BOK:Kapelrud Pakten

Gi seg selv for andre

«Pakten» er den andre boken i Kristian Kapelruds fantasytriologi. Den tidligere desklederen i Magazinet vil gjenoppvekke verdien i å holde ord og ofre seg for andre.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i sommer lanserte Gyldendal den andre boken i Kristian Kapelruds triologi om Tegnets forsvarere. Boken har fått tittelen «Pakten», og fortatteren forteller at Bibelens blodspakter har vært en sentral inspirasjonskilde.

– Hva er det ved disse paktene som har fascinert deg?

– Dybdene i dem, hvordan man ofrer seg for hverandre. Også konger var villige til å ofre seg for motparten selv om han kanskje ikke var like betydningsfull som ham selv, sier forfatteren. Et av de bibelske eksemplene han nevner, er den mellom David og Jonatan.

– Den fikk stor betydning også for Jonatans sønn, Mefiboset, enda han mest sannsynlig hatet David. Han ble vist nåde og fikk spise ved kong Davids bord, helt ufortjent. I vårt samfunn har vi omtrent bare ektepakten igjen, og også den ser jo ut til å miste sin kraft. Da kommer vi tilbake til disse verdifulle tingene som å holde ord, kunne stole på hverandre og gi seg selv for hverandre, sier Kapelrud.



Finnes Forfatteren?

Den første boken kom i fjor og het «I begynnelsen var tegnet». Også «Pakten» er skrevet gjennom skotten Louis Mackenzies penn som skaper liv i landet Alfabeta-Nia. I «Pakten» må en ung mann vende ryggen til sin egen familie, og han inngår en pakt med fienden. Dette får uante konsekvenser når det viser seg at fienden er Tegnets øverste forsvarer. Dermed testes slagordet om at «Lojaliteten mellom blodsbrødre kjenner ingen grenser».

I «Pakten» har Kapelrud også latt store deler av handlingen finne sted i vår verden. Menneskene i Alfabeta-Nia er dessuten delt i synet på om det virkelig finnes en forfatter som har skrevet boken om livene deres. Samtidig truer fiendene på flere kanter, og en ny storkrig kan ødelegge alt Tegnets forsvarere vant da de fikk retten til sitt eget land.



Blir knyttet sammen

– Hva ønsker du at leserne skal få med seg?

– Paktens betydning. Den spiller videre på ting vi leser om i Bibelen, og har samtidig mange andre dybder. Et av spørsmålene er om livet vårt er skrevet ellerr ikke, og boken handler om en som på grunn av en pakt er villig til å ofre alt for å redde folket.

Kapelrud tror også moderne mennesker vil la seg fascinere av det råe og usminkede ved en blodspakt.

– Jeg mener ikke at folk skal gå rundt og inngå slike pakter, men det er flott å minnes på disse dydene. Jeg får litt den samme følelsen når jeg leser Ringenes herre. For meg handler de bøkene først og fremst om vennskap. På grunn av frykten som puster dem i nakken blir de knyttet sammen, og også der er jo kongen villig til å ofre seg for en liten hobbit, understreker Kapelrud.

Helst vil han imidlertid at leseren selv skal oppdage dybdene i «Pakten», så han vil ikke ødelegge leseopplevelsen ved å si for mye.



Fiktivt univers

«Pakten» ble opprinnelig skrevet før «I begynnelsen var tegnet», og Kapelrud er allerede i full gang med å bearbeide den tredje boken som kommer til neste år. Handlingen i «Pakten» finner sted 1.500 år etter den første boken, og her følger leserne personene over et lengre tidsrom. På nettsiden tegnet.no har Kapelrud dessuten laget både kart og symboler som kan gi leserne en bredere forståelse av universet som omgir menneskene i Alfabeta-Nia.


DM

Powered by Labrador CMS