Ga kollekt til ulovlige innvandrere
- Det er vår plikt å bidra til at mennesker blir behandlet med verdighet, sier pastor Leif Erik Nilsen.
I dag, torsdag 20. mars, starter den ferske organisasjonen Helsehjelp til papirløse opp et tilbud i Bergen.
50 frivillige leger, sykepleiere og annet helsepersonell skal gi helsehjelp til personer uten lovlig opphold i Norge og som dermed ikke får helsehjelp fra det offentlige.
Frikirken i Bergen er blant de som har gitt økonomiske støtte til organisasjonen. Pastor Leif Erik Nilsen sier de valgte å bidra økonomisk etter å ha mottatt en søknad om pengestøtte.
- Vi fikk en søknad før jul med spørsmål om vi ville dele hele eller deler av kollekten fra julaften. Vi syntes det var et bra tiltak og ga en fjerdedel av kollekten som tilsvarte rundt 3000 kroner, sier Nilsen.
Ingen offentlig støtte
Kirkens Bymisjon og Røde Kors har siden 2009 samarbeidet om et frivillig helsesenter i Oslo som gir gratis hjelp til mennesker som av ulike grunner oppholder seg ulovlig i landet. Nå får altså Norge sitt andre helsesenter for papirløse.
- Dette er en formidlingstjeneste der papirløse får en samtale og undersøkelse av sykepleier som henviser videre til leger som ønsker å gi denne gruppen helsehjelp. Alle involverte gjør dette frivillig og vi får ingen offentlig støtte, sier Astrid Onarheim Spjeldnæs, styreleder i organisasjonen Helsehjelp til papirløse.
For å gi pasientene trygghet, er senteret opprett på hemmelig adresse i Bergen. Hver torsdag ettermiddag kan papirløse ringe for å få vite hvor lokalet ligger.
Organisasjonen har også avtale med Haraldsplass Diakonale Sykehus, som tar imot henvendelser på blodprøvetaking og røntgenundersøkelser som ikke kan tas hos fastlegen.
- Stort behov
Røde Kors i Bergen avdekket i fjor at det er behov for helsehjelp blant mennesker i Bergen som oppholder seg ulovlig i landet.
- I utredningen fant vi ut at behovet kunne være fra en tredjedel og opptil halvparten av det man har sett i Oslo, som da hadde rundt 1000 henvendelser i året, sier Onarheim Spjeldnæs.
Tilbudet skal være gratis, men pasientene må selv betale for medisinene. Men nøyaktig hvor stor pågangen på senteret blir er for tidlig å fastslå, sier hun.
- Vi kan ikke gi et eksakt tall ettersom papirløse er en uoversiktlig gruppe som ofte lever i skjul. Vi har nok en større oversikt over behovet når vi har forsøkt dette prosjektet i noen måneder, sier Onarheim Spjeldnæs og understreker at et av målene er å nå ut til de aller mest sårbare.
- Da tenker jeg særlig på de som er ofre for menneskehandel. De lever gjerne svært avskjermet fra resten av samfunnet og har liten mulighet til å oppnå kontakt med noen som kan gi helsehjelp, sier hun.
- En plikt å hjelpe
Pastor Leif Erik Nilsen mener det var helt riktig av Frikirken i Bergen å gi kollektpenger til organisasjonen. Han anser ikke støtten som en form for sivil ulydighet.
- Om det så måtte være det, så mener jeg det er vår plikt å hjelpe mennesker som trenger det. Det er ikke en konsesjon for at de som oppholder seg ulovlig i landet kan bli værende, men det er snakk om å hjelpe mennesker som trenger det, sier Nilsen.
Han utelukker likevel at menigheten vil fortsette å gi penger til den ferske organisasjonen.
- Denne gaven var et engangstilfelle. Vi har stort sett faste ting vi gir kollektpenger til, som misjonsarbeidet vårt og Kirkens nødhjelp. En ny, permanent støtte har vi ikke økonomi til, sier Nilsen.