Går nye veier for å få norske elever
Fra høsten satser Fjelltun bibelskole på surfing.
En telling Dagen gjorde i fjor høst viste at nesten hver tredje elev ved norske bibelskoler er utenlandske statsborgere. Fjelltun i Stavanger har i flere år vært i en særstilling. Av årets kull på 23 elever er det bare to som ikke er utlendinger. Det er symptomatisk for hvordan situasjonen ved skolen har vært de siste årene.
I et høringsbrev i fjor antydet Kunnskapsdepartementet at det kan bli aktuelt å innføre et andelstak på ti prosent for utenlandske elever, slik praksisen er ved folkehøgskoler. Fjelltun er dermed nødt til å få opp andelen norske elever for å kunne drive videre.
Ny start
– For oss er det helt essensielt å få en ny start. Det betyr ikke at utenlandske elever ikke er velkommen, men da må de være med på det tilbudet vi legger opp til. For mange vil ikke det være aktuelt, all den tid at de ikke har anledning til å reise på utenlandsturer, sier rektor Knut Heng.
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) har varslet en gjennomgang av finansieringsordningen og regelverket for bibelskolene. Antall utlendinger ved norske bibelskoler vil trolig bli regulert, men generalsekretær Jan Erik Sundby i Kristne Friskolers Forbund tror ikke det vil skje før høsten 2018.
– Men Fjelltun har en omstillingsoppgave, bekrefter han.
Sundby mener imidlertid at antall utenlandske elever ved norske bibelskoler ikke er like dramatisk som media vil ha det til.
– Det er samlet sett veldig få som skaffer seg adgang til Norge gjennom å søke bibelskole, hevder han.
Ut av komfortsonen
Mannen bak det nye tilbudet, som forhåpentligvis vil trekke flere norske elever, heter Rune Lye. Han ble kristen i voksen alder og begynte på Fjelltun da han var 26 år. Han driver Surfschool, som er den største aktøren innen bølgesurfekurs og utleie av surfeutstyr i Norge. Han synes det er bra at Fjelltun beveger seg utenfor komfortsonen og tenker nytt.
– Skolen har en unik beliggenhet, ikke langt fra jærstrendene, men de må nok innstille seg på at de kan få et litt annet publikum enn de har hatt, tror han.
Etter planen skal en dag i uken brukes til primært surfing.
– Først og fremst vil vi bruke det potensialet som er i regionen. Bølgesurfing har slått godt an. Folk reiser langveisfra for å kunne surfe i regionen, opplyser Heng.
Elfenbenskysten
Elever som begynner ved skolen vil få tilbud om en ukes opphold i Cornwall i England, som er en surfedestinasjon. I tillegg legges det opp til et tre ukers opphold i Elfenbenskysten. Som tidligere misjonær i landet kjenner Heng godt til forholdene.
– Der er det fantastiske strender og enorme muligheter for surfing, uten at de blir nedrent av turister, opplyser han.
Vedtaket om å lage et opplegg sammen med surfschool ble gjort i forrige uke. Rektor forteller at de har gått noen runder når det gjelder skolens videre drift og er glad for vedtaket de har gjort.
– Om vi skal fortsette driften, må vi ha en god, norsk gjeng. Det blir vanskelig å drive parallelt en internasjonal skole med et tilbud som er spesifikt for norsk ungdom, slår han fast.
Han håper at de kan starte opp med en ny gruppe på åtte til ti elever fra høsten og utvikle det videre derfra.
Vanskelig med opphold
Så langt er det færre utenlandske søkere til kommende skoleår. Heng tror at antallet naturlig vil gå nedover som er resultat av oljekrisen og at færre kommer til Norge.
– Det er vanskelig å få opphold i Norge, i tillegg til at det er vanskelig å få jobb. De fleste utenlandske elevene er avhengig av å ha en jobb ved siden av, i og med at de ikke har rett på stipend for å gå på bibelskole. Dagen har tidligere omtalt at en god del av de utenlandske elevene går på bibelskole for å sikre seg et år i Norge etter at au pair-perioden er over.
Heng forteller at de ønsker å bruke ressurser i nærmiljøet og som oppleves attraktivt.
– Fra før har vi hatt friluft og idrettsliv. Det er den linjen vi gjør om til en surfelinje, opplyser han.