Går sammen om kristen apologetisk bokserie
Apologetikken er mindre synlig i akademia enn mange skulle ønske. Det prøver et knippe framstående skandinaviske kristne trosforsvarere å bøte på.
Derfor har de gått inn i et fellesprosjekt for å skape ny faglitteratur som de håper skal fylle et tomrom på universiteter og høyskoler, men også blant ledere i kristne forsamlinger.
– Vi er en gruppe teologer, religionsfilosofer og kristne apologeter på tvers av de tre skandinaviske landene som er gått sammen om å produsere en bokserie med fagartikler om kristen tenkning, kristent trosforsvar og teologiske og filosofiske debattemner, sier seriens redaktør Michael Agerbo Mørch.
På Veritaskonferansen i Grimstad i helgen har han promotert den første og helt ferske boka i en serie hvor det er planlagt minst fire utgivelser.
Fire bøker finansiert
– Det skal komme en bok i året framover. De fire første årene er finansiert, og vi håper å få penger til flere utgivelser, sier Mørch til Kristelig Pressekontor.
Som redaktør får han dermed en del ekstra å ta seg av framover i tillegg til sine faste oppgaver som førsteamanuensis i systematisk teologi ved Dansk Bibel-Institut. Instituttet i København har en teologisk profil som ligner på Norsk Luthersk Misjonssamband, og de har et nært faglig samarbeid med NLM-eide Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo.
Fellesskandinavisk
– Bokserien er et norsk-dansk prosjekt når det gjelder økonomien, men redaksjonelt er også Sverige med, opplyser Mørch.
– I hvert bind har vi artikler fra bidragsytere i alle de tre landene, og vi skriver alle på hvert vårt språk. Artiklene oversettes ikke, sier han.
Det vil ikke bare si at skribentene forstår hverandre faglig og teologisk, men også språklig.
Med i redaksjonen er foruten Mørch også landsmannen Emil Børty Nielsen, Sebastian Ibstedt fra Sverige og Lars Dahle, Martin Jakobsen og Atle O. Søvik fra Norge. Flere av dem har også artikkelbidrag i den første boka som har fått det enkle navnet Gudsargumenter og presenteres som «Nordisk serie for kristen apologetik og religionsfilosofi bind 1».
Ønsker økt synlighet
– Hvilket behov fyller en slik serie?
– Det er et godt spørsmål, sier Mørch og tenker seg litt om. – I skandinavisk tradisjon har klassisk kristent trosforsvar hatt det vanskelig helt siden opplysningstiden, og i bredden av den akademiske kulturen har det vært en fornemmelse av at kristen apologetikk ikke spiller noen rolle. Men det gjør den jo, hevder Mørch.
Han påpeker at en rekke filosofer og teologer er engasjert i nettopp dette. Det er bare ikke så synlig som han og hans samarbeidspartnere skulle ønske, og det er dette de nå har stukket hodene sammen for å få gjort noe med.
– Vi vil vise at apologetiske argumenter blir tatt seriøst, ikke bare av kristne akademikere, men også av ikke-kristne filosofer, sier han.
Mørch mener det dog ikke er så mange religionsfilosofer i Skandinavia som kjenner godt til argumentene som kristne trosforsvarere fører i marken.
Han mener det ser annerledes ut i det anglosaksiske språkområdet, det vil si i den akademiske verden i USA og Storbritannia.
Mer enn populærvitenskap
– Serien har også et internt perspektiv. Vi vil gjerne skape en plattform der kristne fagfolk selv kan tenke høyt rundt noen apologetiske problemstillinger på et høyt akademisk nivå.
– Så dette er også en form for kristenakademisk indremedisin, og en bokserie som dette har vært mangelvare?
– Ja, det vil jeg si. Det finnes mange og gode apologetiske bøker på et populærvitenskapelig nivå, og det er viktig, men det er også viktig med et mer akademisk anlagt materiale, mener Mørch og skuer ut over fyldige bokbord på Veritaskonferansen. De byr på et mangfold av titler og tema, men i sjangeren han blir redaktør i framover, er den ferske boka en sjeldenhet.
– Jeg synes boktilbudet her er bra, men det er lite bakenforliggende akademisk litteratur om apologetikk i Norden, sier Mørch.
Han innser også at det er et smalere publikum for den nye bokserien:
– Men jeg ser det på den måten at forsvaret for kristendommen skal tenkes som del av en helhet. Det er bruk for formidling gjennom undervisning på ulike arenaer, målrettet mot barn og unge, som på bibelskoler. Serien er for dem som begynner å se at verden er mer komplisert enn de trodde og som ønsker å stille noen spørsmål. Den er også rettet mot dem som allerede leser akademiske tekster, og flere og flere i den kristne kirke har forventninger til filosofer og teologer om at de tar den apologetiske utfordringen seriøst. Vår bokserie er en del av et helhetlig byggverk og skal ha en utfyllende rolle.
– Akademikere bør støttes
Mørch er forberedt på at noen kan mene målgruppen for serien er for liten.
– Jeg ser serien som en del av en kristen infrastruktur. Vi har behov for å binde hverandre sammen og gjøre det kristne akademia sterkt. Om man ikke selv leser den akademiske litteraturen, så skal man vite at det finnes kristne på øverste akademiske nivå som skriver og leser slike bøker, og det bør man støtte, for ellers forsvinner dette bidraget i akademia.
Nå tror ikke Mørch at markedet på tvers av Skandinavia nødvendigvis er så lite:
– Dette er dels et idealistisk prosjekt, men jeg tror det er et marked for bokserien, og når vi har valgt å gjøre dette, vil vi gjerne skape oppmerksomhet rundt den.
Mørch tror dessuten det er et marked for apologetisk faglitteratur langt ut over dem som jobber ved høyskoler og universiteter. Prester, pastorer og andre menighetsledere har i stor grad utdannelse på høyt akademisk nivå og kan godt tenkes å ha interesse av slike bøker.
– Hvor oppfatter du at den akademiske apologetikken står i de ulike skandinaviske landene?
– Min vurdering er at Norge akkurat nå har det sterkeste miljøet for akademisk apologetikk, så kommer Danmark og så Sverige. Det har vært vanskeligere å finne svenske forfattere til vår bokserie enn danske og norske, og det har nok noe med den kirkelige situasjon i de tre landene å gjøre, tror Michael Agerbo Mørch.
–––