Gaverekord for Orientmisjonen
Evangelisk Orientmisjon opplevde at gavene fra misjonsvenner økt med 15 prosent i 2021. 17 millioner kroner er fordelt på prosjekter i India, Nord-Korea, Japan og Kina.
– Det er en helt utrolig økning for oss. Men jeg har hørt at mange andre organisasjoner også har hatt en betydelig økning i gaveinntektene. Det kan komme av at folk har hatt mindre å bruke pengene sine på under koronaepidemien, sier daglig leder i Oreintmisjonen, Roald Føreland, til Dagen.
Til sammenligning fikk Evangelisk Orientmisjon under en million kroner i gaver i 2005. I 2012 viste regnskapet at gavene hadde økt til 3, 82 millioner kroner. Det første korona-året var summen vokst til 14,4 millioner.
– Det var jo et poeng at økte gaveinntekter fører til økt virksomhet ute. Vi opprettholder all virksomhet ute, men vi kan ikke rapportere om markert økning i antallet menighetsmedlemmer i India i løpet av 2021, slik vi opplevde året før, sier Føreland.
Fusjon
– Noe av gaveøkningen har vel sammenheng med at dere har overtatt mye av arbeidet til Evangelistens Misjonstjeneste de siste årene?
– Ja, det er et godt poeng. Det er en del av forklaringsmodellen. Men vi har ikke noen god forklaring på alt. Noe av gaveøkningen kan også skyldes at vi har klart å være konkrete med å profilere prosjekter, svarer Føreland og fortsetter:
– For eksempel informerer vi om at en symaskin til 1.000 kroner skaper en arbeidsplass til en kvinne i India. Det skaper positiv effekt ute og appellerer til folk her hjemme. Drivhus i Nord-Korea er et annet eksempel.
Økt aktivitet
Misjonslederen håper at de i løpet av inneværende år kan øke virksomheten mye.
– Men vi må være litt ydmyke i forhold til summene. Vi er en ganske liten misjon i norsk sammenheng, med 2,8 stillinger og vi tror jo også at givere setter pris på at vi ikke benytter mye penger her hjemme.
Av årsmeldingen til Orientmisjonen framgår det at de i 2021 har hatt svært begrenset arbeid i Nord-Korea. Men de vet at de har vært med og finansiert 220.000 måltider til sultne mennesker.
– Dette er sikre opplysninger fra to personer som var i Nord-Korea fram til januar i år. Det er veldig positivt at vi fikk til noe, med blant annet 110 tonn mat inn til landet.
– 200 drivhus er satt opp de de siste ti årene med kapasitet til å produsere mange hundre tonn med grønnsaker år etter år. Vi klarer å utrette mye gjennom det som er investert gjennom 10 år i Nord-Korea. Drivhusene fortsetter å produsere mat selv om vi ikke er til stede.
– Men det er veldig vanskelig å ha gode prosjekter gående når vi ikke kan være til stede i landet, påpeker Roald Føreland.
Ikke forfølgelse
Han viser til at det er ganske enormt hva de har fått til av matdistribusjon i India. Det er veldig positivt. Misjonen og deres lokale samarbeidspartnere har ikke opplevd forfølgelse i samme grad som det rapporteres om fra andre provinser.
– Vi vil nå anke avslaget fra myndighetene på FCRA-godkjenning for en av våre samarbeidspartnere. Det er en myndighetspålagt lisens for å kunne motta penger fra utlandet. En annen partner har fått fornyet lisensen for å motta utenlandsk finansiering. Det er en veldig alvorlig situasjon at de ikke får fornyet lisensen, sier Føreland.
Årsmøtet i Orientmisjonen skal behandle årsmelding og regnskap 23. april.