Fyller ørkenen med speil
I Negev bygges fire gigantiske anlegg for solenergi. Det største vil kunne dekke kraftbehovet til en middels stor israelsk by som Netanya.
– Dette prosjektet er unikt. Vi bygger det som vil bli Israels største anlegg for produksjon av fornybar energi, sier Didi Paz, direktør i Negev Energy.
Han har tatt en gruppe journalister med opp på en liten høyde, for å vise omfanget av solenergi-anlegget. Synet er imponerende, men dimensjonene blir først fullt ut åpenbart når vi kommer inn på selve produksjonsområdet.
Vi kjører langs tilsynelatende uendelige rekker med speil, før vi stanser ved den sørlige enden av området.
– Området er totalt på 400 hektar, noe som tilsvarer størrelsen på en liten by. Kanskje burde jeg blitt titulert ordfører, spøker direktøren.
Ikke solceller
De fleste anlegg for solenergi benytter solcellepaneler som omgjør sollys direkte til elektrisk energi.
Hos Negev Energy er det ikke lyset, men varmen som utnyttes. Det finnes ikke et eneste solcellepanel på området, men store parabolformede speil konsentrerer solens stråler mot rør fylt med syntetisk olje.
– Inne i rørene kommer temperaturen på oljen opp i hele 390 grader. Den varme oljen brukes så til å varme opp tanker med vann. Vannet avgir damp som igjen driver turbiner som produserer strøm, forklarer direktøren.
Følger solens gang
Speilene har vært på plass en god stund og mange av dem er skitne eller dekket av sand. Når produksjonen starter i første halvår i 2018, vil imidlertid to arbeidslag jobbe kontinuerlig med å rengjøre speilene for best mulig effekt.
Speilene vil om morgenen være vendt mot øst, for deretter å følge solens gang over himmelen.
– Vi vil da ha en kapasitet på 121 megawatt, noe som er nok til å forsyne 60.000 husholdninger med strøm. Dette tilsvarer en mellomstor israelsk by, som for eksempel Netanya, sier Paz.
Fire Eifelltårn
Hovedingeniør Piter Migalovich har oversikt over tallene knyttet til anlegget. Til Dagen opplyser han at det er satt opp 16.224 paraboler med 454.832 speil.
Det er lagt 203 kilometer med oljeledninger og 28.000 tonn stål er brukt i konstruksjonene. Dette tilsvarer fire Eifelltårn, sier han.
Flytende salt
Ved å benytte såkallt thermo-solar teknologi, vil Negev Energy kunne produsere langt mer energi enn det som er mulig med solcellepaneler. I tillegg åpner teknologien for å produsere strøm også etter mørkets frembrudd.
– Vi er i ferd med å ferdigstille to store tanker som skal inneholde flytende salt. Ved starten av arbeidsdagen vil saltoppløsningen befinne seg i den «kalde» tanken og ha en temperatur på «bare» 290 grader. I løpet av dagen overføres saltoppløsningen til tank nummer to og på veien dit varmes den opp oljen som kommer fra speilene, opplyser direktør Paz.
380 grader
I den varme tanken vil saltoppløsningen ha en temperatur på 380 grader. Om kvelden ledes oppløsningen tilbake til den kalde tanken, og på veien dit varmer den opp vanntankene som på dagtid varmes opp av den varme oljen fra speilene.
– På denne måten kan vi fortsette strømproduksjonen i over fire timer etter solnedgang. Vi bruker salt, siden vi trenger en oppløsning som holder på varmen og som ikke fordamper, forklarer Paz.
Miljømål
I tillegg til Negev Energy er tre andre selskaper i ferd med å bygge anlegg ved det lille tettstedet Ashalim i Negevørkenen.
To av anleggene vil benytte seg av solcellepaneler. Disse anleggene er rimeligere å bygge, men kapasiteten er langt mindre enn ved bruk av thermo-solar teknologi.
Det tredje anlegget vil bruke en teknologi som ligner på den Negev Energy bruker, men istedet for å varme opp rør med olje, vil 50.000 speil rette solstråler mot et sentralt plassert tårn. Tårnet i Ashalim vil bli verdens største «soltårn».
Israel ligger bak
– Produksjonen ved de tre anleggene vil bidra sterkt til at Israel kan klare de nasjonale målene om fornybar energi, sier Paz.
Han mener det er to årsaker til at Israel ligger bak mange andre land på dette feltet.
– Israel har vært ledende innen utvikling av fornybar energi, men vi har vært dårlige til å implementere egne løsninger. Dessuten har vi lite vann- og vindressurser, sier Paz, som mener Israel gjennom den sterke satsingen på solenergi er på rett vei.
Lokal støtte
De fire anleggene omkranser nå det lille tettstedet Ashalim, hvor gjestehuset til den norske organisasjonen Exodus Nord ligger.
– I begynnelsen fikk vi en viss motstand fra lokalbefolkningen, noe jeg hadde stor forståelse for. Mange hadde flyttet hit for å bo avsides i naturen, og så våkner de en dag til byggearbeider på alle sider. Men vi har hatt nær kontakt med de 100 berørte familiene og nå støttes vi av de fleste. Flere har har fått jobb her og virksomheten genererer inntekter for lokalsamfunnet, sier Paz.
Yuval Saragusty er ansvarlig for helse og sikkerhet. Han har hatt nær kontakt med beduinene i området.
– Vi tok kontakt med lederne deres og ga dem en omvisning. De fortalte om vanskelige kår, med stor arbeidsledighet blant de unge. Vi valgte på den bakgrunn å ansette 300 beduiner som byggearbeidere, sier Saragusty.