Går imot eget forbund og åpner for kvinner. Får ingen konsekvenser
– Det er ikke mye vi kan gjøre når en lokal forsamling fatter et annet vedtak enn det ImF sentralt står for, sier styreleder.
Tirsdag vedtok Fredheim Arena i Sandnes å åpne for kvinner i eldsterådet. Menigheten er tilsluttet Indremisjonsforbundet og er den største forsamlingen i organisasjonen.
ImF sentralt forstår Bibelen slik at menn og kvinner kan forkynne og undervise, men at kun egnede menn bør inneha stillinger som eldste og tilsynsmann.
Det innebærer at funksjoner som medlem av eldsteråd, pastor, kretssekretær, generalsekretær og rektor ved bibelskolen skal være forbeholdt menn.
– Lite vi kan gjøre
Styreleder Gabriel Pollestad sier til Dagen at det er lite de kan gjøre når en lokal forsamling fatter et annet vedtak enn det ImF sentralt står for.
– Vedtaket i Fredheim Arena går imot ImFs linje. Kan det få betydning for deres tilknytning til organisasjonen sentralt?
– Nei. Med tanke på hvordan organisasjonen er oppbygd, er det ingenting i veien for at de kan fatte et slikt vedtak og leve etter det. Fra vår side er det verken tjenlig eller ønskelig med sanksjoner.
På linje med organisasjonen
I september i fjor ble det kjent at Erik Furnes ville slutte som generalsekretær etter 13 år i stillingen.
I et intervju med Dagen i november 2022 ble Pollestad spurt om syn på tjenestedeling er et kriterium for å bli ny generalsekretær i organisasjonen.
Svaret hans var at det ikke var et hovedkriterium.
– Kan man bli generalsekretær i ImF og samtidig være åpen for at også kvinner kan være eldste i organisasjonen?
– Det kan jeg ikke svare på, for jeg vet ikke hva som vil bli mest vektlagt i en slik ansettelsesprosess. Men selvfølgelig vil vi forvente at en ny generalsekretær er på linje med det organisasjonen står for. Om problemstillingen blir aktuell, må det tas stilling til der og da, svarer han.
For demokrati
Pollestad ser det som en styrke at ImF er et forbund med kretser og forsamlinger. Det gir rom for at man kan favne bredt, og at både kretser og forsamlinger kan ha ulik profil.
– Slik har det alltid vært i ImF, sier han.
– Hva tenker du om at et demokratisk flertall styrer teologiske beslutninger i forsamlinger?
– I utgangspunktet er jeg veldig for at nettopp demokratiet skal avgjøre læregrunnlaget i forsamlingen. Så lenge vi legger opp til at de som er medlemmer skal ha en stemme inn i fellesskapet, er vi nødt til å stå på den linjen.
– En yrkestittel
Runar Landro er hovedpastor i Fredheim og leder for tiden Indremisjonsforbundet sammen med Anja Ulveseth Heggen. Han understreker at han i denne sammenhengen uttaler seg som leder for organisasjonen.
– Fredheim Arena hadde allerede før gårsdagens vedtak en kvinne i pastorteamet. Tilsvarende strukturer ser vi i andre ImF-forsamlinger. Er det slik at de i praksis opererer slik at kvinner har hyrde- og pastorfunksjoner, men at det er ok så lenge man ikke kaller dem eldste?
– Hva andre forsamlinger tenker om dette, må du spørre dem om. For Fredheim sin del har ikke tittelen pastor primært med teologi å gjøre. Det fungerer mer som en yrkestittel, og da primært med tanke på de som ikke er kjent med vårt arbeid. De titlene som har vært mest brukt tidligere, som bysekretær, forsamlingsarbeider og lignende er ikke så lette å forstå for utenforstående.
– Hva tenker du om at et demokratisk flertall styrer teologiske beslutninger i forsamlinger?
– Dette har vært Indremisjonsforbundets praksis hele tiden. «Det alminnelige prestedømmet» har vært øverste organ så lenge vi har eksistert, også da det ble åpnet for kvinner i hovedstyret i 2007.Også andre saker har blitt løftet fram på den måten,og har blitt avgjort av årsmøter eller generalforsamlinger hvor både menn og kvinner har hatt møte og stemmerett. Så kan man spørre om det er eneste måte å forstå Bibelen på når det gjelder avgjørelse i læresaker.
– Alltid levd med ulike syn
– Er det vi nå ser en konsekvens av hvordan ImF er organisert med et svakt sentralledd og selvstendige menigheter/forsamlinger?
– Spørsmålet blir feil, for ImF har alltid levd med ulike syn i teologiske spørsmål, også i viktige saker som dåp og nattverd. Dette har primært ikke med vår organisasjonsform å gjøre, men ved at våre kretser har blitt påvirket av ulike personer og sammenhenger. Det har derfor alltid vært ulike nyanser i teologiske spørsmål mellom ImF sentralt og enkelte kretser og medarbeidere med stor tillit i organisasjonen. Det har vi levd med i hele vår historie, sier han.
Verken styrke eller svakhet
ImF-lederen mener at ulikt syn på kvinners tjeneste verken avslører styrke eller svakhet når det gjelder organisasjonsformen, men at det påvirkes av hvordan de er bygd opp.
– Kretser og forsamlinger er selvstendige. Det er måten vi har valgt å organisere oss på. Så kan man alltid spørre seg i 2023 om vi ville valgt en annen organisasjonsform. Men det er ikke det denne saken handler om.
Landro påpeker at det å ha et sentralstyrt lærerråd ikke ser ut til å hjelpe på utviklingen i lærespørsmål, og han mener at endringer innad i ImF har gått saktere enn i andre sammenlignbare størrelser.