Gavestrøm til forfulgte kristne i Irak
Åpne Dører har fått inn 5,6 millioner til forfulgte kristne i Irak. Stefanusalliansen har samlet inn 2 millioner kroner.
– Vi er veldig takknemlig for folks giverglede. Det er stort å se at når det oppstår konkrete behov så stiller mange opp og hjelper våre venner i nød. Dette er nok det største beløpet vi har fått i en kampanje på mange år, sier generalsekretær Morten Askeland i Åpne Dører til Dagen.
I tillegg har Åpne Dører i høst mottatt en gave fra en privatperson på 950.000 kroner. Flere andre har bidratt med enkeltgaver på flere hundre tusen kroner.
Stefanusalliansen
Dessuten har Stefanusalliansen samlet inn omkring 2 millioner kroner til forfulgte kristne i Syria og Irak.
– Vi er veldig godt fornøyd med resultatet, som viser et stort engasjement. Dette er en av de største innsamlingene vi har hatt, sier kommunikasjons- og markedssjef Jan-Eivind Viumdal i Stefanusalliansen til Dagen.
Gripende besøk
Men Morten Askeland i Åpne Dører legger ikke skjul på at behovet er utrolig stort. Selv om deres hjelp er på flere millioner kroner, blir dette som en dråpe i havet i forhold til den vanskelige situasjonen for kristne som er på flukt fra Islam Stat (IS).
Tidligere i høst fikk generalsekretæren selv besøke kristne i nød i Irak.
– Det var overveldende for meg å møte disse menneskene, og høre dem fortelle om hvordan de hadde vært på flukt fra IS. Det var sterke historier de hadde opplevd, og de var preget av situasjonen. Flere ganger trodde disse nødlidende at de ikke hadde noen framtid, forteller Morten Askeland.
Drahjelp fra mediene
En av årsakene til den store responsen på innsamlingsaksjonene til kristne i Irak, er at mediene har fokusert sterkt på IS, og at ikke minst kristne opplever stor forfølgelse og blir drept.
– Vi har fått god drahjelp fra mediene. Og dette har skapt et stort engasjement hos folk. Jeg tror også at det treffer en nerve hos norske kristne at mange av de lidende i Syria og Irak har kristne røtter langt tilbake i tid, ja det er faktisk våre egne røtter, sier Jan-Erik Viumdal i Stefanusalliansen.
– Det er ikke bare de kristne i Norge som har vært opptatt av det som skjer, men vi ser at hele befolkningen lar seg engasjere i den utfattelige nøden som pågår, sier Morten Askeland.
Han er glad for at Åpne Dører har vært i Irak i over 20 år gjennom sitt samarbeid med nasjonale medarbeidere. Derfor har de et omfattende nettverk med gode kontakter som de har tillit til.
Bruk av midler
– Hva går pengene i aksjonen til?
– Mye av de innsamlede midlene går til nødhjelp, som mat, medisiner og hygieniske artikler. Det trengs for eksempel madrasser, tepper, ovner og telt. Vinteren kan bli kald for de nødrammede, konstaterer Askeland.
Pengene som Stefanusalliansen har samlet inn, blir fordelt mellom fire store nettverk: en presbyteriansk-, en syrisk-ortodoks- og en baptistkirke, og gjennom Operasjon Mobilisering.
– Det er også satt av noen midler til kompetansebygging for å unngå korrupsjon. Lokale kirker er ikke vant med å motta så mye penger, og derfor er det viktig å sikre oss gode rutiner for at midlene kommer fram dit de skal, sier Jan-Eivind Viumdal.
Langsiktige behov
– Makter dere å fordele alle millionene som er samlet inn på en god måte, Askeland?
– Dette er jo en vond konflikt som nok dessverre vil pågå i lang tid fremover. Derfor går de innsamlede midlene både til akutt hjelp og til en mer langsiktig bistand. Foruten hjelp til enkeltpersoner er det også viktig å bidra overfor oppbyggingen av hjem og institusjoner, sier Morten Askeland.
Han legger til at det er viktig å ikke miste fotfestet i en så omfattende nødssituasjon som de kristne opplever overfor IS i dagens Irak.
– Derfor kartlegges de langsiktige behovene, for vi har tenkt å være i Irak også i årene som kommer, sier han.
Viktig med sikkerhet
Askeland viser til at det kan være vanskelig å få hjelpen ut til de mest krevende områdene, blant annet fordi mye av infrastrukturen i Irak er blitt ødelagt på grunn av krigen som har rast i lengre tid.
– Dessuten må vi passe på at sikkerheten er god nok for våre medarbeidere, for det er veldig viktig å ta vare på dem. De som jobber ute i felten trenger både beskyttelse og forbønn, sier Askeland.