Gedigent gruppearbeid staker ut misjonskurs

Landets største misjonsorganisasjon inviterer fotfolket til å utarbeide ny strategi.

Publisert Sist oppdatert

Det skjer i sommer under generalforsamlingen til Norsk Luthersk Misjonssamband, Nord-Europas største misjonsorganisasjon. I tillegg til tradisjonelle poster som valg av nytt hovedstyre, treårsmelding og bibeltimer skal det legges et grunnlag for en ny strategi som skal vedtas i 2021.

– Vårt ønske er at generalforsamlingen blir startskuddet på det arbeidet, sier generalsekretær Øyvind Åsland til Dagen.

Fra tre til en

Han ser for seg en inndeling av delegater og deltakere i grupper på ti personer. Om tusen deltar, blir det totalt rundt 100 grupper.

– Håpet er at det arbeidet som blir gjort på generalforsamlingen kan gi oss en pekepinn på hvordan vi kan jobbe med strategien videre. I tillegg håper vi at de som er med vil bli inspirert og få lyst til å jobbe videre med spørsmålene i sine lokalmiljø og regioner.

NLM har i dag tre ulike strategier. En for NLM Norge, en for NLM Utland og en for NLM Ung. Fra 2021 skal de få én felles strategi.

– Bak ligger en erkjennelse av at det er viktigere enn noensinne at alle avdelinger jobber sammen. Verden har blitt «mindre». Vi ser store folkevandringer og store ungdomsgenerasjoner, internasjonalt og i Norge, som vi ønsker å nå med evangeliet. Derfor tenker vi det er spennende og hensiktsmessig å slå alt sammen til en strategi, sier Åsland.

Fremprovoserer respons

Ved regionkontoret i Region Vest er de positive til tanken om å engasjere hele generalforsamlingen.

– Det er kjempespennende. Ved å ha et slikt gruppearbeid får flere bidra. Jeg tror vi får inn flere synspunkt på den måten, sier regionleder Per Byrknes.

– Vil det føre til et sterke engasjement lokalt?

– Når man setter seg ned i grupper, så fremprovoserer det en respons. Jeg tror mange flere blir engasjert på den måten at de setter seg ned og snakker om ting. Det tror jeg kan være positivt. En følge av det kan bli at man ikke bare engasjerer seg på generalforsamlingen, men at man tar strategiarbeidet med seg videre, tror Lars Rugland Aarseth, Ungleder i Region vest.

– Tre strategier skal bli til én. Er det en god idé?

– Å vinne nye handler ikke bare om å vinne nye i misjonsland. Vi lever i dag i et flerkulturelt land. Sånn sett tenker jeg at det høres fornuftig ut å samle de tre til en strategi, sier Byrknes.

Aarseth håper en ny strategi kan bidra til å viske ut skillet mellom inn- og utland.

– Misjon handler ikke bare om de som reiser ut, men også om å nå naboen, sier han.

Forfriskende

Generalsekretær Åsland understreker at en ny strategi for organisasjonen ikke først og fremst handler om å endre struktur og organisasjonsform.

– Vi ønsker fortsatt å nå de minst nådde folkeslagene med evangeliet og vi vil fortsette å sende ut misjonærer som kan vitne om det de har sett og hørt. Det utgjør en stor del av vår identitet og vår opplevelse av å ha et kall. Det skal mye til for at det blir endret, selv om vi begynner på en stor og åpen prosess.

Hans Kristian Skaar, leder i NLM Ung, synes det er forfriskende med nytenkning.

– Ved å engasjere mange kan flere enn de som har frimodighet til å gå fram på talerstolen få sagt noe i prosessen. Unge er kanskje hakket mer vant til den måten å arbeide på enn de eldre. Personlig synes jeg det er gøy og nyskapende.

Skaar beskriver det som et av norgeshistoriens største gruppearbeid. Han håper at folk ser linken mellom det som skjer på generalforsamlingen og i de lokale fellesskapene.

Sans for småbord

Åsland forteller at han fikk sansen for å sitte ved småbord da han deltok på Lausannekonferansen i Cape Town i 2010 og håper at de vil få samme effekt under generalforsamlingen.

– Vi var mange tusen deltakere, og jeg opplevde det som veldig givende å sitte rundt et bord med en liten gruppe.

– Har du hørt om andre som har gjort noe tilsvarende?

– Ikke i et sånt format, med så mange deltakere, på en formell generalforsamling.

– Kommer du selv til å delta i en gruppe?

– Jeg tror ikke det. Jeg frykter at det kan virke hemmende for samtalen i gruppen, sier han.

Powered by Labrador CMS