Går mot ny abortstrid i Arbeiderpartiet
Et mindretall i Aps programkomité foreslår å utvide grensen for selvbestemt abort frem til uke 18. – En velkommen sak for KrF, tror valgforsker.
Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre presernterte fredag førsteutkastet til partiets program for neste stortingsperiode.
Under pressekonferansen fikk Støre, som selv har ledet programkomiteen, spørsmål om hvilke saker Arbeiderpartiet skal vinne valget på.
– Det er to ting: Et tydelig forsvar for fellesskapets velferd og en front mot privatisering som tar oss i feil retning, og å skape jobber som en del av klimainnsatsen for å kutte utslipp, sa Støre.
Tre dissenser
Det over hundre sider lange programutkastet inneholdt tre dissenser i saker der komiteen ikke ble enige.
* Hvor den såkalte iskanten skal gå, som betyr hvor langt nord det skal være tillatt å drive petroleumsaktivitet. Flertallet går inn for å beholde dagens grense.
* Hva som skal være partiets atomvåpenpolitikk. Mindretallet foreslår å signere FN-traktatet som forbyr atomvåpen.
* Å utrede et alternativ til dagens nemndsystem for kvinner som ønsker abort mellom uke 12 og uke 18. Mindretallet foreslår å avvikle nemndene og dermed innføre selvbestemt abort fram til uke 18.
Det blir opp til Arbeiderpartiets landsmøte til våren å avgjøre spørsmålene.
Abort-kamp
Mindretallet i komiteen som har foreslått å avvikle nemndene består av AUF-leder Ina Rangønes Libak, helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol, Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen og Oslo-byråd Rina Mariann Hansen
Kjerkhol fremmet det samme forslaget på partiets landsmøte i 2019, men ble nedstemt. Det var likevel et «ikke ubetydelig mindretall» som støttet forslaget, ifølge Aftenposten. AUF har foreslått det samme i sitt partiprogram.
Programkomiteen foreslår også å «reversere alle innskrenkninger som er gjort i abortloven de siste årene».
Hverken «K» eller hen
Kampsakene fra programprosessen i 2017 om fjerning av K-en i KRLE og forslag om å innføre et tredje kjønn, er ikke å finne i det nye programutkastet.
Programkomiteen står fast ved kravet om trossamfunn må ha demokratiske valg og minst 40 prosent representasjon av hvert kjønn i organer som forvalter offentlig støtte.
De vil fortsatt erstatte dagens kontantstøtte med en ventestøtte, og foreslår å opprettholde barnetrygden på dagens nivå.
Innstramming for privatskoler
Ap hadde på forhånd lekket til VG at de ville foreslå innstramminger for privatskolene. De to konkrete forslagene er:
* Si nei til etablering av nye, kommersielle privatskoler og stramme inn privatskoleloven.
* Innføre en lokal vetorett slik at kommuner og fylkeskommuner selv kan styre omfanget av private skoler og ta hensyn til det totale lokale skoletilbudet.
– Flere tusen elever går nå i private skoler som uthuler muligheten til å planlegge et godt skoletilbud for alle, sa Støre til VG tidligere denne uken.
Ropstad raser
Forslaget har fått KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad til å rase. Han mener det kan bety kroken på døra for en rekke friskoler og privatskoler.
– Vetorett til kommunene vil true friskolenes fremtid i Norge. Aps forslag vil bety en undergraving av foreldreretten og frata foreldre viktige demokratiske rettigheter slik de er nedfelt i internasjonale menneskerettigheter, sa Ropstad til VG fredag.
Trenger «vinnersak»
Valgforsker Johannes Bergh tror det blir et regjeringsskifte neste høst, men sier at Arbeiderpartiet er avhengig av å ha en tydelig «vinnersak» for å gjøre et godt valg.
– Arbeiderpartiet sliter på målingene. De har mistet mange velgere til Senterpartiet og de andre rød-grønne partiene. For å få de velgerne tilbake, er det ikke nok å gå til valg på å være styringsparti, da må man også ha saker som mobiliserer, sier Bergh.
Spår abort-debatt
Han mener det blir spennende å følge abortdebatten i Arbeiderpartiet frem til landsmøtet.
– Dissensen viser at det er ulike synspunkter i partiet. Dersom Arbeiderpartiet foreslår å utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18, vil det bli en stor debatt frem mot stortingsvalget, sier Bergh og legger til:
– Den flytter nok ikke så mange velgere, men for KrF vil det være en velkommen sak som skaper oppmerksomhet for partiet, tror valgforskeren.