KLEKKEKLAR: Gründer og oppfinner Cato Lyngøy kunne endelig lansere «Egget» på kaien hos Herde Kompositt AS i Ølve i Kvinnherad.

Giga-egget til kristen gründer skal ta lakseindustrien til nye høyder

Gründer Cato Lyngøy kunne endelig presentere resultatet av ideen han opplevde å få fra Gud i 2012. – Hans Nielsen Hauge ville bestilt et dusin.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag 12. mai 2022 vil for alltid forbli en merkedag i kalenderen til den kristne gründeren og fiskeveterinæren Cato Lyngøy.

I flere år har selskapet hans Hauge Aqua jobbet med å utvikle et helt nytt konsept innen lakseoppdrett – «Egget».

GLADE OG SPENTE: Gründer og oppfinner Cato Lyngøy (t.v.) sammen med styreleder i Hauge Aqua, Anders Torvill Bjorvand under presenteringen av «Egget».

Det flytende, lukkede oppdrettsanlegget, formet som et egg, representerer ifølge selskapet en helt ny løsning på laksenæringens største problemer; lakselus, rømming, forurensing og arealeffektivitet.

Dette er «Egget»

Et stort «egg» av glassfiber, der oppdrettslaks skal bo og leve i et lukket økosystem.

Oppfunnet av Cato Lyngøy, som i 2012 stiftet selskapet Hauge Aqua.

Mål: Løse de store utfordringene oppdrettsnæringen står overfor, som lus og rømming.

Prototypen er 21 meter høy og 15 meter i diameter. Full skala: 44 m høy.

Hvert egg skal romme inntil 1000 tonn laks.

Bygges av Herde Kompositt i Ølve, Hardanger.

90 prosent av konstruksjonen ligger under vann.

Våren 2022 skal «Egget» settes ut og testes i Romsdalsfjorden.

Kilder: Hauge Aqua, Vest24, ilaks.no

Nå er nyvinningen som befinner seg i Romsdalsfjorden i Møre og Romsdal endelig klekkeklar. Torsdag ble den presentert for et hundretalls gjester og media.

– Det har ikke blitt like mye søvn de siste dagene. Vi er utrolig spente og har gledet oss veldig til i dag, sier Lyngøy til Dagen.

Opplevde visjon fra Gud

Helt siden 2012 har Cato Lyngøy jobbet med «Egget»-prosjektet. Ideen fikk han etter det han opplevde som en visjon fra Gud.

Som fiskeveterinær var han opptatt av å finne løsninger på utfordringene som laksenæringen sto i.

I det han kaller sine «indre øyne» så han for seg formen på et egg da han spurte Gud om nye perspektiver.

– Jeg opplevde at dette var et svar på en ny måte å drive fiskeoppdrett på, sa han i til Dagen 2019.

Lyngøy sa opp jobben sin i MOWI, Norges største lakseoppdretter, og stiftet innovasjonsselskapet Hauge Aqua for å utvikle ideen videre.

Ti år senere kan gründeren, sammen med sitt team, presentere verdens første oppdrettsegg. Egget måler 21 meter i høyden, 15 meter i bredden og vil romme 100.000 oppdrettslaks.

Se videodemonstrasjon av «Egget» her:

I løpet av perioden har flere medier omtalt prosjektet, blant annet Bergensavisen, ilaks.no og Kapital.

– Det høres sikkert litt spesielt ut, men for meg var ikke opplevelsen i 2012 bare en start på en fantastisk, teknisk konstruksjon. Det var også en oppdagelse av at et bønneliv ikke bare er å snakke til Gud, men å snakke med Gud, sa Lyngøy.

– I Hans Nielsen Hauges ånd

Ifølge Lyngøy har de ti årene fra idé til virkelighet bestått av både opp- og nedturer.

– Det er en gründers hverdag. Jeg et takknemlig for å ha hatt gode støttespillere hele veien, spesielt familien, Hauge Business Network og gode aksjonærer, sier han.

Hauge Business Network ble stiftet i 2016 for å støtte opp om nye, gode, samfunnsnyttige og fremtidsrettede selskaper gjennom forbønn, finansiering og faglig kompetanse.

Hans Nielsen Hauge og Haugianerne fra 1800-tallet var en sentral inspirasjon til gruppen gjennom måten de delte evangeliet gjennom å forkynne Guds ord og å vise det i praksis gjennom å gjøre et godt stykke arbeid. Disse verdiene står sterkt i hele nettverket.

INSPIRASJON: Hans Nielsen Hauge inspirerte personene bak Hauge Business Network som bruker Hauges verdier i sine prosjekter. Bildet er en statue av Hans Nielsen Hauge ved Uranienborg kirke i Oslo.

– Hvis Hans Nielsen Hauge var til stede og så «Egget» ferdig, hva tror du han ville sagt?

– Jeg håper han hadde følt at prosjektet var i hans ånd. Han var veldig opptatt av å være en forvalter av kunnskap og ressurser. Vi har hatt med oss hans verdier gjennom tykt og tynt, sier Lyngøy.

– Et team i verdensklasse

Styreleder i Hauge Aqua Anders Torvill Bjorvand har fulgt med på hele reisen til «Egget». Han er overbevist om at Hans Nielsen Hauge ville stilt seg bak innovasjonen.

– Hauge var spesielt flink til å lære seg nye og effektive landbruksteknikker slik at han kunne lære det bort til andre. Derfor tror jeg han ville ha sagt: Jeg bestiller et dusin, sier Bjorvand.

Han skryter av Lyngøy og de andre involverte i prosjektet.

IMPONERT: Styreleder i Hauge Aqua Anders Torvill Bjorvand (t.h.) skryter av Cato Lyngøy og teamet som står bak «Egget».

– Vi har et team i verdensklasse og er godt skodd for den forestående industrialiseringsfasen.

– Hvorfor tror du «Egget» kommer til å bli en suksess ?

– Fordi det vil gi bedre driftsøkonomi og fordi det vil tillate at bransjens totale oppdrettsvolum kan øke samtidig som det relative miljøavtrykket går vesentlig ned, sier Bjorvand.

STYRET I HAUGE AQUA AS: (fra venstre) Magne Bjørkhaug, Cato Lyngøy (adm. direktør), Tanja Elisabeth K Hoel, Anders Torvill Bjorvand (styreleder), Bjørn-Vegard Løvik, Trond Severinsen og Arthur Hilmar Lyngøy.

Trivsel viktig

Ifølge en pressemelding fra Hauge Aqua, benytter de anledningen til å skifte navn på teknologidelen av selskapet til «Ovum», som betyr «egg» på latin.

Grunnen er å klargjøre teknologiselskapet for vekst som egen selvstendig virksomhet.

Når lanseringsfesten er over, begynner et nytt kapittel for Cato Lyngøy og Ovum.

SKAL SJØSETTES: «Egget» som ble presentert 12. mai, skal etter planen legges i sjøen i løpet av mai måned. Her ved kaien hos Herde Kompositt i Ølve i Kvinnherad.

– Vi må dokumentere hvorvidt laksen er like begeistret for egget som oss mennesker. De skal ikke bare overleve, men trives. Det er vårt ansvar, sier han.

Lyngøy mener laksen er Norges viktigste husdyr som skaper enorme verdier for landet.

– Veterinærinstituttet slår fast at over 50 millioner laks dør hvert år i sjøfasen og at norsk oppdrettslaks har et livsstilsproblem. Vi tror at lukket oppdrett i «Egget» er en del av løsningen på dette, sier kristengründeren.

Fremover skal det bygges fem fullskala-egg som måler 44 meter i høyde og 31 meter i bredde, med plass til 1 million oppdrettslaks.

Powered by Labrador CMS