Fytti katta! Her får dommerne utdelt en banneliste for å slå ned på usømmelig språk
Verdens beste tennisspillere slipper ikke unna med saftige gloser på eget talemål i kampens hete. Dommerne har nemlig lært seg mer enn spillereglene.
Det internasjonale tennisforbundet forbyr «hørbare uanstendigheter» fra spillerne. Disse reglene gjelder for alle de såkalte grand slam-turneringene.
For tiden spilles verdens eldste tennisturnering på ikoniske Wimbledon i London.
Boten for stygt snakk kan bli svimlende. Summen kommer vi tilbake til.
Hvordan vet dommerne hva som er banning?
Men hvordan kan dommerne vite hva som er usømmelige ord? Spillerne kommer jo fra en rekke land, og kraftuttrykkene er som kjente mange og varierte.
Har de gått på kurs for å lære seg de vanligste besvergelsene på en rekke språk? Eller har de en liste over uanstendige ord og uttrykk i baklomma – klar til bruk hvis de hører en tvilsom glose fra sentercourten? Har de pugget lista på forhånd?
Klekkelig bot for brudd på reglene
Forbudet mot stygt språk på tennisbanen er ikke av ny dato. «Official Grand Slam Rule Book» setter standard for de fire store tennisturneringene i Australia, Frankrike, USA og Storbritannia.
Vi får en liste over alle bannordene på forskjellige språk. Hvis jeg hører et stygt ord på fransk eller russisk, er det et regelbrudd.
Bernadette Holton tennisdommer
Her slås det fast at «hørbare uanstendigheter» («audible obscenities») er strengt forbudt på sentercourten.
Seksjon K i artikkel III i regelboken slår fast at en spiller kan bli bøtelagt med 20.000 dollar for brudd på regelen. Det tilsvarer rundt 170.000 norske kroner.
Pugging eller nyttig veileder?
Under årets Wimbledon-turnering har det dukket opp bannehistorier i sosiale medier.
En av påstandene er at tennisdommerne har fått en liste over bannord og besvergelser på ulike språk som de skal lære seg før kampene begynner. Noen synes åpenbart at det høres utrolig ut.
Er det også riktig, som enkelte hevder, at dommerne er pålagt å pugge ordene? Eller er de mer ment som en nyttig veiledning i arbeidet med å holde gemyttene i tømme?
Det er en kjent sak at det kan koke i hodet på enkelte tennisspillere, og noen av dem er vel mer kjent for dårlig oppførsel enn for velplasserte slag.
Faktasjekkerne i den anerkjente redaksjonen Snopes har undersøkt påstandene og kommet til at de i alle hovedsak er riktige.
Selv om reglene mot banning ikke gjelder spesielt for Wimbledon, er det ikke opplagt at tennisdommerne er pålagt å pugge listen over upassende ord og uttrykk foran hver begivenhet.
«Hørbare uanstendigheter» er forstått som «bruk av ord som er allment kjent og forstått som vanærende og ytret høyt nok til å bli hørt av stoldommere, linjedommere, tilskuere og ballhentere.»
– Vi får en liste over alle bannordene
Ifølge snopes.com har bøtene blitt større med årene. Men reglene er blitt praktisert lenge.
I 2014 uttalte Wimbledon-dommer Bernadette Holton dette til The Guardian:
– Vi får en liste over alle bannordene på forskjellige språk. Hvis jeg hører et stygt ord på fransk eller russisk, er det et regelbrudd, sa hun.
Bøtelagt for utskjelling av dommer
Bøtleggingen av spillere på Wimbledon er gjerne godt stoff i britiske tabloidaviser.
I fjor ble turningen koronarammet og avlyst. Så sent som i 2019 fikk flere klekkelige bøter for usportslig oppførsel og usømmelig språkbruk.
Australske Nick Kyrgios (26) fikk to bøter på til sammen 8.000 dollar eller nærmere 70.000 kroner – blant annet for å ha kalt en av dommerne for en «skam».