det noe svært totalitært over dette, sa Ottosen.
Les Tarjei Giljes kommentar: Ikke så liberalt likevel
Helsekonsekvenser
To av de tre helsearbeiderne som sitter i fagrådet, ekteparet Maren og Sven Weum, er bosatt i Tromsø. Hun jobber som helsesøster, han som overlege og forsker. Dagen har vært i kontakt med dem, men de ønsker ikke å kommentere saken i media.
Fylkeslege i Troms, Svein Steinert, svarer bekreftende på spørsmål om deres medvirkning på nettstedet en sak for fylkeslegen. Han hadde da ikke mottatt noen henvendelse fra Hedalen, men fått tilgang til artikkelen i Dagen onsdag der nettstedet ble omtalt.
– Opplysninger som kommer frem på denne siden, kan være egnet til å gi store belastninger og kanskje negative helsekonsekvenser for ungdom. Opplysningene er ikke i tråd med de opplysningene som norske helsemyndigheter ønsker å formidle om seksualitet og forholdet til egen kropp, sier Steinert.
– Hvis vi mottar en sak på dette, vil vi gå inn i saken og se hvordan det stiller seg i forhold til gjeldende lovverk, legger Steinert til.
Viktige prinsipper
Selv om helsepersonellets innsats for nettsiden foregår på fritiden, mener Steinert medvirkningen kan være problematisk.
– Det avgjørende er at de bruker sine yrkestitler i denne informasjonen, sier han.
Samtidig understreker han at det er for tidlig å si hvordan man vil konkludere
– Vi vil jo bruke våre jurister til å gå gjennom dette. Det handler selvfølgelig om helt prinsipielle synspunkter om religion, ytringsfrihet og så videre, sier han.
Siden saken er av viktig prinsipiell karakter, ser han ikke bort fra at den kan bli drøftet med, eller oversendt til, Statens helsetilsyn.
Avdramatisert
Helsedirektoratet mente i juni at helserådgiverne bak nettsiden ikke bryter helsepersonelloven.
– Helsepersonelloven gjelder når helsepersonell gir helsehjelp. Det omfatter blant annet individuelt tilpassede råd. Ut fra det vi har sett av denne nettsiden gis det generelle råd, og vår vurdering er at dette ikke omfattes av loven, sa divisjonsdirektør Kristin Cordt-Hansen til Dagbladet.
Spørsmålene som kommer til inn på nettstedet, blir i utgangspunktet besvart av frivillige medarbeidere, men kvalitetssikres av fagrådet med fem medlemmer. Tre av disse er helsearbeidere, de to andre er teologer.
– For å kunne sikre faglig gode svar på de medisinske spørsmålene som kommer inn, er helsepersonell med å kvalitetssikre rådene som gis om dette, skrev daglig leder Kristine Sandvik i guttogjente.no i en epost til Dagbladet i juni.
Tar med innspill
Da fylkeslege Svein Steinert blir opplyst om dette, svarer han:
– Dette er viktig informasjon som har betydning for hvordan vi behandler saken.
Han var ikke kjent med Helsedirektoratets vurdering.
– Vi vil også ta denne med i vår vurdering av saken, sier han.