Går inn for trossamfunn i NLM

Etter mange års diskusjon kan det nå gå i retning av at Misjonssambandet danner eget trossamfunn. Organisasjonens samlede hovedstyre går inn for dette - foreløpig.

Publisert Sist oppdatert

Ho­ved­sty­ret i NLM (Norsk Lu­thers­k Mi­sjons­sam­band) an­be­fa­ler opp­ret­tel­se av tros­sam­funn i et nytt do­ku­ment som nå sen­des ut på hø­ring i Nor­dens størs­te ytre­mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjon.

- Mi­ni­mums­løs­ning

Do­ku­men­tet «Opp­ret­tel­se av tros­sam­funn i regi av Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band» er en grun­dig gjen­nom­gang av ho­ved­sty­rets vur­de­rin­ger i saken som har vært drøf­tet en rekke gan­ger over flere år.

Ho­ved­sty­ret kon­klu­de­rer med at man slik si­tua­sjo­nen er, ser det som tjen­lig at NLM opp­ret­ter et tros­sam­funn.

Iføl­ge or­ga­ni­sa­sjo­nens ho­ved­or­gan, Utsyn, an­be­fa­les det at man går for en så­kalt «mi­ni­mums­løs­ning», men ho­ved­sty­ret ser det som av­gjø­ren­de at dette ikke rok­ker ved or­ga­ni­sa­sjo­nens iden­ti­tet som en fri og selv­sten­dig mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjon.

Ut­satt i 2009

Tros­sam­funns­sa­ken ble tatt opp på ge­ne­ral­for­sam­lin­gen i 2009, og et fler­tall i ho­ved­sty­ret an­be­fal­te da opp­ret­tel­se av tros­sam­funn. Ho­ved­styre­le­der Lars Gaute Jøs­sang fore­slo sam­men med Karl Roth at saken skul­le ut­set­tes, da de mente det var nød­ven­dig med en grun­di­ge­re ana­ly­se og en bre­de­re drøf­tel­se. Dette ble ved­tatt.

På ge­ne­ral­for­sam­lin­gen på Lil­le­ham­mer i 2012 fikk imid­ler­tid ho­ved­sty­ret krass kri­tikk fra kon­troll­ko­mi­te­en for ikke å ha fulgt opp ved­ta­ket fra 2009 med en skik­ke­lig ut­red­ning slik at ge­ne­ral­for­sam­lin­gen kunne gjøre ved­tak i saken.

NLM-sty­ret slapp med en ripe i lak­ken, og halv­an­net år etter­på fore­lig­ger altså do­ku­men­tet med en klar an­be­fa­ling fra ho­ved­sty­ret.

Ikke en­de­lig

Ho­ved­sty­rets an­be­fa­ling er imid­ler­tid fore­lø­pig fordi det øns­kes til­bake­mel­din­ger fra re­gio­ne­ne, for­enin­ger og for­sam­lin­ger.

- Det kan være for­hold vi har over­sett eller ikke tenkt nok på. Da er ho­ved­sty­ret åpent for at kon­klu­sjo­nen kan end­res, sier ge­ne­ral­sek­re­tær Øy­vind Ås­land.

Han mener øns­ket om ana­ly­se og drøf­ting vil være opp­fylt til ge­ne­ral­for­sam­lin­gen i Randa­berg i 2015.

- Jeg tror vi skal få en grun­dig og bred nok drøf­ting av saken, sier han og opp­ly­ser at det er et en­stem­mig ho­ved­sty­re som står bak do­ku­men­tet.

- Ingen ut­set­tel­se

- Det blir ingen ny ut­set­tel­se av saken, selv om ho­ved­sty­ret skul­le snu i sin kon­klu­sjon etter hø­rin­gen, sier in­for­ma­sjons­le­der Espen Otto­sen i NLM til Dagen. - Det skjer ikke, sier han.

De­bat­ten om tros­sam­funns­dan­nel­se har gått lenge i NLM, men ikke blitt be­hand­let i or­ga­ni­sa­sjo­nens or­ga­ner før det siste ti­året.

- El­lers har NLM levd med dette i 100 år, sier Otto­sen som un­der­stre­ker at et kirke­sam­funn nær­mest blir en av­de­ling av NLM om det fat­tes ved­tak om dette av ge­ne­ral­for­sam­lin­gen.

Han har el­lers liten tro på noen om­fat­ten­de ut­marsj fra Den nors­ke kirke og over til et tros­sam­funn under NLMs pa­ra­ply med det førs­te.

- Det er et mindre­tall av våre med­lem­mer som vil melde seg inn der, sier han.

DAGEN

Norsk Luthersk Misjonssamband

Norsk Luthersk Misjonssamband er Nordens største ytremisjonsorganisasjon med omkring 50 000 tilknyttede medlemmer gjennom en rekke foreninger og forsamlinger i hele Norge.

NLM har en sterk vektlegging av konservativ kristendom og står i uttalt opposisjon til liberalisering innenfor Den norske kirke. Likevel er de aller fleste medlemmene i NLM medlemmer av Den norske kirke.

Opprettelse av et eget trossamfunn innenfor NLM er et sterkt signal om frustrasjonen over utviklingen i Den norske kirke, og det vil sitte langt inne for mange NLM-medlemmer å melde seg inn i en egen frikirke.

Powered by Labrador CMS