George Deeks far hedret med egen plass i Jaffa
Søndag var mange hundre mennesker samlet da Joseph George Deek-plassen ble innviet i Jaffa. For tidligere viseambassadør til Norge, George Deek, ble det en spesiell opplevelse.
Etter at politikere, religiøse ledere og familiemedlemmer hadde holdt minnetaler om Joseph George Deek, som døde i 2009 bare 58 år gammel, ble ordet gitt til sønnen.
– Det er ikke mange gitt å skulle få åpne en plass i egen by, en plass som er oppkalt etter ens egen far, sa han.
ISRAEL-KORRESPONDENTEN: - Delte meninger om Netanyahu
Joseph George Deek var en ledende gresk-ortodoks araber både på menighetsnivå, i nærsamfunnet i Jaffa og på et nasjonalt plan i Israel. Sønnen valgte likevel å fokusere på hans streben etter utdannelse og omsorgen han hadde for familien.
– Han hadde en drøm om å få studere på universitetet, men på grunn av familiens fattige kår, var det ikke mulig. Moren hans, Vera, så hvor viktig dette var for han og satte av en del av husholdningspengene. Selv hadde han to jobber, men etter to måneder med intenst arbeid, ble han rådet til å gi opp. Han karte likevel å fullføre et kurs i skatterådgivning og ble en av de beste skatterådgiverne i Jaffa, sa George Deek i sin tale på hebraisk.
Drømmen om å studere ga han imidlertid aldri slipp på. Da han var 50 år, og etter at han hadde sørget for at barna hans, nieser og nevøer hadde fått utdannelse, var det hans sjanse til å slutte sirkelen. Han ble tatt opp ved prestisjeskolen IDC i Herzliya og avsluttet studiene med toppkarakterer.
Som leder av det gresk-ortodokse samfunnet i Jaffa, minnet han stadig foreldre om at de måtte spare penger til barnas utdannelse. Han forsto at uten utdannelse er det ingen fremgang, og at uten kunnskap er det ingen fremtid. Men han nøyde seg ikke med det.
– Han sa alltid at dersom du ikke gir noe tilbake til samfunnet, er ikke eksamensbeviset du har på veggen verd så mye. Han brukte sin livserfaring til å jobbe for fellesskapet, sa George Deek.
Joseph George Deek var kantor, han leder for speideren og blåste nytt liv i den ortodokse ungdomsbevegelsen. Ungdommene han hadde kontakt med, er i dag ryggraden i de lokale menighetene. Under søndagens seremoni var de unge godt representert. Både speidere og et ungdomsorkester marsjerte på plassen.
Deek-familien har holdt til i Jaffa i over 400 år og er en av byens eldste. I 1948 flyktet George Deeks besteforeldre til Libanon, men de valgte å flytte tilbake til Jaffa etter at Israel ble opprettet.