Gikk fra næringsliv til menighetsliv

Han er oppvokst i Frelsesarmeen. Omveien til å bli offiser gikk via 26 år i norsk næringsliv.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg opplever det som et kall å bli offiser, sier Øyvind Askevold (54) til Dagen.

Han vet ikke hvor lenge han har hatt kallet til heltidstjeneste, men mener at det hele egentlig begynte med den fem år yngre kona, Rebecca.

– Da vi giftet oss sa hun at hun aldri kunne stå foran en forsamling. Jeg tenkte at da var det spørsmålet avgjort. For man kan ikke være offiser og ikke ville stå foran en forsamling.

– Men så ba jeg henne om å søke en administrasjonsstilling ved korpset i Moss mens vi bodde der. Da var det gjort. Et år etterpå sa hun at «nå søker jeg offisersskolen».

Det var startskuddet til at Øyvind måtte begynne å tenke nytt:

– Er det dette vi skal? Vi hadde lenge snakket om å gjøre noe sammen. Jeg reiste mye og jobbet mye og måtte tenke på om det var dette jeg ville bruke resten av livet på.

– Jeg måtte gå i meg selv og gå inn i bønn etter at hun tok den beslutningen. Det vokste gjennom et års tid og vi ble enige om at dette var noe vi skulle gjøre sammen. Da hun var ferdig utdannet for to år siden så begynte jeg.

– Hun har gått foran meg i dette, sier den nyvigslede offiseren.

16 år som pastor

Øyvind Askevold er utdannet siviløkonom og har vært i vanlig jobb fram til for to år siden. Først var han 18 år i Telenor og sist var han innkjøpsdirektør i Kavli-konsernet i åtte år.

Nå er det først og fremst pastorrollen som gjelder.

– Jeg er 54 år og tenker at det nå er blitt stadig mer naturlig å jobbe til man blir 70. Og da har jeg fortsatt 16 år på meg i denne tjenesten. Det er tid det også.

Ikke gå i veien

– Alle menigheter har sin egen kultur, og med en del voksne mennesker som vet hvordan tingene skal være. Da gjelder det å være med på det. Det er ikke noe poeng å innføre endringer for endringens skyld, men lære menneskene å kjenne og vinkle utviklingen ut fra det.

Askevold ser virkelig fram til å kunne gå inn i pastorjobben i korpset i Halden på heltid. Hittil har han delt tiden sin mellom menighetsarbeid og studier.

– Og så får vi prøve ikke å gå i veien for folket. Det er viktig å la mennesker få blomstre, sier Frelsesoffiseren.

Halden korps

Ekteparet Askevold har vært i arbeid i menigheten Halden to år allerede.

– Vi har litt over 80 soldater og tilhørige i menigheten. Det er en ganske aktiv menighet og vi har et helt nytt bygg som vi kunne innvie i fjor høst. Vi driver ordinær menighetsvirksomhet, og har i tillegg startet opp en Fretex-butikk som drives av menigheten på frivillig basis.

– Og så driver vi med matutdeling og annet sosialt arbeid. Vi er til stede i lokalsamfunnet. Det er en aktiv gjeng og et veldig flott sted å være, sier pastoren

Han legger til at Halden er jo en by med mange menigheter med veldig godt samarbeid på tvers.

– Vi er involvert i hverandres arbeid. Jeg tror jeg har vært innom alle de 30 gudshusene som finnes i byen. Vi er hos hverandre og i sommer er det felles gudstjenester rundt om i byen.

Endret beordring

Som offiserer i Frelsesarmeen er også Askevold underlagt beordringssystemet i Frelsesarmeen. Men noe har endret seg de siste årene:

– Det som er veldig bra er at vi får et litt lengre tidsperspektiv slik at vi kan være med og bygge menighet. Det gjør man mye bedre på fem-seks år enn man kan greie på bare et til to år. Det er absolutt bra.

– Det er også veldig godt å bli tatt med råd. I tillegg tar de hensyn til barna.

– Men utover det går vi inn i denne tjenesten med vissheten om at vi kan få en ordre vi ikke trodde at vi kunne få. Det kan jo skje. Det er en del av den pakka du tar med deg, sier Øyvind Askevold.

Powered by Labrador CMS