SUNNMØRE: Under gudstjenesten nyttårsaften i Herøy kirke kunngjorde sogneprest Solfrid Leinebø Seljås at Suel Kassembo nå er i kirkeasyl.

Går i kirkeasyl etter 19 år i Norge: – Han har stor støtte i lokalsamfunnet

Suel Kassembo (35) kan bli en prøveklut på regjeringens nye syn på kirkeasyl. Håpet er at han får bli værende i landet mens ankesaken hans pågår.

Publisert Sist oppdatert

Det var i julen Kassembo sammen med lokale støttespillere tok kontakt med Herøy kirke på Sunnmøre. Her ble han ønsket velkommen, og han bosatte seg i kirkekjelleren, melder Aftenposten som omtalte saken først.

– Han føler seg tryggere i kirken enn hjemme, sier Øyvind Rødset i støttegruppen «Rettferd for Suel», til Dagen.

Han opplyser at støttegruppen ser på kirkeasylet som en midlertidig løsning, for å sikre at Kassembo kan være i Norge til anken hans er blitt behandlet.

Blindpassasjer

Suel Kassembo kom til Norge i 2004 som blindpassasjer om bord på en båt.

Norske myndigheter tvilte på at han kom fra Burundi og ga han derfor ikke opphold, slik mange andre asylsøkere fra landet fikk. Men han kunne heller ikke tvangssendes ut av landet, da norske myndigheter ikke kunne dokumentere hvor han kom fra.

I fjor fremskaffet han et dokument fra ambassaden i Berlin som skal dokumentere at han er fra Burundi. Dokumentet førte til at han ble pågrepet for tvangsutsendelse til Burundi.

Utsendelsen ble først stoppet av Oslo tingrett, men den samme retten avviste for tre uker siden kravet om opphold. Han fikk heller ikke opphold i Norge til anken er blitt behandlet.

Prøveklut

– Vi fryktet derfor at politiet når som helst kunne komme for å pågripe han, sier Rødset til Dagen.

Siden politiet i fjor fikk nye retningslinjer, frykter medlemmene i støttegruppen også at han kan bli hentet med makt inne i kirken, men de håper han vil være litt tryggere der.

Kassembo er sannsynligvis den eneste som er i kirkeasyl i Norge nå. Det betyr at han kan bli en prøveklut for regjeringens nye syn på kirkeasyl.

I april kunngjorde regjeringen at den ønsket å forebygge nye tilfeller av kirkeasyl. Det gjorde den ved å fjerne særskilte retningslinjer for fremtidig uttransport av personer som har tatt opphold i kirker.

I praksis betyr det at politiet kan gå inn i kirken i Herøy for å pågripe Kassembo.

Ifølge Vårt Land har politiet allerede startet forberedelsene .

– Politiet på Sunnmøre har begynt arbeidet som kan ende med bruk av makt, forteller politimester Ingar Bøen til Vårt Land.

Intgrert

– Dersom dette skjer, vil det bli sterke reaksjoner i lokalmiljøet, sier Øyvind Rødset.

Han forteller at da Kassembo kom til Sunnmøre som en ung mann, viste han med en gang vilje til å bidra til samfunnet.

– Han jobbet blant annet frivillig på sykehjemmet i Ulsteinvik og der ble mange pårørende til beboere kjent med han.

STOR STØTTE: Lokalsamfunnet på Sunnmøre støtter opp om Suel Kassembos sak. Her fra et fakkeltog til støtte for ham.

I flere år har han siden, i forståelse med Nav og skatteetaten, vært i full jobb ved Runde Miljøsenter.

– Han er et ja-menneske, som på mange måter er mer integrert i lokalsamfunnet enn mange som er født her, sier Rødset.

Støttes av biskopen

Ingeborg Midttømme, biskop i Møre, gir sin støtte til Kassembos kirkeasyl.

– Det er et uttrykk for at han har kommet i en fortvilt situasjon, og at han tenker at dette er hans mulighet til å finne ut av hva som skal skje videre, sier Midttømme til Vårt Land.

Hun sier videre at sterke menneskelige hensyn tilsier at han burde kunne bli værende.

– Han har hele tiden fortalt den samme historien, og når han endelig klarer å skaffe dokumentasjon, er responsen at han skal sendes ut, sier hun.

Powered by Labrador CMS